Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 33

U 4.mj 2005.g. dijagnosticiran mi je CIN1 i na sljedećem papa testu nakon 3mj. nije ga više bilo, ali je dijagnosticiran trichimonas vaginalis (za koji sam sumnjala da ga imam po simptomima na internetu, na prvom papa testu (na kojem mi je dijagnosticiran CIN1 nije ga bilo) za koji sam trošila medazol i pred par dana ponovila papa test, čekam rezultate). Danas se pojavio gust, bijeli iscjedak i zanima me da li je možda vezan uz spolni odnos, uz menstruaciju koju sam dobila pred 12 dana (ciklus mi je oko 35 dana), ili možda trichimonas ili nešto treće. Iscjedak nije neugodnog mirisa, niti imam svrbež pri mokrenju. Unaprijed hvala.

ODGOVOR
Nakon antibiotika, česta je superinfekcija gljivicama. Savjetujem kontrolu kod ginekologa ili venerologa, jer se trihomonas može vratiti, a korisno bi bilo ako do sada niste, učiniti i mikrobiološke testove na klamidiju, mikoplazme, aerobe, jer ih je nemoguće optički vidjeti u Papa testu pod svjetlosnim mikroskopom.


simptomi: 1)peckanje i bol za vreme mokrenja 2)bol u ledjima 3)telesna temperatura 4)mucnine u stomaku Partner nije zarazen jer je radio analizu krvi, mokrace, stolice, bris grla i nosa. nije nista nadjeno osim neke vrste gljivica (kandida).on nema bolove Sta je to???

ODGOVOR
Navodite simptome koji su česti kod cistitisa uzrokovanog nekom bakterijskom infekcijom, najčešće s e. koli, ali i ostalim mogućim uzročnicima , koji bi mogao prijeći i u nešto težu kliničku sliku ako čim prije ne odete liječniku koji bi Vam trebao učiniti pretrage urina i osnovne pretrage krvi: KKS, DLS, SE i biokemiju. Pijte puno nezaslađenog uvinog čaja u koji dodajte pola čajne žličice sode bikarbone.


Prije nekog vremena na nogama su mi se pojavile ružne točke, mrlje i prištići, pretpostavljam od depilacije. To sve skupa izgleda jako ružno. Što mogu napraviti da to nestane i koji mi način depilacije preporučate? Unaprjed jako zahvalna!

ODGOVOR
Moguće je da ste tijekom depilacije ( ne znam čime i kako, jer metodu niste navela) sekundarno inficirala kožu, ili ste preosjetljiva na depilatorno sredstvo? Ovako bez da Vas se pogleda teško je preporučiti vrstu depilacije, jer izbor metode i sredstva zavisi o osjetljivosti i tipu Vaše kože, Vašoj dobi, općem zdravlju, i drugim čimbenicima. Pitanje je jeste li prethodno pripremila kožu za depilaciju. Otiđite dermatologu, potrebno je najprije izliječiti oštećenja koja navodite da su nastala, tada odlučiti koja je metoda najprikladnija za vaše noge, kako ne bi bilo ružnih komplikacija niti posljedica.


Dobar dan.Molim vas da mi odgovorite na nekoliko pitanja. Papa testom utvrdjeno je da imam HPV (CIN I). Posto planiram da ostanem u drugom stanju a papa test pre ovoga nisam radila vec 10 god. doktor je odlucio da uradi tretman. Radjen mi je tretman LLETZ. Doktor mi je savetovao da posle tretmana u periodu od 4 meseca uradim sledeci papa test i ako je test normalan da mogu da ostanem u drugom stanju. Medjutim drugi doktor mi je rekao da ako zelim mogu da ostanem u drugom stanju ne cekajuci da uradim drugi test. Interesuje me da li ima nekih opasnosti za trudnocu ako ostanem u drugom stanju odmah ili je bolje da sacekam da uradim drugi test. Da li postoje mogucnosti od pobacaja ako se ne saceka neki odredjeni period posle uradjenog tretmana. Unapred zahvalna.

ODGOVOR
Ukoliko ste izliječena i ako papa test bude uredan, nema razloga da ne ostvarite željenu trudnoću. Vjerujem da je Vaš specijalist dobro obavio svoj posao. Nakon poroda, odlazite i ubuduće na redovne kontrole, barem 1-2 puta godišnje, jer je 10 godina, uistinu predug period u kojem se mogu dogoditi neugodna iznenađenja, u slučaju HPV infekcije tipovima visokog rizika npr. 16 i 18. Čuvajte se i sretno!


poštovana dobila sam terapiju sa geonistin vaginaletama i eritromicin kapsule za mene i partnera zbog candide i klamidije, ali sam ja terapiju završila dana 14.10.2005 ali patrner nije počeo piti na dan kad i ja jer je bio bolestan i koristio je druge tablete za gripu. posto nismo istovremeno koristili terapiju da li postoji mogućnost da mi terapija ne uspije. napominjem da nije bilo odnosa nego samo fizičkog oralnog kontakta, dali postoji mogućnost ping-pong efekta?

ODGOVOR
Poštovana, nejasno mi je što znači fizički oralni kontakt? Mislite li na poljubac ili oralni seks? Ako je u pitanju ovo drugo, moguć je prijenos uzročnika sa spolovila u usnu šupljinu i infekcija ždrijela i tonzila, i obrnuto. Također je moguć, i prijenos infekcije klamidijom kod oralnog seksa na sluznicu oka! Uvijek se savjetuje za vrijeme terapije klamidijske infekcije i još tjedan dana nakon posljednjeg antibiotika potpuno apstinirati, kako bi situacija bila potpuno čista, a rizik od povrata infekcije se sveo na najmanju moguću mjeru.


Imala sam spolni odnos za novu godinu s poznanikom koji mi je poslje priznao da ima genitalni herpes. Kad smo bili skupa, nisam na njemu vidjela ništa sumnjivo, međutim sam ovih dana na koži spolovila primjetila crvenilo I mjehuriće, a sve to me boli i peče. Da li je to nešto opasno i kome da se obratim?

ODGOVOR
Poštovana, ako se kod Vas uopće radi o genitalnom herpesu, kod prve infekcije simptomi nastupe za 2-10 dana (što kod vas čini mi se I jest slučaj), a obično traju 2-3 tjedna. Na mjestu izbijanja promjena javlja se svrbež ili pečenje, bolovi u nogama, leđnoj moždini, stražnjici u regiji spolovila i rektuma, peckanje kod mokrenja. Na koži nastanu mjehurići koji za par dana pucaju, stvaraju zamućenja i krustice. Moguć je isjedak is rodnice, osjećaj pritiska u trbuhu, povišena temperatura povećanje i bolnost limfnih čvorova u preponama. Nakon što virus inficira kožu ili sluznicu, kroz ranicu ulazi u završetak živca i putuje do korijena leđne moždine gdje može ostati doživotno latentan ili se povremeno reaktivirati u stanjima pojačanog stresa, fizičkog napora, kod izlaganja suncu, imunodeficita , postojanja drugih bolesti, neadekvatne prehrane i manjka vitamina. Obrazac tog ponašanja sličan je za virus HSV tip 1 i HSV tip 2, dakle nema razlika u ponašanju tzv. labijalnog i genitalnog herpesa, razlikuju se samo po mjestu gdje su promjene nastale /u kojoj regiji tijela/. Kod recidiva virus putuje istim putem u kožu i sluznicu i izbija u području kožne inervacije istog ili susjednog živčanog završetka kroz koji je i ušao uz česte recidive ponekad 6-10 puta godišnje
Dijagnoza se postavlja pregledom kod ginekologa ili dermatovenerologa, te vam savjetujem da čim prije odete na pregled. Dijagnostička metoda izbora akutne herpes infekcije je dokaz virusne DNA metodom PCR, iz uzorka koji će vam uzeti liječnik tako da učini obrisak sa promjene koju imate na spolovilu, pomoću vatenog štapića. U budućnosti su mogući i recidivi. Simptomi kod recidiva su blaži i kraće traju, a pojava i učestalost recidiva zavise o imunološkom odgovoru. Većina inficiranih neće nakon primoinfekcija više razviti kliničke simptome, niti posumnjati da u sebi nose virus, što je razlog više za oprez, oni su mogući kliconoše i mogu prenijeti infekciju budućim partnerima, svaki put kad im se dogodi reaktivacija virusne infekcije, sa ili bez vidljivih simptoma. Svi oboljeli sa simptomima genitalnog herpesa trebaju se liječiti. Lijekovima se može smanjiti težina i trajanje bolesti , te broj recidiva. Daju se uobičajeno aciklovir, valaciklovir, rjeđe famciklovir, a novost u lokalnu imunoterapiju je imunomodulator resiquimod. U osoba koje imaju 6 i više recidiva godišnje, terapija antivirusnim lijekovima smanjuje rizik od prijenosa bolesti za 75%. U zaražene trudnice, aktivna infekcija se tijekom poroda može prenijeti na novorođenče, uz rizik od upale pluća, nastanka sepse i smrti djeteta. Od komplikacija izuzetno su opasne upala oka i mozga. Osim herpesa, diferencijalnodijagnostički kod postojanja ranica na spolovilu uvijek valja isključiti i jednu opasniju spolnu bolest – sifilis. Testiranje na uzročnika sifilisa također se može dokazati istovremeno iz jednog obriska tkiva uzetog sa mjesta bolesne promjene, također metodom PCR , time se dokazuje treponema palidum- DNA, a može se učiniti i testiranje iz uzorka krvi.


Dobar dan! Molim Vas, koliko u Vasoj poliklinici kosta uzimanje brisa i testiranje na klamidiju? Hvala!

ODGOVOR
Cijena testa na klamidiju metodom PCR COBAS Amplicor (Roche Diagnostic Systems, Branchburg, NY, USA) je 250 kuna, cijena uzimanja obriska 50 kuna.


Poštovana doktorice zanima me koliko je potrebno da prođe vremena od zaraze do nastanka simptoma B hepatitisa? I da li u krvi obavezno mora biti prisutan HBs antigen?

ODGOVOR
Prosječno vrijeme inkubacije je 1-6 mjeseci nakon zaraze. Dijagnoza se postavlja nalazom markera infekcije (antigena i protutjela) i dokazom virusne DNA u krvi 7-14 dana nakon infekcije .
Ako se bolest ne prepozna i ne uoči odmah na početku, u krvi može nestati HBs antigen, što se događa istovremeno s pojavom i porastom količine anti-HBs protutjela. Osim ova dva markera, postoje i drugi markeri (HBc, Hbe antigeni, te pripadajuća protutjela pomoću kojih se može utvrditi u kojoj je fazi bolest). Osim specifičnih virusnih markera, u akutnoj upali jetre obično su povišeni i jetreni enzimi, te drugi biokemijski markeri . Savjetujem da učinite osnovnu biokemiju , leukogram KKS te pretrage urina.


Poštovana dr. DORIĆ! Imam 42 god. i u zadnje vrijeme svako malo na vanjskom dijelu spolnog organa (tj.na kosmatom dijelu) pojavljuje nešto u vidu furunkula, ali svaki put na drugom mjestu, traje par dana,dolazi do prsnuća, te do ponovnog nastanka furunkula, ali na drugom mjestu (par cm. dalje). Moj ginekolog kaže da to nije ništa zabrinjavajuće, da se jednostavno upali korijen dlake i danema potrebe za bilo kakvom terapijom! Međutim, mene to jako zabrinjava, pa Vas molim za Vaše mišljenje i savjet. SRDAČAN POZDRAV!

ODGOVOR
Furunkuloza kože nastaje tako što se gnojne bakterije uvuku u lojne žlijezde dlaka na koži i tu otpočne gnojenje. Furunkuli su najčešće posljedica neadekvatne higijene kože i noktiju uz nastanak sitnih traumatskih oštećenja kože /često kod depilacije/ . Recidivima naginju osobe koje su na iscrpljujućoj dijeti, u stresu, anemične, neotporne i one koje imaju povišen šećer ili su na terpiji lijekovima koji slabe imunološki odgovor. Savjetujem Vam ispiranje spolovila u fiziološkoj otopini, te pranje predjela obraslih dlakama u blagoj otopini kalijhipermangana. Pazite na prehranu /smanjite slatkiše, masnoće/ i koristite pamučno rublje. Režite nokte na kratko i perite ih sa četkicom za nokte. Ponekad je potrebna lokalna terapija mupirocin 2% masti /dermoantibiotik/, a ponekad i terapija antibioticima per os. Srdačan pozdrav i Vama!


Poštovana doktorice, Nakon spolnog odnosa moja partnerica kaže da je iritira onaj dio njenog tijela na koji sam ejakulirao, u slučaju kada ejakuliram u i izvan vagine (na koži npr.). Sa prezervativom nema nikakvih reakcija. Prošli smo sve pretrage i nemamo nikakve spolne bolesti. Da li je moguće da je alergična na moj ejakulat i ako da, da li je to zbog kiseline u ejakulatu?

ODGOVOR
Moguća je i zapravo relativno česta kontaknta senzibilizacija na razne sastojke sjemene tekućine, koja inače nema kiseli pH, već je lužnata. Savjetujem da to riješite ''hitnim'' tuširanjem nakon odnosa ili brisanjem vlažnom higijenskom maramicom.



Stranica: << | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40
| 41 - 50 | 51 - 60>>