Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 35

Je li Candida Albicanis spolno prenosiva bolest ili nije? Moze li ju se imati i ako se nije stupalo u spolni odnos? Hvala!

ODGOVOR
Candida je gljivica koja može uzrokovati upale sluznica spolnih organa, ali i probavnih šupljina u oba spola , i bez spolnog načina prijenosa. Najčeščće se dobije nakon antibiotske terapije. Češća je u žena, u osoba s šećernom bolesti, u trudnica i u žena koje piju hormonačnu kontracepciju. Također je česta u imunokompromitiranih osoba i pacijenata na terapiji kortikosteroidima. Mogu je imati mala djeca i djevojčice zbog nepravilne higijene spolovila /usjke štramplice, tajice, hlače i donji veš od sitnetike, preagresivni šamponi i gelovi za kupanje, prerijetko mijenjane pelene i slično/.


Postovana doktorice, ultrazvukom dijagnosticiran mi je fibroadenom na levoj dojci dole sa velicinom od 8mm i na desnoj sa desne strane 6mm bila sam kod lekara pregledao me spoljasno i rakao je da ponovim ultrazvuk nakon 6 mes. imam 26 god zanima me koji su najcesci uzrocnici, kako sam na internetu procitala , moze da bude i hormonalna neravnoteza --visak estrogena ( dali to znaci da moram da smanjim ishranu bogatu sojom jer sadrzi fitoestrogene kako i laneno ulje? ) inace sam normalne gradje, skoro da imam idealnu tazinu, sportujem, pijem antioksidanse redovito( ACE, Beta caroten),ali imam probleme sa probavom i do\"juce\" sam se borila sa aknama a vec 3 god.kako nemam policisticne jajnike ,pre 2 leta kako je na ginekol. pregledu bilo sve u redu da bi izbegla mjesecnicu na preporuci ginekologa uzimala sa tabl. Primolutnor 5 10 dana pase bojim da nisam nesto poremetila? Zanima me dali mogu ishranom da delujem na nihovo smanjenje ili cu da ih nosim do kraja zivota i bojiti se od nj! ihovog povecanja? Zanima me i jos dali da uradim hormonalni test i u koliko tacaka 1 ili 4? Znam da ovo nije vasa specijalnost i zahvalna bi bila na bilo kakvu informaciju u vezi mog daljnjeg ponasanja i rezima s obzirom na situaciju. Puno hvala i pozdrav

ODGOVOR
Fibroadenom je dobroćudni tumor mliječnih žlijezda, osjetljiv na hormonalne promjene u menstruacijskom ciklusu. Treba ga redovno kontrolirati periodički kako vam kaže vaš liječnik, eventualno će on predložiti, ako promjena spontano ne nestane do 35-godine , postane veća ili bolna, da ga kirurški odstranite. To se izvodi vrlo jednostavno i brzo, bez posljedica. Vaš će liječnik točno znati koju oralnu kontracepciju vam smije dati koju ne. Redovno se kontrolirajte i slušajte ga, ne uzimajte ništa od terapije ( niti soju u prehrani ) , a da o tome ne pitate svog liječnika . Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana! Nađen mi je genom visokorizičnog HPV16,imam CIN 2i AGC(EC).Molim Vas da mi pojasnite koji su daljni koraci u liječenju,jer mi je liječnik rekao kontrola za 4 mjeseca sa novim PAPA nalazom. To mi je zadnji nalaz. Od 6 mjeseca imala sam CIN2,CIN2+HPV, CIN3 i onda gore navedeno. Hvala puno... N.E.

ODGOVOR
Ako niste radili biopsiju /pretpostavljam da kolposkopiju jeste/ svakako biste trebala učiniti i tu dijagnostičku pretragu nakon čega će Vaš liječnik odlučiti što će dalje, zavisno od Vaše situacije /dobi, rezultata phD nalaza i drugog) kao i metode koju on najčešće praktično koristi u liječenju. Ako Vam se čini da sve to malo predugo traje, i želite drugo mišljenje spec. ginekologa, nazovite me pa ću Vas uputiti nekome od svojih kolega kome možete otići na besplatne konzultacije. Broj našeg savjetovališta je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Radi jakog svrbeža i peckanja oko spolnog organa i u samom spolnom organu koristila sam Plymicol vaginalete i svrbež je nestao ali u isto vrijeme mi je jako otekao klitoris ( kao da je neka loptica unutra) i osječam laganu bol na dodir i svrbež samog klitorisa. Jako sam prestrašena ali nemogu kod ginekologa jer svaki čas očekujem mjesečnicu. Imam 33 godine i dijete od 3 god. Molim Vas da mi odgovorite. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR
Uzroci svrbeža, osim gljivične infekcije vulve mogu biti različiti, te Vam svakako savjetujem odlazak ginekologu ili venerologu, čim završi mjesečnica. U međuvremenu možete si pomoći oblozima 2% acidi borici, ili kupkom spolovila u mlakoj vodi s intimnim gelom Hygiea, dr. Džanića koju možete nabaviti u ljekarnama


Moj zadnji nalaz papa testa: upala u endocerviksu. Da li je to nešto opasno? Osim toga preporučeno mi je uzimanje cervikalnih briseva. Molim Vas kratko objašnjenje toga.Hvala. Lela

ODGOVOR
Upala endocerviksa može se proširiti preko kanala vrata maternice u materninicu i ''otići'' u ostale strukture spolnih organa u maloj zdjelici u žene. Zavisno o uzročniku moguća je dakle i upalna bolest male zdjelice, upala jajovoda, jajnika, nastanak priraslica, pa Vam savjetujem da to ne shvatite olako. Cervikalni brisevi uzimaju se na najčešće uzročnike urogenitalnih infekcija (klamidije, mikoplazme, ureaplazmu, aerobne bakterije koje mogu iz probavnog i mokraćnog sustava otići u rodnicu i na cerviks i izazvati upalu, ali i neke viruse (Herpes, HPV), parazite /trihomonas/ gljivice. Većinu tih pretraga možete napraviti na uputnicu, a radite li ih privatno rezultati su obično prije gotovi, te liječenje možete započeti čim prije.


postovanje, mozda nije pravo mjesto za ovo pitanje, ali sam postao ocajan, naime imao sam bolove u desnom testiu,bio sam kod urologa koji je rekao da je sve ok, napravio san ultrazvuk koji se pokazao isto tako ok, ali ja primjecujem kvrzicu na desnom pasjemeniku i jos me nekad znam malo bockati u desnom testiu,kvrzica je na pritisak bolna, molio bih Vas za savjet i da mi kazete o cemu je rijec,te kolika je preciznost ultrazvuka u otkrivanju tumora ili neceg slicnog, puno hvala!

ODGOVOR
Poštovani, ako osjećate, pipate i vidite nešto na sebi ili u nekom organu na svom tijelu što Vas netko uvjerava da nije tako, potražite barem još jedno mišljenje. UZV pretragu treba često puta nadopuniti drugim pretragama. Treba li vam preporuka kome da se obratite, rado ću vas uputiti, nazovite na 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


postovana gospodjo imam 24 godine i do sada sam imao ceste povrate herpesa na usnama.tokom zadnjeg puta imao sam sex sa djevojkom i slina je bila u kontaktu sa vaginom. Tri dana kasnije djvojka je dobila genitalni herpes .Ranica je bila mala tako da se nije moglo ustanoviti dali je herpes tipa 1 ili 2.djevojka je pila tablete i ranica je nestala.u unutrasnjosti nije bilo nikakvih ranica.Nakon sest sedmica djevojka se testirala na herpes simplex IgG pozitiv IgM negativ. Isti slucaj je bio kod mene.Doktorica je sigurna da je bio herpes tipa 1 posto je ranica bila mala i nije se vise vracalo u tom toku vec je odmah nestala. Živim u Belgiji i ovdje je nemoguce se testirati na herpes tipa2 vec u sustini na herpes simplex.moja pitanja su:1)dali mogu ja da dobijem genitalni herpes od svoje djevojke iako je ona dobila sa mojih usana??2)dali je moguce se sto posto testirati na hsv2??i gdje??3)dali mogu ja da imam genitalni i labijalni h! erpes tipa1?? Hvala

ODGOVOR
Ako osoba s kojom druga osoba spolno opći ima akutnu herpes infekciju (bilo primarnu, ili recidiv, svejedno, i bez obzira na tip virusa 1, ili 2), postoji realan rizik da se zarazi partner. Također, osoba u akutnom stadiju infekcije, može sama sebi prenijeti (autoinokulirati) infekciju na neki drugio dio tijela, zaraženim prstima i noktima sekretom na mjestu herpetičnih lezija, koje i ne mora biti vidljivo i pristupačno golim okom. Tako osoba genitalni herpes može prenijeti na sluznicu oka, nosa, usta , u blizinu analnog otvora i slično. Moguće je da osoba bude zaražena s jednim ili s oba tipa herpes virusa /1 i 2/ istovremeno, što se može dokazati serološkim i PCR testiranjima. Mi radimo PCR dijagnostiku i dokaz virusa i tipa virusa herpesa iz obriska lezije, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo rade serološku dijagnostiku na HSV protutjela, a u Institutu Ruđer Bošković rade druga testiranja vezano uz njihov rad u vezi s pronalaskom cjepiva protiv herpesa, čime se bavi Dr. sc. Zorka Mikloška. Javite mi ako kako mogu pomoći. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Zdravo! Imam 22 godine. Radila sam dva PAPA testa (2xASCUS, juli i septembar ove godine) i dvije kolposkopije (promjena je velicine nokta na pocetku vrata), HPV tipizaciju (pozitivna na visokorizicne). Kondilome imam spolje, tretirala sam ih podofilinom i albothylom, ali se vracaju. Preporucena mi je laserska intervencija, lletz. Da li i kako mogu imati uredan PAPA test ponovo i sprijeciti povratak virusa. Hvala Vam

ODGOVOR
Mislim da bi prije bilo kakve intervencije ipak trebala učiniti biopsiju radi patohistološke dijagnostike, a onda s obzirom na vaše godine i sutiaciju viodjeti što i kako dalje. Ne žurite s LLETZ-om, otiđite nekom dobrom specijalistu koji se bavi HPV genitalnim infekcijama i potražite još jedno mišljenje o tome. Javite mi se u savjetovalište na 01 2319-596, želite li da Vam preporučim nekog od svojih kolega. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovana dr. Doric! Prije svega, zelim Vam se zahvaliti sto s nama dijelite svoje znanje i pomazete nam da prevazidjemo nase strahove i brige. Moje pitanje je slijedece: da li znate kada ce se u prodaji pojaviti vakcina protiv HPV-a, te da li ju je moguce uzeti ako smo vec pozitivni na visokorizicne HPV. Mnogo nada polazem u to, jer zelim biti neopterecena, mirne savjesti, roditi djecu bez komplikacija, voditi normalan zivot. Od srca hvala.

ODGOVOR
Koliko sam informirana, jedan od proizvođača cjepiva 1. prosinca predao je tzv. Biologic Licence Application za svoje kvadrivalentno cjepivo protiv tipova 6, 11, 16 i 18, američkoj instituciji koja izdaje takve licence za američko tržipte (FDA) Food and Drug Administration. Isto se očekuje da će podnijeti zahtjev za odobrenje za primjenu u EU i Australiju početkom 2006., na takve zahtjeve se čeka prosječno oko 60 dana od trenutka kad se postave, a onda prođe još oko 10-16 mjeseci da se ispune sve ostale pravne, ekonomske i tržišne norme. Do javne primjene dakle čekat ćemo još možda godinu i pol, no uvijek su moguća iznenađenja, i ona ugodna i ona neugodna. Svi se radujemo cjepivu kao dobroj preventivnoj mjeri , ako će u praksi biti onako dobro kako pišu proizvođači, no tek će praksa pokazati koliko će cjepivo riješiti problem ubikvitarnosti HPV infekcija i smanjiti broj novih slučajeva karcinoma cerviksa. Na žalost to neće ići preko noći niti tako jednostavno kako bismo htjeli. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovana doktorice!Javljavam se po prvi put jer nisam do sad imao problema.Zanima me kako naj bezbolnije se rijesiti spolnih bradavica i dali ce se nakon tog opet vracati. Inace imam 25 god i nikad nisam imao nikakvih problema sa spolnim bolestima.Vjerni citatelj iz Bihaca,BiH

ODGOVOR
Otiđite dermatovenerologu koji će Vas pregledati, te na osnovu viđenog, predložioti Vam najpovoljniji način liječenja /ambulantne ili kućne terapije/, što zavisi o težini kliničke slike i simptoma Vaše bolest, kao i o Vašem općem zdravlju. Ako su promjene relativno svježe, blaže izražene i ne previše raširene, dobit ćete tekućinu za ''kućnu'' terapiju, te ćete promjene premazivati sami prema uputi liječnika, u težim slučajevima potrebne su specijalističke ambulantne intervencije (krioterapija, laser, kauter, kohlea) i slično, o čemu će odlučiti liječnik. Savjetujem vam da ne čekate jer se bolest treba liječiti čim se oktrije, tada ju je lakše izliječiti i manje je bolno.



Stranica: << | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40
| 41 - 50 | 51 - 60>>