Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 41

Na stidnim usnama(sa unutarnje strane)imam neke bijele točkice.Kao piknjice.I nekad se zna osjetit neugodan miris brzo nakon pranja.Ginekolog kaže da to nije ništa jer je papa kao u redu,samo su mi dali Dercome za intimno pranje.Mazala sam Herplexom i Plimicolom ali ništa.Jel postoji nešta čime bi to mogla ukloniti ili da napravim neki pregled dodatni?Hvala

ODGOVOR
Kako nije mudro ordinirati terapiju na pamet iz više razloga, a jedan od njih je da možete jako pogrišiti i zamaskirati osnovnu bolest, savjetujem vam odlazak dermatovenerologu na pregled .. Liječenje upala stidnice temelji se obično na lokalnoj primjeni lijekova koji smiruju nadražaj /kreme, gelovi/, no ponekad su potrebni i antimikotici ili antibiotici, a zato već treba znati tko i što je uzročnik. Nije dobro što ste na svoju ruku primjenila lijek protiv herpesa, jer nemate potvrdu da uopće imate tu bolest. I da je imate, ne bi prošla samo tako pomoću kreme. Često mi dolaze djevojke i mladići koji su antibiotske kreme stavljali na sluznicu spolovila i izazvali upalu sluznice, koje su i onako bile oštećenje i upaljene zbog npr. gljivica, parazita, ili lokalne alergijske preosjetljivosti na antibiotik. Druga je česta pogreška koju ljudi čine u tim slučjaevima stavljanje kortikosteroidnih krema na virusne lezije. Teže je liječiti superinfekcije i pogrešno liječene infekcije, jer je koža i sluznica u startu jače oštećena krivom primjenom lijekova. Pokušajte s oblozima 3% borne kiseline, 2-3 puta dnevno po 5 minuta, a ako ''točkice'' ne prođu, najbolje je otići specijalisti venerologu.


Draga doktorice, moj problem je sledeci. Ja sam posla prije 8 mjeseci kod ginekologa na pregled, doktorica mi je rekla da je sve u redu postoje mali kao izrastaji moguce da su kondilomi, ali da vidimo njihovo razmnozavanje ako jesu i da nije nista zabrinjavajuce. Posle dva mjeseca posla sam kod drugog doktora jer sam bila nezadovoljan prethodnim nalazom. On mi je uradio papa test koji je po njemu bio u redu II gurpa III stepen cistoce i dao mi neke vaginalete. Prije desetak dana posla sam ponovo kod njega radio mi je kolposkopiju i utvrdio postojanje mozaika PVU uradio papa test koji je bio isti kao prethodni dao vaginalete i antibiotik (emlicin, nisam sigurna u naziv, posto sam ga iskoristila 4 puta dnevno) i rekao poslije te terapije da izvadim vaginalni sekret i analizu na clamidia-trahomatis, ureoplasma-urealihicm,microplasma-heminis, ako sam pogrijesila u njihovm nazivu ne zamjerite. Posto sam zbunjena pitala sam ga da li je to nesto opasno rekao je da ! nije. Kolposkopski nalaz je sledeci:PVU je konicna prekrivena polcastim epitelom. Na prednjoj usni uz rubV.U. registruje se mozaiformna projemna od 10-2h u sirini 7-10mm. Opisna promjena je jod negativna. Ostali dio epitela dobro prima jod. Moje pitanje je da li je to nesto opasno? Od cega je nastao taj tzv. mozaik PVU? Da li ja imam te kondilome ili ne? Mene nista ne boli normalan ciklus imam, nikakve bolove. Normalne odnose sa partnerom godinu dana smo zajedno. Kako se mogu u potpunosti izlijeciti. Hvala

ODGOVOR
OK. Povjerujmo obojici liječnika, jer kako mi se čini, oboje su rekli da ''nije ništa zabrinjavajuće i opasno''. Jesu li vas čime liječili, ili ste samo dobili upute da se redovno kontrolirate jednom godišnje? Ipak, želite li znati imate li spolnu infekciju uzrokovanu humanim papilloma virusima, učinite HPV-DNA test, ako kod vas postoji laboratorij za molekularnu dijagnostiku. Što je s ostalim uzročnicima /klamidija, mikoplazme/, kakvi su nalazi? Imate li fotografiju promjena na cerviksu viđenih kolposkopom?. Rečenice tipa: nije opasno ili nije važno, nisu dovoljne. Kako konkretno glasi vaša dijagnoza. Jeste li zdrava ili ne? Tipovi HPV-a koji uzrokuju kondilome najčešće su dobroćudni, ali ako postoje kondilomi treba ih liječiti (laserom, tekućim dušikom, podofilinom, ili ''nečim trećim''. Budite upornija drugi put, ponovite Papa nalaz za npr. 4 mjeseca , pripremite se i informirajte o svemu, i postavite konkretna pitanja na koja tražite konkretnije odgovore. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Draga doktorice Dorić imam dečka koji je sa 8 godina imao hepatitis B, kaže da je izlječen ali još uvijek ide na pretrage,dali se hepatitis B može izlječiti kako on tvrdi i dali imam razloga za zabrinutost, dali postoji mogučnost da se i ja zarazim ako još nismo stupili u spolni odnos neko najdalje što idemo je peting i oralni seks,dali bi se trebala ići cijepiti? Hvala

ODGOVOR
Poštovana, najčešće, u klasičnim oblicima ove bolesti, terapija akutnog hepatitisa B je mirovanje, a bolest u većine oboljelih završi spontanim samoizlječenjem. Kod određenog postotka oboljelih bolest može prijeći u kronični oblik te je ponekad potrebna interferonska terapija, a u najtežim oblicima čak i presađivanje jetre. Koliko je on potencijalno opasna za Vas, zavisi o tome ima li pozitivne markere u krvi koji upućuju na kronično kliconoštvo. Jeste li uopće vidjela neki od njegovih nalaza seroloških testiranja, npr. HBsAg, anti-HBs, anti-HBC, anti-Hbe, anti-HCV? Virus hepatitisa B prenosi se osim krvlju i drugim tjelesnim sekretima i spolnim tekućinama, ima ga u spermi, iscjetku iz rodnice, a može ga biti u slini u dovoljnoj količini da se zarazite. Infekcija B hepatitisom može proći bez simptoma, te ako želite isključiti ili potvrditi dijagnozu HBV infekcije najbolje je testirati se na virusne antigene i protutjela. Osim njih, kod akutnog hepatitisa često su povišne vrijednosti određenih enzima jetre što upućuje na oštećenje jetrenih stanica, koje napadaju svi hepatotropni virusi /A, B, C. D, E. G/. Ako niste preboljela tu bolest, možete se cijepiti, ako to želite. O tome se možete informirati kod svog liječnika ili kod epidemiologa.


Poštovana doktorice,dijagnosticiran mi je papa test III, dobila sam hiramicin i vaginalete Geonistin, koliko je pametno da nakon te terapije uzimam vaginalete na bazi propolisa, aloe i Ehinacie. Ginekolg mi je rekao da ne brinem jer da papa III nije opasan, šta Vi mislite o tome. Unaprijed hvala

ODGOVOR
Nejasno mi ostaje što sve konkretno piše u vašem Papa testu, jer ne znam na što se odnosi III. Na stupanj čistoće ili na CIN?. Što piše u ostalim rubrikama ? Niti jedan lijek, niti biljno ljekovito sredstvo ne treba uzimati bez indikacije. Želite li više popričati o tome, nazovite me na 01 2319-596, savjetovalište radi svakodnevno od 13-16 sati. Srdačan pozdrav, do slušanja.


Doktorice Dorić Imam 22 god. i prije par tjedna su mi se po prsima počeli pojavljivati plikovi koji bi se kasnije (za par dana) osušili u obliku ljuski.Otišao sam kod svoje Dr. opče prakse a ona me uputila dermatologu na trgu žrtava fašizma.Ona mi je diagnosticirala Pitiriasis rosea garben i nije mi propisala nikakavu terapiju.Objašnjenje ,njezino je bilo da će to jednostavno nestati za 6 tjedana, a moja dr. opče prakse mije dala mast Oronazol. u 5 sam tjednu a i dalje mi se čini da dobivam nove plikove po trbuhu i rukama. recite mi šta predlažete. unaprijed Hvala !

ODGOVOR
Ako imate pityriasis rosea GIBERT, radi se o bolesti nepoznate etiologije, koju ne treba miješati sa pitirasis versicolor, koja je gljivične etiologije, dok se p. rosea povezuje sa infekcijom humanim herpes virusima tip 6 i 7, ali i drugim herpesvirusima: CMV, EBV i B19 parovirusima. Terapija je stoga simptomatska: UV- B fototerapija, kortikosteroidi, ali ponekad pomažu i antibiotici /eritromicin , ampicillin,/.


Poštovana Dr.Dorić, moj problem je sljedeći: imam 35 godina i ovo ljeto sam prvi put u životu imala loš papa nalaz: cin 1. Doktorica mi je dala sumamed, i nakon toga smo ponovili papu, ali tada je bilo još gore - cin 2! Obavila sam kolposkopiju i biopsiju, koja je potvrdila cin 2. Danas sam upravo dobila mikrobiološke nalaze briseva koji su pokazali da imam HPV visokog rizika (nema tipizacije, ne znam da li to trebam posebno tražiti). Ostali nalazi su u redu. Zanima me, s obzirom na to da nisam rodila - a želim što prije, kakvu terapiju bi mi vi preporučili, i da li je konizacija nužna. A drugo što me zanima je: na koji način moj muž (nije još išao na briseve, ali hoće) može suzbiti hpv. I koliko vremena je za to potrebno (s obzirom da planiramo imati dijete, a ja imam 35 godina). Unaprijed Vam se zahvaljujem i srdačno pozdravljam.

ODGOVOR
Poštovana, današnje ginekološke tehnike i komplementarna terapija koju prakticira većina kolega koji se time bave, prilagođeni su tome da u najvećoj mogućoj mjeri dovedu do vašeg potpunog izlječenja i uz to sačuvaju kvalitetu vašeg života . Koju tehniku Vam ginekolog nudi, osim o stupnju displazije zavisi i o standardnim postupcima koji se rade u pojedinom slučaju, ali i o znanju, vještini i tehnikama operatera. Konizacija nije uvijek nužna, te uvije imate mogućnost izbora . Savjetujem Vam da potražite i još jedno stručno mišljenje od nekog dobrog ginekološkog onkologa.
O HPV-u sam pisala već mnogo puta, a želite li osobno više informacija, ili preporuku kome da se obratite, slobodno me nazovite u savjetovalište na broj 01 2319-596, svakodnevno između 13 i 16 sati.


Tipizacijom HPV- DNA utvrđena mi je infekcija tipovima niskog rizika 6,11, a testirala sam se zadnji put u 12.mj. 2004.godine. Pa me zanima kad preporucate ponoviti tipizaciju (uz napomenu da je partner i sve ostalo isto). Hvala! Ivana

ODGOVOR
Ukoliko nemate bradavice /kondilome/ niti druge promjene na sluznici spolovila i cerviksa, savjetujem Vam jednom godišnje kontrolni Papa test, a kontrolni HPV DNA test možete ponoviti za 3 godine, ukoliko nemate CIN promjena na cerviksu niti ostalih simptoma HPV infekcije.


Zdravo.Imam 22 godine.Prije par dana prvi put sam spavala sa deckom,koristili smo kondom ali od tada ujutro kada se probudim primjecujem mali iscjedak koji je crvenkaste boje.Tokom dana nema nista.Da li je to normalno nekon prvog sexa ili sam se inficirala necim?Da li trebam se obratiti ginekologu ili nije nista strasno?inace sam panicarka po prirodi pa sam sad zabrinuta.da li trebam poceti koristiti vaginalete? koristili smo zastiti za vrijeme sex. cina. unaprijed hvala.

ODGOVOR
Poštovana, pretpostavlja da se crvenkast iscjedak pojavio nakon defloracije, budući je ona uvijek više.manje traumatska, te će se kroz dan-dva rasčistiti. Ipak, ako do sada niste bila kod ginekologa, došlo je vrijeme da se odlučite i za ''taj'' prvi pregled. Najvjerojatnije se kod vas ne radi o nečemu ozbiljnom /niste napisala jeste li uopće krvarila kod prvog odnosa/, no najbolje će biti da odete ginekologu i obavite pregled kako biste utvrdila da je sve kod vas u redu te popričali s liječnikom o svemu što Vas muči. Želim Vam dobrodošlicu u svijet spolno aktivnih odraslih mladih ljudi i savjetujem vam da se čuvate, odlazite na sistematske preglede jednom godišnje, bez obzira što Vam se čini da ste zdrava (i ako mislite da je to možda neugodna ''gnjavaža''). Odaberite liječnika kod kojeg ćete se osjećati opušteno (bez obzira na spol) , kome ćete moći postavljati pitanja, izraziti strahove i sumnje i s kojim ćete se moći posavjetovati, pa i nazvati ga ako vam bude potrebno. Najvažnije je da možete jasno i iskreno s njim razgovarati, i ne mojte se nikad zadovoljiti polovičnim odgovorima niti nedostatkom vremena da vam se objasni Vaše stanje, dijagnoza, nalaz i slično.
Najmanje kroz 2-3 godine od početka veze u kojoj spavate s nekim trebate učiniti Papa test, a razmislite i o načinima zaštite protiv neželjene trudnoće. Odlučite li se za hormonalnu kontracepciju potrebno je redovno kontolirati krvnu sliku /šećer, masnoće, jetrene enzime, jeste li slabokrvna/. Vaginalni i cervikalni obrisak radite redovno jednom godišnje, u prvim godinama spolnog života, a kad se ustalite s jednim partnerom/u nadajmo se monogamnoj vezi/, svake 2-3 godine, najmanje do 65. godine života. Obrisak cerviksa za HPV-DNA i Papa test u preventivne svrhe protiv nastanka raka vrata maternice uzima se obično u sredini ciklusa i kada nema infekcije. Budući ste od sada spolno aktivna, savjetujem vam da pripazite tijekom normalne svakodnevne intimne higijene na kvalitetu iscjetka. Normalan iscjedak obično je bez mirisa, proziran, u vrijeme ovulacije rastezljiv, a kod upale je obilan, promijenjene boje i neugodnog mirisa. Ne zaboravite, ako u Vađem životu bude više partnera da se spolne bolesti u žena mogu jako pritajiti i kasno otkriti, ako se sama ne brinete o spolnom zdravlju. Uvijek obavijestite svog liječnika ako imate poteškoća i problema kao što su npr. krvarenja između mjesečnica, isjedak, bolovi kod spolnog odnosa ili kod mokrenja, svrbež, bolovi u trbuhu i slično. Uvijek mislite na to da već danas o Vašem spolnom zdravlju zavisi možda budući život i kvaliteta života Vašeg djeteta. Oprostite ako sam bila preopširna, srdačan pozdrav, dr. Dorić.


Poštovana,zanima me da li kod uzimanja obriska za HPV treba biti punog mjehura? Unaprijed hvala!

ODGOVOR
Ne.Dapače, dobro se izmokriti, jer će Vam biti lakše na pregledu kod uzimanja obriska.


Poštovana, molim Vas za savjet. Unatrag tri godine nalaz papa testa pokazuje mi CIN 1. Papu radim u razmaku otprilike 4-6 mjeseci na inzistiranje mog liječnika. U većinu slučajeva kad sam dobila nalaze koristila bih vaginalete i kreme Canesten i Geonistin. Poprilično često su mi se i javljale upalice koje su se manifestirale laganijim iscjedkom, peckanjem i nadraženošću. Ponekad nisam imala nikakvu terapiju. Prošli tjedan me je liječnik poslao na bris cerviksa, da provjerimo jesam li pozitivna na HPV , Chlamidiju i Mycoplasmu (?!) Jer kako on kaže, loše je to što u 3 godine nikako ne uspjevamo spustiti CIN1 na nulu, al dobro je što se sa CIN1 ne povećava na više. Rezultati su sljedeći: Nalaz 1: Roche Amplicor PCR test na HPV genotipove visokog rizika - pozitivan Nalaz 2. Mycoplasma hominis nije dokazana. Ureaplasma nije dokazana Nalaz 3. Nalaz mikrobiološke pretrage - sterilno Malo me zbunjuje to što se nigdje ne spominje Chlamidija. A i jako sam prestrašena pozitivnim rezultatom na HPV virus. Moram priznati da nisam puno informirana o njemu, no prva reakcija bila mi je da njega dobivaju promiskuitetne osobe isključivo putem odnosa.Nisam imala odnose s puno muškaraca i to me zaprepastilo Na internetu sam pronašla neke zapise da se prenosi i na druge načine. Neki čak govore o načinu izlječenja, dok neki govore kako lijeka nema. Zbunjena sam i izgubljena. Molim Vas za savjet! Koliko je opasan HPV i kakve su šanse za izlječenje? Prenosi li se virus s majke na dijete (u slučaju da ostanem trudna)? Kako se taj virus manifestira kod muškaraca? Na nekim mjestima sam našla da su muškarci nosioci, te da ne obolijevaju, na nekim drugim stranicama sam našla suprotno. Neznam što da mislim i kako da se postavim. Tim više što sam unatrag 4 mjeseca u vezi i nedavno smo počeli imati odnose bez kondoma (dok još nisam znala za nalaz). Kako se postaviti prema tome, i što da mu kažem? Kolika je tu opasnost za njega. I kolika je šansa da njega zarazim? Ne mogu zamisliti nešto gore od toga da ja nekog zarazim. I još nešto, ja sam dobrovoljni davatelj krvi,zadnji put krv sam dala 24.11.2004. Znači li to da sam se zarazila nakon tog datuma ili da se taj virus tamo ne otkriva? Oprostite na podužem pismu, no trenutno sam potpuno izgubljena, prestravljena, i neznam kako da se postavim prema ovoj situaciji. Unaprijed hvala! P.S. - vezano uz nalaz HPV virusa, zaboravila sam napisati a možda je bitno da me lakše savjetujete: Fizički ne osjećam nikakve tegobe niti bolove, niti trenutno imam ikakvu upalu .Upale su mi se često javljale kad sam bila u stresnim situacijama, no već sam duže vrijeme ok.Da nije tog nalaza nebih ni znala da nešto ne štima. Imam 23 godine i pušač sam. S obzirom na pozitivan visokorizični HPV nalaz - kako se on može (i mora li se) manifestirati kod mog partnera. Ukoliko počnemo opet koristiti kondom - koliko nas to može zaštititi, i prenosi li se HPV oralnim seksom. Hoću li ikad moći imati normalan odnos bez straha i bez korištenja kondoma? Još jednom hvala, prestrašena

ODGOVOR
Nije potrebno a niti dobro da budete u takvom grču. Savjetujem vam da se testirate na klamidiju, kad ste obavila već sve ostalo, kako biste bila mirnija, ili u slučaju pozitivnog testa, kako biste uzela terapiju. Savjetujem vam i da ako ikako možete a prestanete pušiti jer to uopće nije dobro za ženu. Sretna je okolnost moderne dijagnostike i terapije da se prekancerozne lezije izazvane višestrukim čimbenicima, od kojih je ključni upravo trajno i perzistetno prisustvo onkogenih tipova HPV virusa, u produktivnoj formi infekcije cerviksa, danas otkrivaju sustavnim praćenjem, uzimanjem CV briseva , papa testom i HPV testom, dijagnoza se potvrđuje kolposkopijom i biopsijom, te se sprječava nastanak ozbiljnih lezija a liječenje u tako ranim stadijima završava obično potpunim izlječenjem. Opet kažem, da sam toliko puta napisala odgovore na pitanja poput vašeg da je dovoljno da pročitate već napisano, i budete manje preplašena. Za ostalo što Vam nije jasno, slobodno nazovite. Većina odgovora i rješenja je u vama, pomoći ću koliko mogu da vam stvari ''sjednu'' i da se ne bojite čega ne treba. Kao davatelj krvi niste opasna u smislu HPV prijenosa putem krvi, jer se radi o kontaktnoj infekciji , a ne krvlju prenosivoj. Broj savjetovališta gdje me možete dobiti je 01 2319-596, čujemo se? Srdačan pozdrav, dr. Dorić



Stranica: << | 11 - 20 | 21 - 30 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50
| 51 - 6061 - 70>>