Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 32

imam 30 god i HPV virus mi je bio otkriven na PAPA testu od treceg mjeseca,a nakon mj. dana i kondilomi koji su tretirani podofilinom te nestali i opet se pojavljuju svaka dva mj na drugim mjestima, a sljedeci PAPA testovi 3, su negativni. Zasto se pojavljuju kond. ako ih u Papi nema i u slucaju trudnoce mogu li utjecati na razvoj djeteta i da li ce cijeli zivot biti prisutni?

ODGOVOR
HPV infekcija je kontaktna infekcija, te Papa test može biti potpuno uredan, a da kondilome imate na vanjskom spolovilu ili drugim lokacijama, a ne na cerviksu. Kondilomi su nakupine inficiranih stanica koze ili sluznice najčešće tipovima 6 i 11 HPV . Tipovi HPV-a se razlikuju po brzini rasta kondiloma, agresivnosti, izgledu kondiloma i malignom potencijalu. Brzina rasta i sirenja kondiloma zavisi o "stanju" imunog sustava zaražene osobe. Pitanje je da li ste ih dovoljno dugo liječili, i kakvo je stanje vašg imuniteta te je li vam partner kliconoša koji Vas reinficira a da sam nema vidljive promjene. U trudnoći kondilomi mogu pojačano rasti, te mogu (rjeđe) izazvati i probleme, tijekom porođaja. Najcesce su infekcije ocnih kapaka, glasnica i ostalih predilekcijskih mjesta za HPV infekciju u djeteta. Kondilomi se najcesce prenose direktnim spolnim kontaktom, u literaturi i životu postoje i drugi mogući načini i putevi - depilacija, brijanje zaraženim britvicama koje koristi više osoba. Dijagnoza se postavlja na osnovu pregleda, kolposkopije ili pregleda pod povećalom , uz Papa test, ev. biopsiju i tipizaciju virusa . Liječenje je često dugotrajan proces, uz obaveznu zaštitu kondomom, a najbolje i privremenu apstinenciju. Ponekad treba liječiti i partnera. Terapija se sastoji od uklanjanja dijagnosticiranih promjena raznim metodama i njihovim kombinacijama. Kondilomi se uklanjaju krioterapijom, termokoagulacijom, elektrokoagulacijom, laser-vaporizacijom ili kirurškom ekscizijom. Od lijekova se mogu koristiti i citotoksična sredstva - podofilin i Efudix 5% krema i mast . Interferonska lokalna terapija preporucuje se kao dodatna metoda za poticanje imunološkog odgovora i terapija imiquimodom. Nakon terapije moguće su komplikacije otok, pecenje i bolovi, pojacani vaginalni iscjedak, osecaj suhoće, bolnost i erozije sluznice kod odnosa. Simptomi nestaju za oko 3 mjeseca nakon terapije. Učinak terapije ovisi o spretnosti specijaliste, izboru metoda i opremi koju koristi, ali i općem imunološkom statusu zaražene osobe, kao i motivaciji da se izliječi. U dijela pacijenata kondilomi mogu i spontano proći, no moguće je, i srećom daleko rjeđe, i njihovo nekontrolirano bujanje pa vrijedi pravilo da ih treba liječiti , i biti uporan, a ne odustati, jer su jako zarazni, slabe imunitet , te osoba koja ih ima osim što pati zbog neestetskog izgleda spolovila i simptoma /svrbež, pečenje/ češće je prijemljiva za druge urogenitalne infekcije, zbog oštećenja kože i sluznice i virusom oslabljenog općeg imunološkog odgovora.


Postovani, posto je moj suprug dosta odsutan imali smo odnose za vreme menstruacije iako sam znala da mozda nije pametno,nakon menstruacije mi se pojavio iscjedak neugodnog mirisa , doktor mi je rekao da je to bakterijska infekcija i da mi je ph u vagini visi nego sto treba biti. dobila sam klimicin kremu.sve je to u redu ali mene zanima da li moramo apstinirati od odnosa jer ja malo \"hvatam\" plodne dane pa ih nezelim propustiti.dali ce biti sta naopako ako budemo imali odnose za vreme terapije.molim hitno odgovor ako je ikako moguce.hvala unaprijed.

ODGOVOR
Spolni odnos i upala genitalnih sluznica nikako ne idu ''ruku pod ruku'', a fizikalna trauma upaljene i inficirane sluznice može nakon toga biti samo veća, bolest postati teža i zakomplicirati se. Zarazne klice lakše odlaze u malu zdjelicu osobito za vrijeme menstrualnog ciklusa, što vam ne preporučam, a najmanje od svega ispiranje bilo kakvim otopinama za dezinfekciju ili čajevima , što žene često krivo rade kako bi ''prevenirale štetu''. Osnovno je da kod postojanja urogenitalne infekcije i bolesti treba apstinirati dok se oba partnera ne izliječe, i najbolje još tjedan dana nakon posljednje uzete tablete. Često lokalne kreme nisu dovoljna terapija, pa niti vaginalete. Uvijek i zauvijek, na prvom mjestu trebalo bi biti zdravlje (osobno ali i partnerovo). Radije propustiti koji plodni dan, na ''bolesnom terenu'',, nego više nikada ne imati plodne dane zato jer ste se neadekvatnim ponašanjem izazvali povećan rizik da zarazne klice odu kroz maternicu i jajovode u janike i druge organe male zdjelice i trbušne šupljine i trajne posljedice. Čuvajte se, žena mora biti uvijek ''mrvicu'' razumnija od partnera, osobito ako želite zdravu trudnoću i dijete…


Imam 27 god,prije šest mjeseci urađena je evakuciona kiretaža jer plod nije imao otkucaje to mi je bila prva trudnoća zanima me da li ću moći normalno zatrudnjeti?Trenutno koristim Doksiciklin tablete,orvagil tablete i vaginelete i nistan vaginelete zbog pojačanog sekreta,ima li to veze sa trudnoćom i dali partner treba da se liječi? Najljepše hvala Sanja

ODGOVOR
Što sa čime ima, a što nema vezu, teško je reći bez učinjenne dijagnostike, te se nadam da Vaš ginekolog zna svoj posao, logično je da ako pijete lijekove za urogenitalne infekcije pije i Vaš partner, a nakon terapije, namjeravate li uskoro opet ostati trudni, učinite oboje potrebna testiranja i dijagnostiku kako biste izbjegli situacije koje mogu dovesti do ponovljenog lošeg iskustva kroz koje ste prošla. Srdačan pozdrav!


Imam 33. godine, bila sam na gin. pregledu i ustanovljeno mi je da imam na brisu sluznice TV kolpitis, dok je nalaz palpatorno uredan. Doktor mi je kao terapiju preporučio Medazol vaginalete. Papa test je bio uzet zadnji puta u 3. mjesecu i bio je CIN 1. Planiram unutar godine dana zatrudnjeti. Isto tako me interesira da li je preporučljivo imati odnos bez kondoma i da li ovakav nalaz može imati negativan utjecaj na začeće ploda. Molim za savjet! Hvala

ODGOVOR
Nakon uredno provedene terapije u kojoj treba sudjelovati i partner, te kad nalazi budu uredni, uz uvijet da se osjećate zdravo i nemate simptoma, nema razloga da sve ne bude OK.


Postovana doktorice ja bih vas molio za hitan savjet..vec duze vrijeme oko 1 godinu imam bijele sitne pristice oko glave penisa jako gadno izgledaju,kod doktorice opce medicine sam bio ona kaze da to nije nista neg promjena koze to mi se pojavilo sa 17 godina sad mi je 18 godina.nemam svrbez,niti problem s mokrenjem niti nista rekla mi je da natopim caj od kamilica u gazu i da stavljam i to jesam ucinio al nece da nestane nek se pojavljuje jos iz vremena u vrijeme,neznam sta da radim to mi jako smeta gadno izgleda ja bi vas molio da mi date neki savjet molim vas ocajan sam.hvala vam

ODGOVOR
Jedino što možete kod penilnih papulica, koje su normalna pojava u većine odraslih muškaraca, jest filozofski se pomiriti s njihovim postojanjem. Naime, bilo kakva metoda uklanjanja obično ne dovodi do trajnijih rezultata ( a kolege urolozi mi tvrde da su neke od metoda i neugodne, pa i bolne) a te se izrasline pojavljuju uvijek iznova. . Nemojte to shvatiti tragično, jer nema tu ničeg lošeg niti tragičnog. To što Vama izgleda ''gadno'' samo je Vaš osobni dojam. Navodite da imate 18 godina, pa dobro došli u svijet mladih zdravih odraslih spolno aktivnih ljudi. Prihvatite promjene na svom spolovilu koje su znak fiziološkog sazrijevanja i mudro uživajte u svom zdravlju i mladosti ! Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana doktorice!Neznam da li mi Vi možete dati odgovor ali po pročitanim odgovorima koje ste drugima dali,sigurna sam da ćete me uputiti na pravo mjesto.Moj problem je slijedeći.Prije 4 god operiran mi je cistadenocarcinom jajnika IIIc grII.Slijedi kemoterapija.Nakon 14 mj.porast markera,slijedi samo kemoterapia.Nakon 12 mj.opet porast markera-ovaj put lociran recidiv samo na 1.limfnom čvoru.Slijedi operacija i kemoterapija.Sad su prošle 2 god.od toga i sve je O.K.Jako me muči da li su moje kontrole kod gin.-kirurga koji me operirao dovoljne.Naime,sada idem svakih 6 mj.i kontrola se sastoji od KKS,Ca125 i običnog manualnog pregleda.U 2 god niti 1 UZV abdomena,CT niti MR.Da li je to stvarno dovoljno? I da li postoji nekakva terapija,bilo što novo za poboljšanje izgleda da ne dođe do recidiva (kod nas i u svijetu) Bit ću Vam neizmjerno zahvalna na odgovoru!

ODGOVOR
Poštovana, rado ću vas uputiti na nekoliko svojih kolega koji bi Vam mogli pomoći da dođete do odgovora na najbolji mogući način. Pošaljite mi svoj mail, kako bih Vam poslala željene informacije, ili me nazovite svaki dan između 10 i 17 sati. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr. Dorić molim Vas da mi pomognete oko interpretacije mog ginekološkog nalaza. Same nepoznanice za nas laike kao npr. vrsta stanica skvamozne i metaplastične, te histiociti, citoliza, parakeratoza i hiperkeratoza. Imam 50 god. i miom za sada bez većeg pomaka a papa test uredan. Ne uzimam hormonsku terapiju

ODGOVOR
Skvamozne stanice drugi je naziv za stanice pločastog epitela, na površini sluznice vrata maternice epitel /pokrovno tkivo/ je mnogoslojni pločasti, jer se sastoji od više redova pločastih epitelnih stanica poredanih kao ''cigle u zidu''. Metaplazija je reverzibilna promjena u kojoj se jedna vrsta zrele stanice zamjenjuje drugom vrstom. To je . pojam kojim se opisuje proces zamjene jednog tipa stanica u određenom tkivu drugim tipom stanica koji se normalno tamo nalazi. Svrha je procesa zamjena osjetljvih stanica otpornijima na neko oštečenje ili kroničnu iritiaciju, upalu, noksu. Radi se o kontroliranom, abnormalnom staničnom rastu koji je po prirodi reverzibilan.
Uobičajeni je oblik metaplazije nastanak pločastog (skvamoznog) na mjestu gdje je cilindrični (osjetljiviji) epitel. Skvamozna metaplazija često nastaje kada su tkiva kronično inficirana, ili trajno iritirana, upaljena (mehanički, kemijski i sl.). Do metaplazije dovode faktori rasta i drugi regulatori staničnog rasta i diferencijacije. Hiperplastične i metaplastične promjene (skvamozna metaplazija) uslijed dugotrajne perzistirajuće ozljede sluznice smatraju se i uvodom u neoplaziju. Histiociti su vrsta stanica monocitnog porijekla (iz leukocitne loze stanica koje imaju obrambenu funkciju ) koje nastaju u koštanoj srži, i migriraju u rahlo vezivo gdje postaju tkivni histiociti. Citoliza znači dijeljenje stanica. Parakeratoza i hiperkeratoza su uobičajene nespecifične reakcije na neki kronični podražaj (trauma, upala i slično), a javljaju se i specifično kod određenih bolesti. Poštovana, nadam se da nisam dodatno zakomplicirala stvari i uplašila vas definicijama. Savjetujem Vam da odlazite na redovne godišnje kontrole i držite se preporuka svog liječnika. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana, moje pitanje glasi da li je moguće zaraziti partnera spolnim odnosom ako mi je dijagnosticiran cistitis?

ODGOVOR
Da. Uroinfekcije često u žena postanu uro-genitalne, baš zbog blizine urotrakta i genitalnog trakta. Muškarac se spolnim odnosom može zaraziti uvijek kada žena s kojom ima spolni odnos ima neku uro- infekciju ili uro-genitalnu infekciju, a simptomatologija kod njega može izostati ili je moguća pojava iscjetka, pečenja kod mojkrenja, bolova u uretri, testisima, prostati . Lako je postavljati anatomske i fiziološke granice na papiru. U prirodi te granice ne postoje, pa uzročnici lako prelaze iz jedne tjelesne regije u drugu.Pojedini iz urotrakta lako mogu zaraženim prstima zaraziti i sluznicu oka, a nerijetko se nađe i upala ždrijela (kod oralnog seksa s inficiranom osobom). Sve zavisi o uzročniku kojim ste Vi inficirani. Je li uvjetno patogen, je li jako patogen, u kojoj ste fazi bolesti, imate li prilično ''srušen '' imunitet…..blagi slučajevi cistitsa mogu se zaliječiti i spontano bez antibiotika, ako se utoplite, mirujete, pijete dovoljno tekućine (uvin čaj i slično). Ali moguće je i opasno širenje infekcije na bubrege. Kojim će tijekom krenuti blagi uroinfekt, zavisi o brojnim čimbenicima. Ponekad je cistitis u startu vrlo akutna i bolna bolest. Cistitis se u velikog broja spolno aktivnih žena često ponavlja i vraća jer se ne liječe oba partnera, ili jer se žene ne liječe, već piju samo čajeve misleći da će stvari proći same od sebe. Kod ponavljajućih i kroničnih oblika bolesti ponekad se liječenje prolongira na 6 mjeseci i duže. U terapiji osim antibiotika daju se uz čajeve i uropantiseptici , te sokovi od brusnica i vitamin C koji mogu smanjiti koncentraciju bakterija u mokraći, čineći je kiselom, što se bakterijama baš i ne ''sviđa''. Za vrijeme trajanja bolesti i za vrijeme uzimanja lijekova preporuka je da se apstinira, kako biste smanjili mogućnost ping-pong efekta između partnera, te poštedjeli organizam od napora i potakli imunitet da odradi svoju ulogu u ozdravljenju.


Poštovana doktorice, Suprug je pozitivan na B hepatitis B- HbsAg i anti Hbc pozitivni. Raden je i nalaz HBV-DNA 2,19x10 na 3, bilirubin nesto povisen 26-29, enzimi i UZV jetre uredni, na gastroskopiji ustanovljeno malo gastritisa, on nema nikakvih tegoba. Ja sam se testirala i nalaz je negativan. Naime i suprugov brat ima takoder hepatitis B, pa je moguce da je urođeno. Skupa smo 10 godina i ovo smo sasvim slučajno otkrili. Ja sam cijepljena nekada u osnovnoj školi, u zadnje vrijeme nismo imali zaštićene odnose. Zanima me da li je potrebno ponovno cijepljenje, jer planiramo trudnoću i koliko je ona sigurna. Naime nakon EPH gestoze i izgubljene bebe prije godinu dana uradila sam sve pretrage sve je u redu jedino nas sada brine ovo. Da li je dovoljno samo cijepljenje bebe nakon rođenja ili trebamo jos nesto ciniti. Unaprijed hvala.

ODGOVOR
Sumnjam da ste cijepljeni u školi protiv hepatitisa B, jer se djeca cijepe tek posljednjih par godina. Savjetujem Vam da učinite HBs Ag i anti-HBs prutijela, ako ste na oba markera negativna, savjetujem da se cijepite protiv B hepatitisa. Ako ste ipak cijepljena, ili imate pozitivan anti-HBs, kao rezultat preboljele HBV infekcije, što je moguće, prijenosom spolnim kontaktom sa partnerom, tada se ne morate cijepiti, ali učinite provjeru titra antitijela. Djecu koja se rode i žive u obitelji gdje je netko od članova kliconoša HBV infekcije, treba cijepiti. Algoritam cijepljenja poznat je ginekolozima i neonatolozima, a i pedijatrima. Ostaje Vam da do kraja provjerite svoj statuts, i cijepite se ako treba. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


ne jeziku mi se pojavljuje bijeli sloj koji nestaje kad nesto pojedem.Posto imam problema s sinusima i disem na usta dali je to samo slina ili neka druga bolset? Jer sam procitao da se to javlja kod gljivicni infekcija pa cak i kod Hiv-a

ODGOVOR
Gljivične infkecije usne šupljine često nastaju kod preslatke prehrane (ugljikohidrata, slatkiša) , nakon antibiotika, ako jedete rafiniranu lakoprobavljivu hranu, koja nije kruta, pa je više gutate nego mehanički meljete, čime se jezik ne čisti dopvoljno. Ako Vam je uz opisano sluznica jezika suha, moguće je da imate i dehidriranu sluznicu usne šupljine jer ne uzimate dovoljno tekućine. Slatki napici, čaj i kava, kao i gazirani sokovi dehidriraju organizam (oduzimaju mu vodu), pa je najbolje piti prirodnu negaziranu vodu. Koristite četkice za zube koje imaju gumeni dio za četkanje površine jezika. Kako biste isključili strah da se radi o HIV-u, testirajte se, ako i malo sumnjate na moguću zarazu.



Stranica: << | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40
| 41 - 50 | 51 - 60>>