Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 4

Molim Vas da mi odgovorite da li se oralnim seksom može prenijeti virus HPV?

ODGOVOR
Može, te se njime može prolazno kolonizirati usna šupljina /tuđim stanicama sluznice odljuštenim npr. sa spolovila, u kojima se nalazi virus/ , moguća je i prolazna infekcija koja najčešće sponatno prođe, moguća je i latentna infekcija, kao i perzistentna infekcija subklinička ili klinički vidljiva infekcija, što nastaje izuzetno rijetko u zdravih mladih osoba prosječno urednog, dakle normalnog imuniteta. U literaturinim podacima iz znanstvenih istraživanja provedenih u SAD-u, od ove i prošle godine u svezi pojavnosti karcinoma nazofarinksa u nekih muškaraca pronađen je statistički značajan porast obolijevanja od tih karcinoma u osoba čije partnerice imaju HPV cervikalnu infekciju


Postovana doktorice Doric, prije 5 dana pojavio mi se furunculus u perinealnom regiju. Kako ovo nije prvi put da sam imao furunculus, koristio sam Gyrodali unguentum i cekao da se sam iscjedi. Medjutim, dobio sam groznicu koju sam lako rijesio paracetamolom. Kako pijem Roaccutane zbog acni nisam htio dodatno opteretiti jetru antibiotikom. Zbog poprilicno bolnog furunculusa nisam uspio otici do svoje dermatologinje, a mogu je vidjeti tek naredne sedmice. Da li bi bilo pozeljno ipak uzimati Erythromycin ili Ciprofloksacin? Student medicine

ODGOVOR
Ukoliko ste se odlučili za antibiotike, savjetujem vam eritormicin ili cefaleksin, lokalno oblog od kamilice i kadulje, te antibiotsku mast mupirocin. Bilo bi pametno da odete kod liječnika jer će možda trebati učiniti inciziju i drenažu. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana doktorice, zanima kolika je šansa da muškarac srednjih godina dobije nekakav PIN ili karcinom penisa ako mu je HPV test negativan, jer navodno takav test nije pouzdan za muškarce. Hvala na odgovoru. Mislav.

ODGOVOR
Prema do sada u svijetu provedenim znanstvenim studijama muške i ženske populacije, rezultati ukazuju na činjenicu da je PCR test na HPV DNA moćan u tolikoj mjeri da može detektirati i manje od 500 virusnih kopija u uzorku (obrisku), što je izuzetno malen broj kopija, dakle test je izuzetno osjetljiv.Tzv. negativna prediktivna vrijednost ovog testa je viša od 99.9%: što znači da ako osoba ima negativan rezultat HPV testa na HR HPV tipove rizik od nastanka displastičnih promjena visokog stupnja ili karcinoma uzrokovanog ovim virusom na kožno-sluzničnoj lokaciji gdje je uzet obrisak na spolovilu kod nje je manji od 0.1%. PCR tehnologija nije samo visoko osjetljiva, već i visoko specifična metoda testiranja za HPV . Ako pogledamo prirodni tijek HPV infekcije u koji pripada i stanje tzv. latencije , neki će pacjenti u tijeku /za njih/ latentne infekcije možda i biti pozitivni testiranjem s tako osjetljivim testom, ali neće imati histopatoloških promjena iz uzorka npr. biopsije. Takve osobe , kod kojih se dokaže pozitivan HR HPV-DNA, dakle inficiranost, prokuženost, a time i kliconoštvo, ali ne i histološke promjene, treba jednako kao i žene sa sličnim promjenama na cerviksu pratiti brižnije od osoba koje imaju HPV negativan rezultat testa na tipove virusa iz skupine visokog rizika.. Za dodatna pšitanja, ukoliko ih iamte slobodno me nazovite na 01 2319-596, srdačan pozdrav, dr. Dorić


Imam 26 godina i sledeci problem: pre dve godine sam se javio svom urologu zbog crvenih tackica (bez svraba i peckanja) na glansu penisa. predostroznosti radi uradio sam briseve na vecinu polno prenosivih bolesti i nadjena mi je ureaplasma za koju sam primao terapiju 10 dana, (ciprocinal, dovicin i hemomicin). crenilo se pojacalo a na brisu nije vise nadjena ureaplasma. Promenio sam urologa koji je bez uzimanja brisa dijagnostikovao laku gljivicnu infekciju. U medjuvremenu u usnoj duplji sam imao nesto nalik gnojnoj angini koja se brzo povukla ali za sobom ostavila trajno crvrnilo grla i nepcanih lukova, blago uvecan desni krajnik, i belicaste naslage na jeziku (mikoloski i bakterioloski nalaz grla i jezika negativni). Za to vreme mi se na sluzokozi penisa (ne glansa) pojavio mali plikcic oko pola mm koji je pukao i ostavio malu ranicu. rec urologa: gljivicna infekcija, daktanol i sanaderm. stanje se normalizovalo u poslednjih mesec dana dok mi se pre dva da! na iz cista mira opet pojavio mali plikcic koji je pukao koza je crvena upaljena, pomalo svrbi i pecka (samo taj deo) bilo kakav iscedak nikada nisam imao.??? jos jedna stvar me brine: posle terapije od pre dve godine ivice glansa su postale modro crvene (osim boje nema drugih problema) mislim da su ova dva problema povezana, licno sumnjam na postojanje herpesa iako ORL negira takvu sumnju kao i moj urolog. 10-ak meseci apstiniram (do izlecenja). tegobe vucem unazad dve god. unapred zahvalan na bilo kakvoj pomoci. Cini mi se da lekari kod nas i ne ulazu preterane napore da postave pravu i pravilnu dijagnozu. S postovanjem...

ODGOVOR
Poštovani, trebali biste učiniti test na herpes, najbolje HSV DNA PCR iz obriska bolesne promjene, koja Vam kako kažete, recidivira u posljednjih dvije godine. Treba vidjeti radi li se o Herpesu tip 1, 2 ili o oba tipa, što je također moguće. U tom slučaju pomoći će vam anivirusna terapija kako biste pokušali smanjitit i spriječitit daljnje recidive. Također treba obavezno isključiti sifilis, testiranjem krvi /TP-EIA/ ili PCR TP-DNA testom obriska bolesne promjene. Savjetujem Vam i ukoliko imate aktivan spolni život učinite za svaki slučaj i anti-HIV test. Tako ćete imati čistu situaciju. Ukoliko će svi ovi testovi i rezultati dati uredne nalaze, savjetujem Vam pranje spolovila u fiziološkoj otopini, barem 2 x dnevno po 5 minuta obloge u 0,9% NaCl , uz terapiju fluconazolom i medazolom per os /fluconazol 1 x 150 mg jednokratno, metronidazol tbl 2 x1 7 dana. Uvijet za primjenu ovih lijekova jest da su vam jetrene funkcije uredne i da na nešto od navedenog niste alergični. Javite mi kakav je ishod terapije. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Lijep pozdrav. Imama 20 godina i rodila sam prije 4 mj. Sve je bilo u redu, no zadnjih par tjedana imam lagani bijeli isjedak. Kad sam poslije poroda bila kod ginekologa rekao je da je sve OK. Zanima me da li bi iscjedak mogao biti ozbiljan? Nema bolnih spolnih odnosa i samo sa suprugom.

ODGOVOR
Poštovana, najprije čestitam na bebi i želim svimčlanovima obitelji puno zdravlja! Moguće je da se kod vas radi o gljivičnoj upali rodnice, nije to ništa neobično u pravim mjesecima nakon poroda. Osim što je potrebno pažljivo održavati higijenu /pranjem npr. u Higiea intima/ , ukoliko nemate upale, temperature niti drugih znakova neke ozbiljne infekcije savjetujem da si kupite geonistin vaginalete, navečer 1 x 1 , počevši od sada ili od prvog dana nakon završene menstruacije, zavisi u kom ste dijelu ciklusa, a povremeno u preventivne svrhe možete staviti 1 ili pola aplikatora Femigela- 3% gela australijskog čajevca, kojeg možete naći svim boljim ljekarnama. Odličan je protiv gljivica i uvjetno patogenih bakterija koje mogu stvarati porvbleme kod disbalansa fiziološke flore rodnice. Ukoliko se u roku od tjedan-dva ne riješite isjetka, otiđite svom ginekologu na CV obrisak, a u tom slučaju bude li se pokazala kakva bakterija, liječite se skupa sa partnerom. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana doktorice, trebam Vaš savjet. Zanima me trebam li piti antibiotik zbog furunkula koji se nalazi na genitalnom području usana. U nedoumici sam jer sam trudna pa ne bih pila antibiotike ukolko nije neophodno. Unaprijed hvala, Ana iz Zagreba

ODGOVOR
Poštovana, najbolje je da Vas pogleda ginekolog koji vodi vašu trudnoću, te će temeljem pregleda ustanoviti koja je vrsta terapije s obzirom na dob trudnoće, vaše opće stanje i ozbiljnost promjena najprikladinija u Vašem slučaju. Lokalno Vam savjetujem pranje u kamilici, ne istiskujte ništa sami, kako ne biste izazvali rasap bakterija i veću upalu. Furunkul uobičajeno sam prođe za oko 4 -7 dana, uz pojačanu lokalnu higijenu, u suprotnom slučaju odluku o terapiji prepustite liječniku koji Vas vodi. Bude li potrebno prepisat će Vam najmanje štetan lijek, koji neće uigroziti vašu trudnoću.


Poštovana, nakon čestih upala liječnik mi je dao Canesten vaginalete, zatim tablete diflucan, pa geonisti vaginalete. Papa test pokazao je upalu, a brisevima nisu izolirane nikakave bakterije, ureaplazme. Sad sam dobila betadine vaginalete i rekao je da se partner ne treba liječitit. Zanima me da li je to uredu terapija jer mi se upala stalno ponavlja i u slučaju da sam zanijela da li betadine vaginalete mogu naštetiti plodu. Naime, prije 3 mjeseca imala sam spontani pa ne bih htjela ničim ugroziti buduću trudnoću. Zahvaljujem se.

ODGOVOR
Trebala biste možda ponovo učiniti sve pretrage na sve briseve, jer nešto očito nije kako valja. Nazovite me da malo više popričamo o svemu. Broj savjetovališta je 01 2319-596. srdačan pozdrav, do slušanja!


postovana,jako sam uplasena,veovatno ste dali odgovor na vec tisucu pitanja ali mi recite nesto.jednom su mi kondilomi uklonjeni pa mislim da ih sada opet imam.ako ih ponovo uklonim da li ipak ima mogucnosti da cu uci u onaj postotak koji su se otarasili ovog i hpv-a uz poboljsani imunitet i stalnog partnera(koji je inace jedini vec 1.5 god?unapred hvala

ODGOVOR
Genitalni kodilomi pojavljuju se i uobičajeno nastaju 3 tjedna do 6 mjeseci nakon spolnog kontakta sa inficiranom osobom, međutim mogu proći i godine prije nego se pojave, unatoč tome što ste godinama prije inficirani. Njihov rast i recidivi uvelike zavise o kvaliteti vašeg općeg imuniteta. U većine prosječno zdravih mladih osoba taj je oporavak potpun i kompletan, uz terapiju u roku od 1-4 mjeseca, međutim su recidivi mogući u osoba kod kojih postoje druge bolesti, infekcije, poremećaji i smanjena opća otpornost koji dovode do oslabljenog imuniteta , ili se događaju reinfekcije nakon dolaska u kontakt s drugim tipovima HPV virusa. Stoga Vam savjetujem da stišate strahove u sebi, okrenete se zdravom životu čim više. Virusi poput HPV-a upravo pripadaju u najčešće bezopasne viruse koji inače ne uzrokuju bolest niti tegobe dok dok živimo i ponašamo se zdravo. Naš imunitet saveznik nam je u svakodnevnom životu protiv uvjetno ''miroljubivih'' mikroorganizama samo ako ga poštujemo, prepoznamo vlastite granice izdržljivosti, znamo svoje tjelesne i psihičke mogućnosti, vlastite snage i vlastita ograničenja. Sve češće imam priliku vidjeti koliko velik utjecaj imaju brojni štetni čimbenici od psihičkog stresa do neuredne prehrane koja rezultira deficitom važnih minerala i vitamina, osobito željeza i folne kiseline u kronično siedropeničnih žena kod kojih dolazi do kronično oslabljenog imuniteta , a s tim u vezi i smanjenog i oslabljenog odgovora na inače bezopasne infekcije, jer nedovoljno spavaju, puno rade i iscrpljuju se na poslu, pa još i doma, prebrzo žive, preskaću obroke i muče se mršavljenjem da bi bile zadovoljne svojim izgledom. Slično vrijedi i za muškarce, samo što oni najčešće ne pate od sideropenije i nisu opterećeni redukcijskim dijetama zbog vitke linije, ali imaju zbog raznih vrsta menadžerskog stresa druge potencijalno štetne faktore. Već vrlo masna ili suha kosa, lomljivi nokti, ukočeni zglobovi, bolovi u vratu, obložen jezik, krvarenje desni, osjećaj pijeska u očima, teškoće koncentracije i pamćenja, depresija, ovisnost o određenoj hrani i piću, probavne smetnje, raspucani uglovi usana, vrtoglavica, nizak tlak, pospanost i slično govore nam vrlo nespecifično da s nama nešto imunološki ne štima. Kad se pojave HPV promjene, herpes i slično, to je već stepenica dublje ka znakovitom imunom deficitu. Ponekad prolete godine, a da ne shvatimo što nam se događa i kažemo, eto nam ''preko noći'' nastalo je ''nešto''. Sigurna sam da ćete malo više razmisliti o svemu što sam Vam rekla i da mnogi od nas proživljavaju slično. HPV virusi vrlo su prilagođeni ljudskom organizmu i većinom ostaju doživotni ''podstanari'' našeg epitela, a prvenstveno o nasljeđenom i osobnom imunitetu ovisi kakve će posljedice nastati tijekom života. HPV virusi ulaze u ''mlade'' stanice , ali se u njima ne razmnožavaju pa ih imunološki sustav ne prepoznaje i ne uništava. Tako izbjegavaju imuni odgovor neko vrijeme /prosječno 6-12 mjeseci/. Kada je imunitet oslabljen, neće biti u stanju odstranitit sve ionficirane stanice, pa postoji povećan rizik od perzistirajuće infekcije koja ostaje neprimejtna godina dok ne nastanu mikroskopski i klinički vidljive abnormalnosti epitela . Od presudne je važnosti stoga znanje i svijest o način na koji virus živi u nama, te pod kojim uvijetima može izazvati bolest, kako bismo mogli preventivno djelovati. Možda sam bila preopširna, no s vremena na vrijeme trebamo se prisjetiti stvari koje izgledaju jednostavno jer ih prečesto čujemo, a još uvijek ne marimo dovoljno. Nemojte se bojati, samo razumno vodite brigu u svom zdravlju malčice više nego što mislite da to uistinu činite. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana, imam problem, i naručila sam se kod ginekologa. Pojavili su mi se \"prištići\" na spolovilu (na vanjskom dijelu iznad usana, i na preponi), bijeli su i gnojni donekle, traju 2-3 tjedna ili se brzo povuku, a koža okolo njih je crvena. Pred izbijanje, javlja se negodna lagana bol i svrbež. Ginekolog će to pregledati, ali u užasnom sam strahu. Zanim me znate li možda što mi je, i koja procedura slijedi u liječenju. Unaprijed zahvalna i s poštovanjem.

ODGOVOR
Treba isključiti herpes ili lokalnu bakterijsku infekciju. Niste mi pisala kako se depliriate, možda je samo bezopasna sekundarna piogenizacija zbog neadekvatnog tretmana depilacije. Nemojtre oklijevati, idite čim prije na pregled dermatologu. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Mnogo je poucan ovaj sajt i interesantan. Hvala vam sto pomazete svima. Ja sam imala pitanje: Kada se radi PAPA test, da li se iz tog nalaza moze reci da imate HPV ili se HPV test mora uzeti posebno. Znaci ako ja odem kod ginekologa da li treba da mu naglasim da zelim da mi se uradi HPV nalaz???

ODGOVOR
Papa test je samo skrining test koji je potrebno učiniti jednom godišnje i kad nemate nikakvih simptoma bolesti ukoliko ste spolno aktivna osoba, njime se može postavitit sumnja na HPV, ali se dijagnostika virusa ne može provesti Papa testom. Ukoliko je rezultat Papa testa dvojben ili sumnjiv, savjetuje se učiniti dodatne pretrage, osobito testiranje na klamidiju i na HPV, jer su to dvije najčešće tihe spolno prenosive infekcie na svijetu, a obje mogu uzrokvoati ozbiljne bolesti. HPV test može se uzeti istovremeno sa Papa testom, najbolje prije uzimanja Papa testa i prije kolposkopije, ukoliko se želite testirati trebate to reći svome ginekologu, a on će Vam reći svoje stručno mišljenje o tome. Kao i brojne druge pretrage, i HPV test može se obavljati u određenim slučajevima na uputnicu, a u određenim privatno, što zavisi o konkretnoj situaciji i o Vama samima.



Stranica: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | >>

Zadnje promjene: 28.07.2006.