Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 39

poštovana, imam 26 godina,imam cin II,a nemam hpv,da li je to moguce?i druga stvar uporno mi se pojavljuju gljivice(colpitis),a ginekolog me uvjerava da to nije zarazno i da se partner ne mora lijeciti,a one se stalno vracaju?

ODGOVOR
Tko je onda urokovao intraepitelnu displaziju u stanicama Vašeg cerviksa, ako nije HPV? Jeste li čitali odogovor na pitanje prije vašeg? Nalaz je dvojben, stoga Vas liječnik , kako mi to kažemo treba pažljivo pratiti. Prije sve treba izliječiti kolpitis, a treba znati da se često puta kandidijazom proglasi i bakterijska vaginoza, koja može koegzistirati zajedno sa glivičnom infekcijom vagine , a potrebno ju je liječiti na drugačiji način nego gljivice. Kada se ženi događaju gljivične recidivirajuće infekcije, partnera tada TREBA liječiti. Što stoga vašem doktoru znači izraz ne mora. Što se mora, a što treba, velika je razlika. Ono što biste Vi trebala, a ja bih napravila na Vašem mjestu je ponoviti Papa test za 2-4 mjeseca, nakon provedene terapije i izlječenja kolpitisa, a bude ili i dalje abnormalnosti stanica , učiniti HPV DNA test, ako je pozitivan, otići na kolposkopiju i ostalo što treba.Imate li kakvih pitanja, možete me i nazvati, broj je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovana doktorice, prije tjedan dana sam vam poslala pitanje i ne mogu naci odgovor pa vam ga ponavljam. Imam 25 godina. U 13 sam tjednu trudnoce i prije mjesec dana dobila sam nalaz koji je pozitivan na HSV tip 1 ( IgM pozitivan, IgG 235 jed\\ml pozitivan ), i HSV tip2 ( IgM negativan, IgG 66 jed\\ml pozitivan ). Labijalni herpes sam imala na ljeto a vaginalni ako sam ikad imala nisam ga uocila ni ja ni moja ginekologica a na redovitim sam kontrolama zadnjih 7 godina ali sa sigurnoscu znam da se u ovih 13 tjedana trudnoce nije pojavio jer sam na pregledima vec od drugog tjedna. Moja ginekologica mi je savjetovala da ucinim amniocentezu radi moguce infekcije ploda. Zanima me vase misljenje da li je amniocenteza u mojem slucaju potrebna. Ako odem na amniocentezu i ako nalaz bude negativan da li je moguce da u kasnijem toku trudnoce ipak dode do infekcije ploda ili je najveca opasnost tokom poroda. U slucaju da je doslo do infekcije ploda da li je moguce lijecenje bez posljedica za dijete nakon poroda ili se u slucajevima zaraze preporuca abortus. Unaprijed zahvaljujem na vasem odgovoru

ODGOVOR
Ultrazvučno praćenje i amniocenteza, ako se pokaže potreba, može razjasniti pitanje da li je plod zaražen. Nisam stručnjak, ginekolog-obstetričar, i imam još uvijek premalo podataka o Vama da odgovorim trebate li ići na takav ili sličan zahvat, no rado ću vas spojiti s profesorom koji se bavi patologijom trudnoće i infekcijama u trudnoći. Amniocenteza nije bezopasna. Rizici su spontani pobačaj, prijevremeni porod, krvarenje i infekcije, a javljaju se u 1 - 2% slučajeva Što se tiče herpesa kod vas, s obzirom da ste naveli da ste imali herpes na usnicama ljetos, što se vidi i po pozitivnom nalazu IgM antitjela na HSV1 i IgG markera, koji je višestruko veće vrijednosti, za odgovor nedostaju nam još neki podaci : jeste li do sada u životu već imala herpes na usnama, ili vam je ovo prvi put (dakle primoinfekcija, a ne recidiv, u što sumnjam, jer 80% ljudi na ovome svijetu dobije HSV1 već do četvrte godine života od članova obitelji) i jeste li u takvom stanju imala oralno-vaginalni spolni odnos, dakle je li postojala mogućnost genitalne infekcije tipom HSV 1, što je relativno rjeđe nego tip HSV2 /a vi ne spominjete da ste imala promjene na spolovilu i slične simptome akutne bolesti/?. Pozitivan marker IgG na HSV2 s relativno niskim vrijednostima količine protutjela po mililitru seruma, uz negativan marker na IgM govori da se radi o susretu Vašeg organizma i s tipom HSV2, u prošlosti.To je važno, jer osobe koje su prije stekle infekciju na usnama, ili su prokužene herpesom bilo kojeg tipa, već imaju protutjela na virus u krvi te će genitalna infekcija biti znantno blažeg tijeka, a u tom slučaju i moguća infekcija djeteta, ili je neće ni biti. Najveći je rizik za prijenos HSV s majke na plod ako se prvi puta zarazite spolnim putem za vrijeme trudnoće. Zašto? Jer je primarna infekcija udružena sa tzv. sistemskom viremijom (prisutnost velikog broja virusa u krvi i genitalnom traktu). Potrebno je odrediti i serološki status na HSV 1,2, u vašeg partnera. Ženama koje dobiju herpes u prvom ili drugom tromjesečju trudnoće savjetuje se uzimanje aciklovira zadnja četiri tjedna, da bi se izbjegao carski rez. Težina i ishod bilo koje infekcije trudnice u trudnoći za dijete ovise o broju i virulenciji klica, otpornosti trudnice, putevima širenja lokaliziaciji bolesnih promjena, te u koje doba trudnoće je infekcija nastala. Izuzetno je važno da vas vodi osoba koja ima iskustvo i dovoljno vremena da Vam se posveti kako biste bez problema trudnoću i porod zavšili na najbolji mogući način. Za ostalo me možete kontaktirati radnim danom na broj savjetovališta 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr Dorić,hvala za odgovor o sitnim bijelim točkicama na usnama.No nisam pitala možda dobro objasnila,to više izgleda kao bijeli potkožni prištić,i zanima jeli to može uzrokovati neugodan miris ponekad?Koristim po preporuci psihijatra antidepresiv(seroxat)već 5 godina pa da li to možda što smeta.Inaće herplex i plimicol mi je prepisala dr ginekolog koje sam koristila.Hvala unaprijed za odgovor.Super ste.

ODGOVOR
Može, jer pojačano lučenje lojnica i znojnica izaziva, slično kao pod pazuhom jači miris. Potrebna je samo malo pažljivija i češća, a li ne preagresivna spolna higijena.


Dobar dan.U kulturi ejakulata izolirana mi je ešerihija i streptokok B.Zanima me,koliku pauzu trebam napraviti nakon uzimanja antibiotika do ponovnog uzimanja uzorka ejakulata radi kontrole.Unaprijed hvala!

ODGOVOR
Najmanje 2 tjedna, a najbolje nakon mjesec dana, ako nemate simptome koji upućuju da niste izliječili infekciju.


Koliko košta PAPA test i test na HPV uz genotipizaciju? Mora li nužno CIN1 biti povezan s HPV-om ili moze biti znak upale uzrokovan nečim drugim, brisevi na aerobe,anaerobe,mikoplazme,ureaplazme i klamidiju su negativni. EBV mi je diajgnosticiran prije 3 mjeseca,tad su mi se poceli javljat problemi (iscjedak) pa me zanima moze li to uzrokovat promjene na PAPI tj. da li su EBV i CIN povezani? unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR
EBV i CIN mogu biti u uzročnoj vezi, te kao i drugi virusi (herpes) pa i neke bakterije mogu ''odglumiti '' promjene na stanicama koje nalikuju na HPV infekciju, a mogu biti i istodobno prisutni u mješovitim infekcijama. CIN I lažno može nastati u osoba koje koriste hormonsku kontracepciju. Pogledajte odgovor na par pitanja prije. HPV testiranje kod nas je s pregledom 400 kuna. Papa test ne radimo , ali Vam preporučam Polikliniku Sunce, ondje radi jedna izvrsna citologinja, dr.med. Sandra Moslavac, a na rezultat papa testa ne čeka se dugo. Pozdrav, dr. Dorić


Poštovana Dr.Dorić,puno Vam zahvaljujem na opširnom odgovoru vazanom uz HPVjedino što još baš ne razumijem jest, što to znači kad mi već nekoliko papa testova za redom(svakih 6.mj.) ima naznaku:promjene vezane uz HPV,šta to točno znači(nema CIN-ova)? Zahvaljujem

ODGOVOR
Može značiti da je citolog vidio promjene u stanicama koje upućuju na virusnu infekciju stanice, što se opisuje i kao ASCUS, + blage, nejasne promjene na stanicama, koje se mogu i spontano nestati , te se preprouča citološko praćenje, 1-2 puta godišnje, HPV testiranje, ponekad i kolposkopiju, a rijetko histološku dijagnostiku.


Meni je na brisevima cerviksa pronađena ureaplazma i candida. Doktorica mi je prepisala Diflucan 150mg jednokratno (za candidu) i Doksiciklin 1x2 kroz 14 dana (ureaplazma). I sad čitam u uputstvu tog Doksiciklina piše da može pojačati razvoj candide i mislim koja je sad to fora, liječim jedno, a pogoršavam drugo? Kak bi sad to na kraju trebalo završiti? Vjerujem da će candida opet biti pozitivna baš zbog Doksiciklina ili se varam? Posloji li neki drugi lijek za ureaplazmu (koji ne bi poticao razvoj candide)? Hvala! pozdrav,-

ODGOVOR
Svaki antibiotik nakon primjene ''potuče'' i ''dobre i loše'' bakterije, te se na tko ''gole'' sluznice obično naseli ono što je ostalo, inače prisutno, a sada ima više mjesta, a to su gljivice, te je postupak terapije slijedeći: naprije tablete za terapiju ureaplazme, a lokalno vaginalete pritv bakterija i gljivica. Diflucan popijte tek nakon doksiciklina. Postoje pravila prema kojima treba postupati kako se ne biste pretrpavali lijekovima na način koji će Vam štetiti, a ne koristiti. Nazovite me da Vam to razjasnim malo potanje. Broj je 01 2319-596. Srdačan pozdrav .


Poštovana doktorice! Imala sam česte infekcije mokraćnog mjehura bakterijom e-coli, a pošto planiram trudnoću zanima me gdje se sve ta bakteija nalazi? Iz literature sam zaključila da je stanovnik debelog crijeva, mokračnog mjehura i rodnice, ali mi još nije jasno zašto je ta bakterija tako opsana za trudnoću? Dali je opasna samo ako se nalazi u rodnici? Koji su načini prijenosa, baterije i na koji način mogu preventivno djelovati da je u eventualnoj trudnoći nebi imala? Puno Vam zahvaljujem na odgovoru i srdačan pozdrav!

ODGOVOR
Opasna je ako postoji infekcija cervikalnog kanala odakle može naštetiti plodu u trudnoći. U rodnici je često prisutna kao kolonizator. Rodnica, slično kao i usna šupljina, nije sterilna, već sadrži mnoštvo bakterija.Smanjen imuitet, promjene normalne vaginalne flore u smislu smanjenja laktobacila potiče razvoj i širenje infektivnih bakterija koje nisu prirodni stanovnici tog dijela tijela. Dok je u ograničenom broju, neće biti opasna, ali ako se namnoži i ode u cerviks i dalje može postati vrlo patogena za plod. Čuvanje se postiže dobrom i pravilnom intimnom njegom spolovila i perinealne regije, jer ona dolazi ili spolnim putem iz uretre muškarca , sjemenom tekućinom ravno na cerviks, ili iz analnog otvora žene na kožu perianalno i u blizinu otvora rodnice, po čijoj se površini može ''uspuzati '' do cerviksa i dalje u spolne organe male zdjelice, ali i prijeći u uretru i otići sve do bubrega. O režimu života trudnica i čuvanju od uregenitalnih infekcija vrlo lijepo je napisano u Larousse-ovoj enciklopediji. Ukratko, tuširajte se pod tušem, mokrite što češće, pijte dovoljno tekućine, perite su u Hygiei, dr. Džanića, nosite prozračan pamučni veš. Osobitu pažnju skrenite na pranje i brisanje spolovila i okoline nakon defekacije. I todlazi redovno na ginekološke preglede najmanje 1 x mjesečno, a pred kraj trudnoće koliko puta kaže Vaš gionekolog. Sretno!


moram pohvaliti vašu stranicu. ovo nam je trebalo.molim vas odg. mi šta bih trebala poduzeti jer imam užasne bolove prilikom mokrenja. inače mokrim krv već neko vrijeme, a doktorica nezna u čemu je problem i neželi me poslati na pregled.šta bih trebala učiniti?takodjer bih vas zamolila da mi pojasnite pojam HERPES, uslijed čega se pojavljuje i kako ga izliječiti.. hvala puno, najboli ste

ODGOVOR
Ako uistinu vaša liječnica ne zna što će s Vama, neka vam da uputnicu za urologa i to čim prije. Simptomi koje opisujete zahtjevaju da se čim prije uputite na specijalistički pregled. Treba vidjeti radi li se o kamencu, cistiticu, pijelitisu ili nečem mnogo ozbiljnijem, O herpesu bih mogla pisati puno, no već sam pisala: dovoljno je da odete na internet stranicae Oktalfarme, na njihovo elektronsko izdanje dvomjesečnika Vaše zdravlje i pronađete moj tekst o Spolno prenosivim bolestima. Naći ćete odlomak o herpesu. Za ostalo, slobodno me nazovite. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Da li postoji lijek za HPV? hvala

ODGOVOR

Registrirani specifični ''anti-HPV virotik'' ne postoji . Postoji samo cjepivo koje niti kod nas niti u svijetu još uvijek nije u širokoj javnoj primjeni. Trebalo bi biti od početka slijedeće godine . Terapija HPV kliničkih bolesti - dobroćudnih kondiloma , te klinički golim okom nevidljivih, ali histoloških vidljivih lezija /prekanceroznih promjena, neoplazija i displazije- CIN, VIN, PIN, VAIN, AIN, i slično/ i dugotrajnih perzistentnih infekcija koje uz dodatne faktore karcinogeneze i promjenu imuniteta u zaražene osobe kroz više godina trajanja ako se ne liječe i ne prepoznaju mogu dovesti i do nastanka kacinoma, zavisi o topografskoj anatomiji lezija koje su nastale djelovanjem virusa na određenoj lokaciji u ljudskom organizmu, o kliničkoj slici bolesti i stadiju bolesti. Terapijski postupci kojima se uklanja i uništava bolesno zbog citopatskog efekta virusa na stanice kože i sluznice /epitelna tkiva/ , su slijedeći: premazivanje citotoksičnim otopinama podofilina, triklor i biklor-octenom kiselinom, primjena Imiquimoda, krioterapija tekućim dušikom, laser terapija, elektrokoagulacija, kirurška terapija , injekcije rekombinantnog interferona subkutano, lokalna terapija interferonom i cidofovirom i slično.



Stranica: << | 11 - 20 | 21 - 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40
| 41 - 50 | 51 - 60>>