Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 5

Draga doktorka, prvo da vam se zahvalim na vasem vremenu i opsirnim odgovorima koje dajete. Mene interesuje, a neprijatno mi je da pitam mog ginekologa npr., kako mogu da ispitam da li imam kondilome u usnoj duplji, rektumu,...? Krajem novembra prosle godine radio talasima su mi uklonjeni genitalni kondilomi, a pre nego sam saznala da sam inficirana HP virusom upraznjavala sam i oralni i analni sex. Zanima me i to koliko su opasni kondilomi na mestima za koje sam vas pitala i eventualno kako se lece. Unapred vam se zahvaljujem!

ODGOVOR
Promjene u ustima liječe otorinolaringolozi i liječnici oralne medicine-stomatolozi, a promjene u rektumu proktolozi, dermatovenerolozi . Moguće je učiniti testiranje na HPV iz bilo kojeg uzorka ili obriska – oka, rektalne sluznice, uretre, obriska usne šupljine, ždrijela, jezika, nosa i slično. Svi se liječe uglavnom kirurškim metodama, te lijekovima kao što su interferon alfa, imiquimod, cidofovir i drugim.


Poštovana, nakon dvije neuspjele trudnoće upućena sam na obavljanje niza pretraga. Jedna od njih je i serološka pretraga na viruse čiji su rezultati slijedeći. Za supruga: TOXOPLASMA IgM, IgG i IgA = neg.; RUBELA =IgM neg., IgG pozit. 20; PARVOVIRUS B19 =IgM neg., IgG neg.; HSV 2 =IgG neg.; HSV 1+2 =IgM graničan, IgG pozit.; CMV =IgM neg., IgG pozit. 9,6; EBV VCA IgM neg., IgG pozit. 153; EBV EA IgG pozit. 71; EBNA IgG pozit. 132; HHVG IgG pozit. 37. Moj nalaz glasi: TOXOPLASMA IgM, IgG i IgA = neg.; RUBELA =IgM neg., IgG pozit. 20; PARVOVIRUS B19 =IgM neg., IgG neg.; HSV 2 =IgG neg.; HSV 1+2 =IgM neg., IgG pozit.; CMV =IgM neg., IgG pozit. 9,1; EBV VCA IgM neg., IgG pozit. 170; EBV EA IgG pozit. 42; EBNA IgG pozit. 83; HHVG IgG pozit. 25. Molim Vaš komentar i mišljenje u odnosu na pokušaj treće trudnoće? Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR
Poštovana, prema navedenim vrijednostima kod Vas nije utvrđeno postojanje neke od akutnih infekcija virusima na koje je ispitivan uzorak krvi vas i vašeg partnera te se mogućnošću infekcije nekim od navedenih uzročnika iz pretage TORCH ne može ovako teoretski potvrditi neuspio ishod dvije prethodne trudnoće. Mislim da biste se trabala obratiti nekome od ginekologa koji se bave patologijom trudnoće. Javite mi se osobno telefonom ako želite moju preporuku za nekoga od njih. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Kako izgleda taj trihomonas?

ODGOVOR
Ovako.


poštovanje, zanima me sto znaci koloskopija?trazila sam po internetu no nisam dobila nista konkretno: pitam iz razloga jer imam hpv,uklonila sam kondilome a jos nekih se rjesavam putem aldare.papa test mi je zasad uredan.strah me je da tako skoro vise en bude uredan zbog hpv.on je vjecna opasnost ,moze li izazvati rak u bilo koje doba ? zahvaljujem se na odgoovoru

ODGOVOR
Kolposkopija je dijagnostička naziv za dijagnostičku pretragu kojom se pomoću aparata kolposkopa (instrument sličan mikroskopu koji povećava
5-40 puta steroskopski pregled vrata maternice) pregledava i točno lokaliziraju abnormalne promjene epitela, u slučajevima pozitivnih Papa i HR HPV-DNA pozitivnih testova . Procjenjuje se opsežnost promjena i određuju mjesta ili mjesto za biopsiju kako bi se odredila točna histološka dijagnoza radi planiranja daljnjeg liječenja. Vrat maternice i svodovi rodnice pregledaju se pod dvije vrste svjetla-crvenim i zelenim, kako bi se vidjelo kakva je slika prokrvljenosti sluznice. Radi se o vrlo subjektivnoj metodi, koja zavisi o iskustvu liječnika koji je radi. Kako se u novije vrijeme kolposkopiju može fotografirati i načiniti cervikografsku snimku, film ili brzu fotografiju promjena viđenih pod kolposkopom, postoji mogućnost da se dokumentira promjena prije i nakon liječenja. Pri tome je važno da slika bude kvalitetno slikana te da se prikaže cijela zona s promjenama, jer je u protivnom cervikogram neupotrebljiv . HPV ipak nije toliki bauk koliko ga se želi prikazati iz raznih razloga od kojih su najčešće prevelik strah i premalo adekvatnog znanja o prirodnom tijeku HPV infekcija, niti je to ''moderna inferkcija'', relativno moderna su samo novija saznanja o dijagnostici i terapiji koja bi trebali prihvatiti svi koji se dijagnosticiranjem i liječenjem ove infekcije i bolesnih promjena koje mogu dovesti do karcinoma uzrokovanih HPV-om, bave. Karcinom ne nastaje preko noći, već mu treba najmanje 3-6 godina, zaključak je sa skupova o HPV infekcijama iz Tubingena i Pariza od nastupa infekcije HR-HPV-om /tipovima visokog rizika/ uz postojanje drugih predisponirajućih činilaca. Za planiranje pravog liječenja HPV CIN-ova , /tu ne mislim na ASCUS-e/ uzrokovanih perzistentnom HR-HPV infekcijom, preduvjet je postojanje histološke dijagnoze, koja se postavlja analizom tkiva dobivenog biopsijom. Dijagnozu daje patolog. Uobičajeno je, da se poslije biopsije preporuča suzdržavanje od spolnih odnosa 2-3 dana. Moje je mišljenje da taj razmak treba biti duži, barem 7 dana, a osobito ne prakticirati spolne odnose bez zaštite, na tkivo nakon biopsije s partnerom za kojeg ne znamo je li kliconoša HPV-a, jer eto recidivne infekcije za ''tren''. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


gdje mogu naci kako izgledaju kondilomi u ustima i recite mi koliko mogu biti opasni i kako se mogu ljeciti.

ODGOVOR
Oralna karcinogenze realno postoji. Nabolji prikaz u novijoj domaćoj literaturi naći ćete u članku dr.sc. Ivana Alajbega, dr. stom., u časopisu Medix iz svibnja 2005. godine koji možete naručiti i preko interenta na njihovim stranicama. HPV ima visoku specifičnost za ciljna tkiva i dominantno je prisutan na sluznicama i koži gdje može uzrokovati kolonizaciju, infekciju, ali i razne bolesti. Ovo posljednje najčešće u imunološki kompromitiranih osoba, npr. u HIV pozitivnih osoba u posljednjem stadiju AIDS-a. Mada ga je moguće pronaći u oralnim premalignim i malignim lezijama, također može bitit i na potpuno urednoj sluznici usne šupljine i ždrijela. U terapiji se orlanih lezija, koriste kirurška eksicizja, krio i elektroterapija, kao i CO2 laser, od kemijskih tvari trikloroctena kiselina, interferon, imiquimod i cidofovir. U ustima su mogući papillomi, kodilomi, veruccae i karcinomi, kao i tzv. fokalna epitelijalna hiperplazija /Heckova bolest/.


Dobar dan Doktorice Doric. premda sam izliječena od hpv virusa tip 16, zanima me sljedeće. Suprug ima u ejakulatu enterokok pa me zanima da li mozemo planirat trudnocu? Bojim se ponovnih infekcija pa me zanima dal se hpv virus u slucaju da se inficiram enterokokom ponovo aktivira. Kod supruga je enterokok redovito prisutan, lijeci se antibioticima, ali bezuspjesno. Zelimo bebu i pomalo smo nestrpljivi pa smo zabrinuti zbog te bakterije. Kod supruga nije pronađen hpv i ostali nalazi su u redu osim ejakulata. Hvala!

ODGOVOR
Poštovana, ne vidim razloga ponovnoj pojavi HPV-a zbog eneterokoka, ali se Vaš suprug treba liječiti od te bakterije jer nije dobro da ga ima. Niste mi napisala kojim se antibioticima liječi. Nazovite me da Vam dam neke upute u svezi terapije. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana dr. Dorić. Imam 23 godine i prije 3 godine dobio sam strije jer sam se naglo udebljao. Najviše ih imam na području trbuha (prilično duboke i dugačke), ali i ispod pazuha. Nedavno sam prvi put bio kod dermatovenerologa koji mi je preporučio mustela intenzivni serum i kremu. Zanima me vaše mišljenje o tim proizvodima i da li se strije mogu ukloniti kremama? Ili možda laserom? Što preporučate? Smijem li se sunčati? Unaprijed zahvalan!

ODGOVOR
Poštovani, osobno mislim da je strije izuzetno teško ukloniti, a takvo mišljenje čut ćete od brojnih žena koje su rodile. Kreme mogu ublažitit problem, ali ne ga i riješiti. Kako se pretežno bavim venerološkom dermatologijom, i laboratorijskim poslom, na ovo pitanje daleko bolje odgovorit će Vam moja kolegica Prim. dr. Mirjana Gotovac Mustač, dermatolginja, koju slobodno možete utorkom zvati na broj 01 2319-596, između 16 i 18 sati. Srdačan pozdrav,dr Dorić


Postovana, imam CIN 2 i hpv viskog rizika, mozete li mi preporucit nekog tko se bavi tim pitanjem, privatno ili ne, jer bi htjela napravit kolposkopiju i biopsiju, imam 21g, unaprijed hvala.

ODGOVOR
Poštovana, nazovite me na 01 2319-596, pa ću vam dati imena i adrese nekoliko njih, zavisi gdje želite ići. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Dve godine sam u braku ,radila sam HSG koji je u redu,ali su mi rekli da imam zavaljnu matericu.Koji polozaj primenjivati prilokom odnosa ,jer meni sve iscuri ?

ODGOVOR
Ako Vam je maternica ''zavaljena'', ali je pomična i niefiksirana, stanje nije ozbiljno kako mislite. Mijenjajte položaje kao Vam je ugodno i kako vam paše, preposutite se više osjećajima, a manje razmišljajte o topografiji organa. Pokušajte s položajem potrbuške, a partner neka bude straga, mnoge žene kažu da su tako lakše zanijele. Moj Vam je savjet- opustite se, manje mislite, a više uživajte!


Draga doktorice, spremam se postati mama, pa me zanima kako se mogu zaštiti od toksoplazme u trudnoći?

ODGOVOR
Preventivno se trudnicama savjetuje da izbjegavaju kontakt s mačkama, rad na zemlji (u vrtu i drugdje), pranje voća, povrća i kuhanje mesa. Toxoplasma gondii je parazit kojim se trudnica može zaraziti preko zaražene mačke ili kontaktom sa njezinim izmetom, budući je mačka domaćin u kojem parazitira ovaj nametnik. Budući je zaraza često asimptomatska, oko 10% trudnica imat će simptome, dok će ostale biti bez simptoma. Također tek oko 10% zaražene novorođenčadi od majke ima simptome pa se konatalna zaraza toksoplazmom otkrije kasnije jer dijete može razvitit oštećenja vida, zaostati u učenju i pokazuje znakove mentalne retardacije. Najteži oblik ove bolesti uzrokuje pobačaj, mrtvorođenost ili ranu smrt novorođenčeta, dok će 10% djece imati klasičnu sliku: korioretinitis, hidrocefalus i kalcifikate intrakranijalno. Od ostalih znakova česti su temperatura, povećani limfni čvorovi, osip, žutica uz povećanu jetru i slezenu, anemija, konvulzije. Uzročnik se dokazuje serološkim testom za dokaz protutjela iz krvi majke i djeteta.



Stranica: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | >>