Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 21

Poštovana dr. Dorić! Molim vas da mi pojasnite malo jer meni više ništa nije jasno. Ljetos sam, u 8 mj, imala tešku upalu mjehura (jer sam se jako smrzla na kampiranju) za koju sam dobila terapiju u obliku klindamicina i više ništa. Nakon toga naprvljena mi je urinokultura i krvne pretrage i sve je bilo u redu. Ali u 9mj tokom ispitnih rokova i velikog stresa, a vjerojatno i zbog antibiotika imala nekakvu upalu i iscjedak iz rodnice. Napravljen mi je papa test koji je pokazao da imam cin 2 sil visokog stupnja. Dok su se čekali nalazi dobila sam plimycol vaginalete. Upućena sam na kolposkopiju i potvrđeno mi je da se radi o cinu 2. I nije mi propisana nikakva daljnja terapija. Nije ustanovljen niti HPV. Na moj zahtjev urađen mi je bris maternice i nađena mi je ureaplasma urealiticum, a terapija za to je bila eritromycin tablete (10 dana) i geonistin vaginalete (za 24 dana). Nakon toga ponovljen mi je papa test i rezultati su nešto bolji - cin 1, ali (!) plus p! romjene vezane s HPVom. Nije mi jasno kako kada prethodne pretrage nisu upućivale na HPV. Slijedi terapija betadineom. Inače, pijem Triquilar i do sada sam imala (još ga imam) jednog spolnog partnera koji je prije mene bio spolno aktivan i u oko 97% slučajeva koristili smo kondom, i cijelo vrijeme između 2 papa-testa, a opet je ustanovljen HPV. Što mi preporučujete?Trebam li potražiti i neko drugo mišljenje?Pokušavam pridonijeti jačanju svog organizma prehranom koja uključuje namirnice kao što su papaja, blitva,špinat, naranče, suho tropsko voće. Koristim i dosta jake vitamine Twinlab dualtabs, Echinacea čaj od Biofarma, Taheeboo pilule od Biofarma , zeleni čaj s aloe verom. Koju terapiju bi trebao dobiti moj partner i koje bi pretrage trebao obaviti? I može li ga na njih uputiti njegov liječnik na osnovu mojih nalaza? Hvala vam unaprijed

ODGOVOR
Poštovana, kako imate pregršt pitanja, a i vrlo zanimljivu situaciju, najlakše i najbolje biti će da porazgovaramo telefonom, pa mi se javite na broj 01 2319-596, posvjetovat ću vas što i kako dalje. Srdačan pozdrav, do slušanja, dr. Dorić


Poštovana Dr. Dorić, molim Vas da mi odgovorite na pitanje koliko dugo traje liječenje od gonoreje i sastoji li se samo od uzimanja antibiotika? Hvala.

ODGOVOR
U terapiji nekomplicirane akutne infekcije koju uzrokuje N. gonorrhoe, osjetljiva na penicilin G daje se jednokratna doza G penicilina intramuskularno, dok se u modernoj terapiji i kod resistentnih sojeva na penicilin daje terapija cefalosporinima III generacije ili novim fluiriranim kinolonima, a za otporne sojeve i na te antibiotike djelotvoran je spektinomicin. Najbolje je liječiti pacijenta prema rezultatu antibiograma, kombiniranom terapijom, zavisno o lokalizaciji bolesti /cerviks, zdjelica, analna infekcija, infekcija ždrijela ili diseminirana infekcija/ antibioticima per os i lokalno vaginaletama, ili intramuskularno, intravenski , a sve zavisno o vrsti i lokaliziaciji bolesti nastale infekcijom s N. gonoreje, prema preporukama i smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije / često je potrebna i kombinirana terapija klamidijske terapije i gonoreje/ pa se uz cefalosporine daju i azitomicin i doksiciklin. Terapiju je moguće dati jednokratno ili u višednevnoj dozi. Srdačan pozdrav dr. Dorić


Poštovana dr. Dorić, nešto slično je jedna čitateljica već pitala...Mojoj supruzi je ustanovljen CIN1 prije godinu dana. Na pregledu prije pola godine pokazalo se da ga više nema a prije mjesec dana ustanovljen je ponovo s tim da je sad otkriven i HPV. U braku smo osam godina. Da li je moguće da je bio \"uspavan\" od ranije ili kod mene ili kod supruge? Kako se manifestira i da li se uopće manifestira kod muškarca, mogu li ga ustanoviti bez detaljnih pretraga Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

ODGOVOR
Ukratko poštovani, evo dvije vrste odgovora: Prvo pitanje : Da. Drugo pitanje: Da i ne, kod muškarca može nastati golim okom nevidljiva lezija, ali pensikopski vidljive promjene sa kojih je moguće uzeti uzorak za biopsiju ili za HPV DNA test (PIN- penilna intraepitelna neoplazija, AIN- analna intraepitelna neoplazija) te golim okom manje- više vidljivi kondilomi (šiljasti i ravni), ali i karcinom (daleko rjeđe nego u žena) . A sad malo opširnije: virusne infekcije koje ostaju latnente i perzistentne mogu se reaktivirati iz ''uspavanog'' stanja ako organizam inficirane osobe nije uspio izbaciti prirodnim samoizlječenjem vlastitim imunološkim odgovorom. Molekularna zbivanja uključena u perzistetnu i latentnu infekciju vrlo su složena i o njima su napisane brojne knjige, niti jedna do danas nije rekla kompletnu istinu o tome zašto neki virusi u nama žive trajno, a druge uspješno eliminiramo. Zna se da je ''u igri'' više čimbenika. Slično, ali ne isto, je s herpesom. Neki ga ljudi imaju samo jednom, drugi imaju recidivne infekcije 3 do 5 pa i 10 puta godišnje, što zavisi o imunološkom odgovoru virusom zaražene osobe. Slično je i s hepatitisom B, većina osoba koja preboli akutni oblik B hepatitisa završi s potpunim oporavkom jetre i kod njih bolest ne prijeđe u kroničnu formu . Procjenjuje se da oko 80% spolno aktivnih žena i muškaraca najmanje jednom u životu dođe u kontakt s HPV virusom. Njih 50-80% savlada infekciju spontanim izlječenjem, najnormalnije , na jednak način kako se savlada virozna upala ždrijela. Mali postotak inficiranih ženskih osoba ima taj ''peh'' da zbog kvalitete svog imunološkog odgovora i drugih faktora koji utječu na postojanost i kronicitet HPV infekcija tipovima tzv. visokog rizika (16, 18, 31, 33, 45 i slično) - rana dob prvog odnosa, više od jednog partnera, hormonalne promjene kod menstrualnog ciklusa, veći broj porođaja, pobačaja, dug period korištenja hormonalne kontracepcije, dugotrajna terapija koritkosteroidima, imunodeficijetna stanja i druge bolesti , ko-infekcija klamidijom ili genitalnim herpesom za koju se često ne zna i drugo traje, i slično/ razvije promjene na stanicama koje najčešće u Papa testu također mogu dati CIN. CIN 1 , danas poznatiji kao ASCUS / atipične promjene na pločastim stanicama neodređenog značaja/ ne znači odmah i da osoba ima HPV. ASCUS, ( ''sinonim'' za CIN I) može biti uzrokovan i drugim razlozima . Razvoj BOLESTI , a HPV bolest je npr. postojanje kondiloma ili SIL-a (skvamozne intraepitelne lezije) fenomen je vezan za do tada nekim uzročnikom nezaraženog «domaćina» čiji organizam ne može adekvatno imunološki odgovoriti na virus, pa se razivuj patološke promjene tkiva i organa uz više-manje uočljive kliničke simptome. U slučaju HPV-a , postojanost i opseg količine virusnog štetnog djelovanja,je faktor koji se odnosi na razvoj bolesti, i zbog toga uzrok bolesti za HPV infekciju ne treba tražiti u osobi koja je prenijela infektivni agens (virus), jer je virus toliko čest među ljudima da ga svaki spolno aktivan muškarac ili žena koji su promijenili više od jednog partnera imaju najmanje jednom u životu. Razloge za razvoj bolesti treba tražiti u čimbenicima koji utječu na «normalni» proces uklanjanja virusa kod domaćina, a koji utječu na specifičnu i nespecifičnu otpornost svakog živog organizma. Zato žene često imaju ginekološke probleme kad njihovi partneri na sluznicama i koži nemaju više virusnu infekciju, nemaju simptome nitit bolesti, jer su postali otporni na virus u žene, ako ga nose on nije rezultat njihove bolesti, već inficiranosti ili kolonizacije Tu je bitno privremenom apstinecijom redovnom i brižljivom higijenom nepsredno prije i nakon odnosa, pranjem, nanošenjem antivirusnih ljekovitih ulja, krema i gelova smanjuju mogućnost dužeg opstanka virusa na spolovilu (dakle djelujući u smislu pojačane prevencije) , konstantnim korištenjem kondoma kroz vrijeme potrebno da se organizam uobičajeno riješi virusa (6-12 mjeseci) i nepromiskuitetnim ponašanjem , pomoći partnericama koje se liječe od HPV bolesti . Kod muškaraca se HPV infekcija može i ne mora manifestirati kao bolest, a ako urolog ili dermatovenerolog posumnja na HPV subkliničku infekciju /kod koje nema okom vidljivih simptoma i znakova bolesti/ može učiniti peniskopiju i sa površine kože i sluznice na kojima nađe sumnjive promjene moguće je uzeti uzorak tkiva na ispitivanje na HPV DNA test. Pitanje je kada HPV DNA test ima smisla raditi kod muškarca. Ono što je svima jasno, za sada (a nama ljudima uvijek trebaju godine i godine sporazuma, uputa i smjernica dok '' stvari ne postanu jasne'') da se to u svakom slučaju ne radi rutinski, niti u smislu screning testa na način kako se HPV DNA test i Papa test koriste kod žena za dokazivanji virusa na cerviksu, ali nema razloga da se HPV DNA test etiketira kao ''test koji nije za muškarce'', jer bi to bio prvi slučaj spolne diskriminacije nekog molekularnog testa kojim se dokazuje određeni virus koji može uzrokovati određene bolesti u oba spola u svim dobnim skupinama. Ono što je važno jes da ga se ne precjenjuje, kao i bilo koji drugi pojedinačni laboratorijski parametar. Daleko je najvažnije da svi skupa moramo puno više učiti o virusima i tihim infekcijama koje su u suvremenoj humanoj patologiji nešto čega moramo postati svjesni, jer sve duže živimo, borimo se za što veći standard, što bolji nivo zdravlja i kvalitete života, a pritome i griješimo, ne učimo dovoljno, ne odgajamo možda djecu da žive baš najzdravije i da se čuvaju ( a za to bi trebalo uvijek naći vremena). Rekla bih, nikad kao danas nije lakše biti zdrav, ali i nikad kao danas nije lakše postati bolestan. . . I konačno, niti jedna bolest ne dijagnosticira se samo na temelju jednog ili dva testa, pa u svemu treba imati mjeru , oprez i dovoljno teoretskog i praktičnog znanja kako bismo najbolje radili ono što nam je posao: pomogli izliječiti ono što možemo i znamo (jer krajnje je izliječenje u odluci samog čovjeka da želi biti zdrav , nitko od nas to ne može ''odraditi za drugog''), zar ne? Srdačan pozdrav, dr. Dorić .


Poštovana , gledajući emisiju u subotu na OTV-u napakon sam nasla barem nekog da mi pokusa odgovoriti na neka moja pitanja..kao prvo imam 30godina,udana sam i zanima me gdje se moze obaviti pregled za plodnost(i za muza i za mene)jer godinu dana imamo odnose bez zastite al se nista ne dogadja,a ne znamo od kud poceti...nadalje moje menstruacije nisu bas redovite,ciklus mi traje 30-31dan,al uveliko ovisi o bilo kakvom stresu..pa je zbog toga neredovitost menstruacije..nadalje od spolinih infekcija povremeno mi se javlja upala izazvana gardnerellom vaginalis o kojoj sam čitala da je opasna upravo za neplodnost u zena..s obzirom da mi je majka imala rak maternice zanima me kakve su prevencije da izbjegnem isto,ak postoji uopce.. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

ODGOVOR
Poštovana, iako se time ne bavimo u Poliklinici, uputit ću vas na par činjenica i savjetovati što bi bilo pametno poduzeti u bližoj budućnosti. P oznato je da plodnost parova opada nakon 30-te godine, a za razumjeti je da Vas i dodatno uznemiruje činjenica da nakon godine dana nastojanja niste došli korak bliže želji za ostvarenjem roditeljstva. Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije govore kako se brak smatra neplodnim ako do začeća ne dođe nakon 2 godine od kako partneri imaju spolne odnose bez zaštite, ali kod žena starijih od 35 godina na pretrage u smislu ispitivanja neplodnosti kreće se već nakon godinu dana redovnih odnosa (npr. 3 puta tjedno( bez zaštite . Savjetujem Vam da se stoga ne plašite unaprijed. Kako bi se utvrdili mogući uzroci neplodnosti potrebno je učiniti određene pretrage kod ginekologa koji se time bave. Problem neplodnosti u 40% slučajeva javlja se zbog žene, u 40% slučajeva zbog muškarca, a u 29% zbog oboje. U trećini slučajeva neplodnost je u žena povezana sa smetnjama ovulacije, u manjeg dijela radi se bolestima i oštećenjima jajovoda (zbog neizliječenih i neprepoznatih upala, endometrioze i slično), a još rijeđe zbog polipa, adenoma, mioma ili promjena u sastavu cervikalne sluzi). Kod muškaraca problemi mogu nastati zbog smanjene količine ili odsustva spermija, njihove smanjenje pokretljivosti ili su patološki promijenjeni, te svi ti razlozi trebaju biti adekvatno istraženi određenim slijedom poznatim specijalistima ginekologije . Za Vas je važno učiniti pregled, UZV, ispitati imate li ''kvalitetnu'' ovulaciju, za supruga ispitati stanje sperme, specijalist će odlučiti trebate li ići na tzv. postkoitalni test, histeroskopiju i salpingografiju i ostalo. Što se tiče anamnestičkih podataka o bolesti vaše majke, ukoliko se redovno kontrolirate ne bi Vas to trebalo dodatno zabrinjavati, kao niti upale koje izaziva gardnerela, koja je jedna od najčešćih uzročnika bakterijskih vaginoza, koja se lako prepozna i jednostavno liječi. Želite li da Vam preporučim nekog od ginekologa koji se bave dijagnostikom i liječenjem neplodnosti, broj savjetovališta je 01 2319-595, do slušanja, srdačni pozdrav, dr. Dorić


Poštovana gospođo! Muškarac sam 31 g. Već 15 dana imam konstatno lućenje sluzi (slično kao kod sexualnog uzbuđenja) iz penisa. Nikakvih tegoba i bolova nemam, osim što sam primjetio, ponekad mi se malo teže pomokriti, kao poslije spolnog odnosa. Zanima me možete li mi na osnovu ovih podataka odgovoriti imam li razloga za zabrinutost ili je riječ o nekom normalnom procesu? Hvala unaprijed!

ODGOVOR
Simptom koji opisujete može biti poslejdica patološkog isjetka nastalog zbogurogenitalne infekcije (često nespecifičnih simptoma ). Ponekad je iscjedak jedini simptom. Savjetujem vam odlazak dermatovenerologu, ili urologu koji će Vas pregledati i odlučiti o dijagnostici i terapiji.


Devetnaestogodišnja sam djevojka i prije par dana mi se na analnom otvoru pojavila nekakva mala izraslina, oblikom slična bradavici, a kroz nju se vidi da prolazi žila. Ponekad me malo svrbi , ali inace ju ne osjetim prilikom vršenja nužde,samo ponekad kad sjedim po nekoliko sati. Imate li možda ideju zbog čega bi se ta izraslina mogla pojaviti i kako ju izliječiti, odnosno učinit da nestane? Je li moguće da je do toga došlo uslijed stresa jer sam trenutno pod manjim stresom zbog ispita na fakultetu? Hvala i sa štovanjem!

ODGOVOR
Kod Vas se možda radi o hemeroidu, nije to ništa strašno i opasno, ali može biti vrlo bolno i neugodno ako se na vrijeme ne liječi i stanje pogorša. Neke osobe imaju povećanu sklonost nastanku hemeroida, osobito ako puno sjede, jedu hranu s malo vlakana i imaju ''tanje živce'' npr. u ispitnim rokovima. Sredite malo probavu, smanjite stres, vodite čim uredniji život i uzmite si mast protiv hemeroida. Pijete jogurt s Probavinom , a ako stanje ne popravi otiđite liječnku koji će vam prepisati čepiće.. Premlada ste za hemeroide, vodite o tome računa na vrijeme, jer u biste u trunoći jednog dana mogla imati daleko većih problema. Ako vas je strah da se ne radi možda o kondilomu, otiđite dermatovenerlogu koji će pregledom potvrditit ili isključitit dijagnozu i prepisati vam također odgovarajuću terapiju, a možete posjetiti i proktologa, jer hemeroidi mogu (ako su unutrašnji) raditi i većih problema. Na pregled ako želite, možete doći i k nama. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Cijenjena dr. Dorić, imam 33 godine, u braku sam te bih volio savjet za moj problem. Naime već duže vrijeme - godinama imam na području penisa točnije ispod glavića po cijelom obrubu sa unutrašnje strane nešto nalik na puno malih bradavica. Ne smetaju me ali volio bih napokon vidjeti što je to i dali se može izliječiti. Primjetio sam da pri spolnom odnosu imam značajni nadražaj na glaviću te vrlo brzo dolazim do ejakulacije te mislim da je možda to razlog. S poštovanjem

ODGOVOR
Poštovani, kako biste došli do odgovora na svoja pitanja , najbolje je da se na uputnicu ili privatno uputite na pregled dermatovenerologu ili urologu. Naime, treba pregledom ustanoviti radi li se o normalnim anatomskim tvorbama, tzv. Papillama coronae glandis (penilnim bisernim papulama) , ili o kondilomima, koji mogu izrasti na toj lokalizaciji kao posljedica spolno prenosive virusne infekcije, najčešće tipovima 6 i 11 humanog papiloma virusa. Stvar je vašeg vremena i dobre volje, da to riješite čim prije.Srdačan pozdrav, dr. Dorić


poštovana doktorice,imam 15g i nisam imao spolni odnos,a po spolovilu imam pristice probao sam ih stisnuti i izlazi bijel iscjedak dali mi mozete pomoci i dali je to opasno.Unaprjed hvala

ODGOVOR
Kod Vas se vjerojatno radi o izlučevinama normalno prisutnih žlijezda (znojnice, lojnice) na spolovilu , te savjetujem da ih ne provocirate mehanički istiskivanjem kako ne biste izazvali upalu iz ''čista mira'', te je dovoljno da se perete u blagoj otpini čaja od kamilice, što neće naštetiti, a higijenu spolovila uredno održavate tuširanjem i pranjem s gelom za intimno pranje npr. od australijskog čajevca (ima ga u drogerijama i ljekarnama). Ako i dalje imate osjećaj ili dobijet simptome /iscjedak, crvenilo, svrbež/ savjetujem odlazak dermatovenerologu koji će pogledati o čemu se radi i prepisati odgovarajuću terapiju.


Poštovana dr.Dorić pišem vam jer mi je u sijećnju 2005. nalaz papa testa pokazivao cin II i promjene povezane sa hpv-om. Tada sam imala i2-3 kodiloma koje sam premazivala sama sa tekućinom CONDYLINE koju sam na preporuku ginekologa kupila u ljekarni u Trstu.Nakon toga kondilomi su nestali i više se nisu pojavljivali. 14.02.2005. radila sam biopsiju i nalaz PHD je bio CERVICITIS CHRONICA: 1. sluz, komadići endocerviksa s znacima pločaste metaplazije; 2. dva sitna isječka tkiva na čijoj površini se nalazi pravilan višeslojni pločasti epitel, a u podležećoj stromi srednje obilan,pretežno mononuklearni upalni infiltrat. Za taj nalaz mi je doktor rekao da je dobar. Molim Vas da mi ga malo pojasnite. Slijedeći papa test radila sam 08.04.2005. i on je pokazivao cin I i promjene povezane s hpv-om. Tri put zaredom sam odlazila kod ginekologa na premazivanj grlića maternice : 09.05.,16.05. , 23.05. neznam točno čime jer ne mogu isčitati doktorov rukopis. Nakon toga sam u 09. mjesecu radila kontrolni papa test i nalaz je bio negativan na intraepitelnu ili invazivnu leziju. Na sljedećoj kontroli 08.02.2006. nalaz je ponovo cin I. Sada me doktor šalje na HPV DNA tipizaciju koju ću obaviti za 15-tak dana. Zanima me da li moj doktor dobro vodi ovo moje liječenje? Da li još nešto mogu ili trebam napraviti? Zanima me također da li sam mogla zaraziti partnera s kojim sam prohodala kada sam se već liječila,ali niti jedanput s njim nisam imala odnos bez prezervativa? On naime od prvog dana zna za moju bolest. Na internetu nalazim različita mišljenja o tome. Može li se on testirati iako nema nikakvih simtoma? Gdje u Zagrebu može obaviti takvo testiranje? Inače 26 mi je godina. Da bi st! var bila još gora u ožujku 2003. sam zbog upale Bartolinijeve žlijezde(lijevo) radila inciziju, ali se u svibnju upala vratila pa sam napravila još jednu inciziju. Prvi put u općoj anesteziji u bolnici,a drugi put mi je na mjestu ožiljka pukla koža pa su mi samo to sanirali. Međutim u svibnju godinu dana kasnije ponovo mi se upalio taj isti kanal koji se nakon sumameda malo smirio ali mi je ostala cistica promjera 12 mm i tako je već godinu i pol, s time da se nakon odnosa malo poveća i boli,ali se smiri nakon nekoliko dana \"spolnog mirovanja\". Doktor tvrdi da to još nije dovoljno veliko za operaciju u kojoj bi mi izvadili cijelu žlijezdu i da se malo strpim, ali ja trpim to već 2 god. i stvarno ne mogu više podnijeti takav život. Mislim još sam mlada, a gotovo me sram skinuti se i pred vlastitim dečkom. Šta Vi mislite da trebam s time napraviti? Lagano ludim zbog svega. Puno Vam hvala! Samo što sam Vam pisala kao da sam si malo olakšala dušu. Pozdrav!

ODGOVOR
Poštovana, shvaćam da ste izgubila strpljenje i nešto živaca, no glavu gore, strašno niti nerješivo nije, samo vam se tako čini jer ste malo umorna od svega. Svima nam se dogodi ''slijepa ulica'', i osjećaj ''rezerve'' i da nam sve lampice svijetle crveno, no to je samo prolazan osjećaj i ne dajte se! Nazovite me, reći ću Vam kako mislim da je najbolje, kojim redom i što dalje. Broj savjetovališta je 01 2319-595, između 11 i 16 sati. srdačan pozdrav i do slušanja!


Draga,doktorice prije pet godina uradena mi je totalna histerektomija(POSLIJE CARKOG REZA).Poslije stalnih bolova udonjem dijelu stomaka ,liječenih cistitisa i urinarnih infekcija u 8.mje.2005 ustanovljena mi je TBC bubrega.Redovno pijem datu terapiju.Još uvijek imam učestale bolove pridnu stomaka,osjećam toliki pritisak da mi je teško da sijedim .osijećam pečenjeinelagodu često i bol u bešici i ureti.UK-sterilne ,vag.bris-eš.koli , ispila sam terapiju prije mjesec dana .ali ja uvijek imam taj dosadni i ružni osjećaju stomaku ,bešici i uretri.Muž je uradio bris uretre -enterococus fecalis piju terapiju.Osijećam istovremene bolove u oba bubrega.Još uvijek pijem četvornu ATL terapiju,po četiri litra dnevno tečnosti razne biljne lijekove.Slabo dejstvo.Pročitala sam niz vaši havijeta pa vas molim da imene nasavijetujete šta da radim vjerujte da sam ogorčena.UNAPRIJED MNOGO ZAHVALNA.MOLIM VAS ODGOVORITE MI AKO MOŽETE ŠTO PRIJE.JA VAM PIŠEM IZ BOSNE.

ODGOVOR
Poštovana, na žalost nisam čarobnjak, i bojim se da vam malo mogu pomoći u patnji koja vam nije laka zbog ove ozbiljne bolesti. ogorčena, svjesna ste i sama da živjeti treba i boriti se za zdravlje, treba ustrajati. Osim lijekova i injekcija kojima ''istjerujemo'' uzročnike iz tkiva, ali nam i oni mogu nanijeti štetu za druge organe, treba misliti i na zdravlje duše, jer tijelo i duša sve smo to mi - jedno. Lijekovi protiv tuberkuloze vrlo su jaki i mnogi ih ljudi teško podnose, te im treba više vremena da se oporave i od same terapije. Ako možete nazovite me na 01 2319-595, u savjetovalište svaki dan između 11 i 16 sati, kako biste mi rekli konkretno što Vas najviše muči, zajedno ćemo možda biti pametnije! Nadam se da uzimate dovoljno vitamina i ljekovitih čajeva kako biste ublažili nuspojave lijekova koje koristite. U Zagrebu postoje određene isntitucije u koje biste mogla doći na pregled ako želite konzilijarno mišljenje stručnjaka koji se bave bolestima bubrega, javite mi se ! Do slušanja, s poštovanjem, dr. Dorić



Stranica: 1- 10 | 11 - 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 - 40 | 41 - 50 | >>