Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 34

Poštovani, zadnju menstruaciju sam imala 09.12. Navečer 23. 12. sam imala odnos sa suprugom, bez zaštite, i pritom mi se pojavilo krvarenje, ne pretjerano obilno. Nije bilo bolova ali smo se uplašili. 02. 01. sam ponovo primjetila 1-2 kapi krvi. Molim vas da ni pojasnite o čemu se radi! Hvala

ODGOVOR
Krvarenje tijekom odnosa može biti prvi znak upale vrata maternice, ili drugih bolesti genitalnih organa, pa će najbolje za Vas biti da odete na kontrolni pregled i papa test ginekologu.


Dobar dan. Zanima me da li se može zaraziti sa HPV ako sam koristio kondom? Unaprijed hvala!

ODGOVOR
Moguće je, jer se prenosi kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom, a kondom štiti samo područje spolovila pokriveno njime, što je relativno mala površina sluznice i kože. Prema namjeni, kondom pripada u mehanička (barijerna) sredstva zaštite protiv neželjene trudnoće, a nije mu primarna namjena sprječavanje spolno prenosivih infekcija, na što osobito mladi ljudi uopće ne misle. Niti jedan proizvođač kondoma ne tvrdi u deklaraciji o proizvodu da je kondom potpuno sigurna i garantirana zaštita protiv spolnih bolesti, već samo da može pomoći kao zaštitno barijerno sredstvo.


Imam sina starog 32 mjeseca. Prije gotovo mjesec dana dobio je osip na potkoljenici za koji je pedijatrica rekla da se radi o zarazi parazitima te mu prepisala mazanje Plymicol kremom. Uz to, imao je jako izraženo crvenilo na lijevom testisu (navodno, pelenski osip)koje nikako ne prolazi unatoč mazanju Plymicolom te redovitom njegom Pavlovićevom kremom i kremom koja sadrži cinkov oksid. Štoviše, osip se proširio na nekoliko regija na guzi, po nogama, a ima ga nešto i po donjem trbuhu. Nalaz krvne slike= SE 14 (0-20), Erc 5.10 (4.0-5.0), Hgb 120 (109-138), Hct 0.369 (0.320-0.404), MCHC 327 (300-350), MCV 72.3 (73.8-89.4), MCH (23.6 (24.3-29.2), RDW 12.3 (11.9-16.2), Leu 5.8 ( 6.0-16.0), Eozinofili 8.0 (0-6), segment. 47.0 (30-72), Lymph 47.0 (30-72), Mono 42.0 (15-55), nesegm. 3.0 (5-13), Tromb 375 (150-450), MPV 7.0 (6.9-11.3), laborator. koagulacija Vr. krv. 0.15 (0.18), Vr. zgr. 0.46 (0.30-0.72), urin b.o. (0-2 leukocita, 1 ploč. epitel). Nakon toga, savje! tovano nam je da ga mažem neutralnim kremama i da malo pripazi na prehranu (izbjegavanje jaja, oraha, čokolade, meso više na lešo). Zanima me Vaše mišljenje te ima li potrebe tražiti pregled kod dermatologa ili kojeg drugog specijaliste? Ako se radi zaista o zarazi parazitima, je li potrebna kakva terapija? Hvala unaprijed na Vašem odgovoru. Lijepi pozdrav, Alica

ODGOVOR
Savjetujem Vam da odete s djetetom na specijalistički pregled dermatologu ili infektologu čim prije. Plimikol je lijek protiv gljivica i njime se ne liječe parazitarne infekcije. Treba učiniti kompletnu dijagnostiku kojom će utvrditi točan uzrok /i uzročnik/ bolesti i provesti odgovarajuća terapija. Pozdrav i vama


Dobar dan,moje ime je Maja i imam problem koji me muči. Imam 28 godina u lipnju 2005 god sam uradila kiretazu (zbog korištenja nekih ljekova pošto sam imala problema sa plućima) uradjeno je u općoj anesteziji a inače mi je to bilo prvi put da sam zatrudnjela te se plašim hoću li ponovo moći zatrudnjeti,to je proteklo bez komplikacija pila sam kapi i neke tabletice nakon toga.Ali na sljedećoj kontroli dobila sam neke vaginelete sa jodom sada je sve ok. Molim Vas da mi odgovorite da li ću imati problema kasnije?Puno pozdrava

ODGOVOR
Ako ste urednog općeg stanja zdravlja i imate uredan menstrualni ciklus, nemate razloga za strah . Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Imam 13 god. na glavi imam bijele kraste kao lišajevi ( tj. dječje tjemenice), kada se svrbim to bude kao perut,trenutačno koristim oranazol šampon,malo mi pomaže ali ne dovoljno još mi je puna glava toga.

ODGOVOR
S obzirom na Vašu dob i promjene koje opisujete, trebate otići na dermatološki pregled, kako bi specijalist pogledao vlasište , obavio potrebnu dijagnostiku i prepisao vam terapiju.


Poštovana dr.Dorić, već dugo vremena tragam na odgovore na neka svoja pitanja i nisam još naišla na njih, pa bih vas zamolila ako mi možete odgovoriti. Vjerojatno se spolne bolesti mogu prenijeti oralnim i analnim seksom, no mene zanima kako spriječiti da dodje do bolesti? Kako se zaštiti tijekom takve vrste seksa? Molim vas da mi odgovorite na pitanje! Unaprijed hvala!

ODGOVOR
Prilično je teško govoriti o sigurnom seksu. Da bi smanjili rizik od obolijevanja genitalnog sustava i probavnog sustava dok kojega može doći u kontaktu genitalnih organa s otvorom i izlazom probavnog trakta treba spriječiti da uzročnici bolesti iz tjelesnih tekućina s (eventualnim primjesama krvi kod postojanja ranica i mikrotrauma tkiva) koje se izlučuju za vrijeme seksualnih aktivnosti uđu u organizam na nefiziološkim mjestima. Biti zdrav, imati stalnog i zdravog, nepromiskuitetnog partnera/icu, prakticirati adekvatnu spolnu higijenu (dobro oprati prije i nakon seksa spolovilo, zube, usnu šupljinu, analni otvor) značilo bi prakticirati sigurniji seks. Seks sa jednim partnerom smatra se sigurnim ako su oba partnera zdrava i uzajamno vjerna, te nisu rizičnog ponašanja. Analni i oralni seks smatra se rizičnijim od vaginalnog seksa jer se analna i oralna sluznica mogu lako oštetiti, a učestala penetracija spolovila na nefiziološka mjesta može izazvati oštećenja sluznice i time otvoriti lakši put zaraze nefiziološkim bakterijama i ostalim uzročnicima u organizam. Ako u ustima postoje oštećenja sluznice (rane, afte, krvarenje) ili postoje oštećenja analne sluznice /hemeroidi/ rizik od zaraze još je veći. Kondom može spriječiti kontakt sluznice sa krvlju, spolnim sekretom ali pruža samo djelomičnu zaštitu od infekcija uzročnicima spolno prenosivih bolesti ( herpes simpleks virus, virus hepatitisa B, citomegalovirus, HPV, klamidija, uzročnik gonoreje, trihomonas vaginalis, HIV). Kondom treba pravilno koristiti pri svakom odnosu, od početka i za cijelo vrijeme trajanja odnosa. Dakle, prilično je teško prakticirati siguran seks bez posljedica po zdravlje na načine koji vas zanimaju. Radite li to s nekim dobro poznatim, zdravim, nerizičnog ponašanja, uz danas raspoložive metode zaštite, i pridržavanje pravila osobne higijene, smatrajte to sigurnijom ''praksom''.


Htjela bih Vas zamolite za mišljenje u vezi kontracepcijskih pilula. Imam 22 godine, i već 2 godine imam problema s prištićima na licu. Od siječnja do lipnja sam pila Diane 35 i pomogle su mi, onda sam prestala misleći da se stanje popravilo i da se neće vraćati. Opet mi se pogoršalo lice zadnjih 2-3 mjeseca i pitala sam ginekologa za neke pilule s manje hormona, i on mi je preporučio Logest. Trebam ih početi piti za jedno tjedan dana, s početkom sljedeće menstruacije. No, ja sam čula od više djevojaka za Yasmine, da također povoljno djeluju na ten, da ne izazivaju celulit... A za Logest su mi neki rekli da im nije pomoglo u vezi prištića. Znam da se nikad ne može generalizirati, ali pitam Vas za misljenje između ovih dviju pilula, koje su se pokazale kao bolje, učinkovitije za probleme s prištićima. Hvala unaprijed

ODGOVOR
Poštovana, rado ću Vam dati svoje mišljenje, nazovite me na 01 2319-596, da ne bi ''ispala'' reklama za lijek. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Imam 17 godina i prije godinu dana pojavila mi se bijela mrlja iznad oka. Bio sam kod dermatologa i rekao je da je to vitiligo odnosno gubitak pigmentacije te dao mi je da koristim kremu garasone i nije bilo nikakvog poboljšanja, a sada mi je dao da koristim kremu bepanthen. Da li postoji neka krema i bilo šta drugo čime bi se moglo to izliječiti?

ODGOVOR
Postoje lijekovi koji mogu pomoći /kreme i tablete/ no nisu u svakom slučaju 100 posto učinkoviti. Predlažem da nazovete naše savjetovalište utorkom između 16 i 18 sati ordinira primarius Mirjana Gotovac Mustač, koja se time bavi i reći će Vam sve što Vas zanima, telefon je 01 2319-596.


U svibnju 2005. dignosticiran mi je HPV - askus, tretirana sam s Efudixom na kojeg sam loše reagirala i uzrokovao je višemjesečna krvarenja. Slijedeći PAPA u kolovozu glasio je CIS, a drugi nekoliko dana kasnije opet ASKUS. U prosincu PAPA je pokazao CIN 1 a aktivnim virusom HPV-a, a imam i gljivičnu infekciju koja se ne da izliječiti već mjesec i pol uz antibiotike. U siječnju idem na kolposkopiju, a ovisno o nalazima možda i na letz. Zanima me da li sam napravila sve što mogu jer mi se i uz zdravu prehranu i stil života stanje neprekidno pogoršava/stagnira, već mjesecima slušam o tome da će moj organizam sam iščistiti virus, ali očito neće, pijem razne vitamine ali ne znam koliko je moje znanje skrpano iz enciklopedija i interneta dovoljno. Unaprijed hvala

ODGOVOR
Ne sviđa mi se to ''šaranje'' Vašeg papa nalaza od ASCUS-a na CIS pa CIN, a Koji tip HPV virusa je dokazan kod Vas ? Bilo bi mi drago da se javite telefonom da popričamo , a zanimljivo bi bilo čuti zašto ste i koje antibiotike pili (gljivice se ne liječe antibioticima , već nastaju obično nakon terapije antibiotika), čujemo se - 01 2319-595, do slušanja , dr. Dorić


Postovana, imam jedno pitanje, pre nedelju ipo sam bila na ginekoloskom pregledu, ultrazvukom pregledana materica, jajnici, radjena kolposkopija (posto sam pre godinu dana imala kondilome), sve je bilo o.k. Cekam jos nalaze PAPA testa, posto mi je ginekolog nasao blage promene na grlicu, pa je hteo i to da proveri. Inace PAPA test u martu mi je bio PA-II. Nocas sam bila kod decka, koristili smo kondom....ali od jutros cesto mokrim, i pri kraju mokrenja me malkice zaboli. Sto se tice sekreta sad je u redu posto sam uzimala 3 dana CANSEN vaginalete. Da nemam upalu besike? Preksinoc sam stajala skoro dva sata na snegu cekajuci prevoz, smrzla sam se. Zanima me sta da radim? Pocela sam piti malo pre uvin caj. Vidim ovde da se pominju razne bakterije koje izazivaju upalu besike , a prenose se sexualnim putem. MIslim da to nije, posto mi je decko skoro radio bris na hlamidiju, ureo i mikroplazme, sve mu je bilo negativno. Ali ipak da cujem vas savet. Ako je obicna upala besike, da li je uvin caj dovoljan? Hvala unapred

ODGOVOR
Nekomplicirane upale urotrakta obično mogu proći ako se utoplite, uz dovoljnio uvinog čaja, i 3-5 dnevnu terapiju nekim uroantiseptikom ili antibiotikom.U uvin čaj dobro je staviti na litru čaja pola čajne žličice sode bikarbone, radi efikasnije učinka na bakterije u mjehuru. Potraju li simptomi i dalje, ili se stanje pogorša, ne oklijevajte, učinite osnovne pretrage krvi i urina ( sediment, urinokulturu), a prema antibiogramu vidjet ćete koji antibiotik treba piti. Izbjegavajte slatke napitke i slatkiše.



Stranica: << | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40
| 41 - 50 | 51 - 60>>