Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 2

poštovana doktorice prije otprilike 1mj. sam izliječila gardenellu vaginaletama geonistin,tabletama medazol,dalacinom te rojazolom.bila sam kod ginekologa te su papa i bris ispali normalni,da bi mi se prije otprilike par dana pojavilo svrbež i pečenje na spolovilu te sirasto žućkast iscjedak te mi je majka rekla da je to vjerojatno candide.kupila sam si canesten kremu i vaginalete pa ću vidjet hoće li mi pomoći.to mi se pojavilo neposredno poslije bazena,sad neznam da li to ima ikakve veze,molila bi vas da mi kažete da li se imam razloga zabrinjavati i mogu li i dalje imat spolne odnose i da li smijem koristit kontracepcijske tablete,jer su sad svi ginekilozi na godišnjem te neznam kome da se obratim,zahvaljujem.ivana

ODGOVOR
Poštovana, po opisu mogla bi biti kandida, pa je prvi izbor upravo antigljivična terapija, ipak, nazovite me na 01 2319-596, pa ćemo popričati što bi bilo najpametnije, s obzirom na na situaciju da Vam trenutno nisu dostupni ginekolozi. Do slušanja, dr. Dorić


Poštovana doktorice, prije svega pohvalila bi Vaše odgovore i strpljenje. Moj problem je sljedeći; brisevi su pokazali da sam poitivna na HPV visokog rizika i na Chlamydiu trachomatis. Propisana mi je terapija korištenja doksiciklina i geonistina tjekom dva tjedna. Moram priznati da me pozitivan nalaz na HPV silno zaprepastio. Zanima me da li cu moći normalno zatrudnjeti i ne prenijeti virus na dijete?Isto tako zanima me da li je chlamydia mogla prouzroćiti upalu lijevog testisa mog supruga?Da li se na neki naćin može saznati tko je nosioc virusa? Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR
Poštovana, vjerujem da ćete nakon uspješne terapije opet biti zdrava i da klamidijska infekcija nije ostavila neželjenih posljedica. To će Vam najbolje moći prognozirati ginekolog koji vas liječi, nakon terapije , te pregleda UZV i ostalih pretraga. Klamidija može uzrokovati upalu i bilo kojeg dijela ženskog i mukog urogenitalnog trakta , osobito zarazu cilindričnog, ali pločastog epitela, te uzrokovati priraslice i neprohodnosti. Stoga je važno liječiti je dovoljno dugo, lijekovima prvog izbora, a to su tetraciklini i makrolidi, sistemski (per os) i lokalnom terapijom vaginaletama, a HPV nakon što izlječite klamidiju moguće je da se povuče sam od sebe u roku od 6-12 mjeseci spontano, nakon što ojačate imunitet. Tko je i od kada nositelj virusa ili klamidije teško je reći, na Vašem mejstu se s tim ne bih niti zamarala. Želite li opširnije popričati slobodno me nazovite na broj savjetovališta: 01 2319-596- Srdačan pozdrav, dr Dorić


Poštovanje! U 5. mjesecu bila sam na ginekološkom pregledu i uzet mi je PAPA-test. Nalaz CIN I. Učinjena je kolposkopija i odmah fulguracija vrata maternice sa objašnjenjem da je u forniksima debeli acidobijeli epitel s kondilomima. Za 2 mjeseca je kontrola i najvjerojatnije ponavljanje postupka. Molim Vas recite mi da li je fulguraciju bilo potrebno odmah raditi ili se je to moglo riješiti nekako drugačije? A ono što me najviše mući je da li ću uopće moći zatrudnjeti pošto bi suprug i ja htjeli što prije djecu (ali očito to neće biti tako brzo moguće). Što dalje?

ODGOVOR
Želite li moje mišljenje, rado bih popričala s Vama o još par detalja. Broj je 01 2319-596. Nakon razgovora reći ću Vam svoje mišljenje. Osobno ne bih pristala na fulguraciju bez dokaza da se radi o HPV virusu, a ima i drugih metoda liječenja koje su manje agresivne i ne ostavljaju posljedica (ožiljke) kakve su moguće ostati nakon fulguracija. Čujemo, se do slušanja, dr. Dorić


Poštovana doktorice! Molila bih vas za savijet i pojašnjenje dijagnoze koju mi je postavio ginekolog na sistematskom pregledu. Imam 43 godine i rodila sam 2 djece. Papa test pokazao je ovakve nalaze- opća podijela-bacillus vaginalis, reaktivne promjene na stanicama povezane su s upalom i citoliza, Skvamozne stanice-atipične skvamozne stanice(ASC)-neodređenog značenja(ASC-US) Upute-HPV tipizacija Kako je moja ginekologica na godišnjem odmoru do 15.8 a ja bih oko 12.8 trebala ići na more, molim vas da mi kažete o čemu se ovdije radi i je li hitno napraviti ovu pretragu ili se ona može mirno odgoditi i sačekati 1.9. Unaprijed puno hvala na vašem trudu i odgovoru.

ODGOVOR
Poštovana, nije hitno. S obzirom na to da se pod kraticom ASCUS opisuju blaže citološke promjene u papa testu , ukoliko se dobro osjećate, bez lokalnih znakova upale i simptoma poput pojačanog iscjetka, crvenila otoka i osjećaja žarenja, savjetovala bih vam lokalnu terapiju npr. biljnim vaginaletama ili gelom u aplikatoru australijskog čajevca, dobar i krepak odmor, hranu bogati vitaminima, a kad se vratite s odmora obavite testiranje CV briseva na bakterije i bris cerviksa na HPV.

Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Imam 32 godine. Zbog spolnih odnosa sa nekoliko različitih partnerica zadnjih godina želio bih brzo i diskretno provjeriti svoje zdravstveno stanje. Napominjem da na spolovilu nema nikakvih promjena niti imam bilo kakve tegobe. Obzirom na navedeno zanima me vaša preporuka da li bih i koje preglede (pretrage) trebao izvršiti? U spolnim odnosima uvijek sam koristio kondom osim kod oralnog sexa. Unaprijed hvala, Zoran .

ODGOVOR
Poštovani, savjetujem pretrage krvi i /ili spolnih tekućina na najčešće krvlju prenosive i spolne bolesti koje inače ne moraju imati vidljivih znakova i simptoma , a koje se mogu obaviti u više raznih privatnih laboratorija, rezultati su obično za 2-4 dana (Hepatitis B, C, HIV, sifilis, te pretragu na klamidiju, mikoplazme, ureaplazmu iz obriska, urina i ejakulata i slično). Opširnije informacije možete dobiti i na broju 01 2319-596- konkretno za našu polikliniku. Srdačan pozrav, dr. Dorić.


imam problema s candidom...u četvrtak sam popila 1 kapsulu diflucana 150 mg i doktorica mi je rekla drugu kapsulu za tjedan dana...problem je tu tome sto mislim da su mi od gljivica nastale ranice i to me sad pecka... imam 18 godina, pila sam dvije velike doze antibiotika zbog upale mjehura, ovaj mjesec sam počella i pit yasmin zanima me koliko otprilike vremena treba da te ranice zarastu i cime se moze poticati njihovozarastatnje

ODGOVOR
Poštovana, savjetujem Vam da ipak isključite genitalnu herpes infekciju, a lokalno uzimate i vaginalete protiv gljivica.


Da li je moguće ostati u drugom stanju za vrijeme infekcije E. Coli?

ODGOVOR
Ako me pitate da li žena koja ima infekciju urotrakta s E. coli može ostati u drugom stanju unatoč infekciji, odgovor je potvrdan. Nažalost se često događa da osobe koje imaju neku zarazu ostanu u drugom stanju, no to nije dobro za trudnicu niti za ishod trudnoće, jer je ona tada već u startu u povišenom riziku od komplikacija, spontanog prekida trudnoće, prijevremenog porđaja , težih upala bubrega i slično. Svakoj ženi koja namjerava ostati u drugom stanju stoga savjetujem da ode na pregled kod ginekologa ili venerologa i obavi testiranje cervikovaginalnih obrisaka na najčešće urogenitalne patogene mikroorganizme, a pokaže li se potrebni to isto učini i njezin partner, kako ne bi bilo neželjenih posljedica i komplikacija.


Poštovana dr. Dorić, Zbog informacija koje sam tražila, nekako sam dospjela na vašu stranicu. Pročitala sam par odgovora i primijetila da vi ili osoba koja za vas odgovara na pitanja u 2-om licu možine ( kada se nekome obraćate sa vi, a radi se o ženskoj osobi) glagol završavate sa -a. Primjer: vi ste umorna, bolesna. dobra, itd. To je česta pogreška, no u tom licu je oblik glagola isti bez obzira radi li se o ženskom ili muškom rodu. Pa bismo onda rekla vi ste bolesni, gladni, umorni (glagol se završava na -i a ne na -a. Eto, toliko od mene, ova primjedba nije maliciozne prirode i nadam se da je nećete tako ni shvatiti. Lijep pozdrav prof. Marina Grgić

ODGOVOR
Poštovana profesorice, zahvaljujem se na primjedbi i prihvaćam je. Nastojat ću misliti na to ubuduće, kako bi broj pravopisnih pogrešaka bio što manji, nisam niti primjetila da tako pišem…. Još jednom hvala! Srdačno Vas pozdravljam, Dr. Dorić


Molim vas da mi odgovorite da li se u vašoj poliklinici može uraditi krioterapija kod dijagnosticiranog Ca basocelulare(regio scapulae)Ako može,molim da mi napišete kome i kako se mogu javiti.Hvala

ODGOVOR
Poštovana, javite mi se osobno na 01 2319-596, rado ću vam pomoći, htjela bih znati više podataka o trajanju i stadiju bolesti i pacjentu. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Molim vas recite mi da li kondom može spriječitit HPV infekcije ili ne i kako se liječe kodilomi?

ODGOVOR
Kondom ne štiti pouzdano od HPV infekcije jer se infekcija prenosi izravim kontaktom kože i s područja koja kondom ne može pokriti. Budući da je zaraznost HPV-a visoka, kod samo jednog nezaštićenog spolnog odnosa, s osobom koja ima kondilome rizik od infekcije također je visok, te je rizik da će partner dobiti zarazu i razviti kodilome za 3 -6 tjedana, najmanje 50 %. Inače se spolne bradavice uzrokovane HPV virusima liječe, osim premazivnajem citotoksičnim sredstvima (podofilin i slično), i krioterapijom, elektrokauterizacijom, kirurškim odstranjivanjem, laserom ili imunoterapijom.



Stranica: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | >>