Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 51

Imam 35 god. a prije 15 sam imala TV poz.Liječili smo se i partner i ja.Zanima me dali je moguć sterilitet ?

ODGOVOR  
Svaka neliječena i kronična ili recidivirajuća spolno prenosiva infekcija i bolest može imati niz opasnih posljedica od kojih i sterilitet u žena i muškaraca, pa tako i kronična neliječene trihomonijaza, budući uzročnik nije samo površno na sluznici rodnice, već odlatzi i u uretru, te ascedentnim putem u unutrašnje spolne organe. Ako ste se liječili na vrijeme i izliječili infekciju trihomonasom, te nije bilo recidiva i kronične infekcije mogući rizik od steriliteta je izuzetno malen, rekla bih nikakav. Najčešći uzročnik steriliteta je klamidja trahomatis.


Postovanje! Molim vas da mi kazete dali su kondilomi na penisu opasni i dali mogu trajno da se uklone, i dali oni mogu biti uzrok zenske neplodnosti.Hvala

ODGOVOR  
Ako su uzrokovani tipovima HPV virsa niskog rizika, a većina jest (6, 11), nisu opasni, prije bih rekla da mogu biti dosadna recidivirajuća i uporna neugodna bolest genitalnih sluznica. Moguće ih je trajno izliječiti, osnovno je da se liječe dovoljno dugo, a ne da se prekine terapija čim patološke lezije tkiva nestanu. U većini knjiga i terapijskih priručnika piše da terapiju treba provoditi i nakon nestanka klinički vidljivih lezija kroz najmanje 1-4 mjeseca, kako se ponovo ne bi vratili. Potpuno je posebna priča o mogućnosti recidiviranja promjena radi ping-pong efekta među partnerima.


Dijagnosticirana mi je oralna kandida i xerostomia. Za kandidu mi je dana terapija Rojazol oralnim gelom, a za xerostomiu nisu mogli otkriti uzrok. Nakon terapije Rojazolom candida se stalno vraća. Nemam šećernu bolest. Pila sam i tablete difulcana oralno. Ništa od toga nije koristilo. Što mi možete savjetovati? I još nešto: dali oralnu kandidu mogu prenijeti dečku? Hvala.

ODGOVOR  
Vjerojatno znate i sama da xerostomia nije bolest već simptom nekih bolesti i stanja. I sama kažete da ne znate uzrok. Preporučam Vam da se obratite na Stomatološki fakultet u Zagrebu /Gundulićeva ul. / profesorici Ani Cekić Arambašin u Zavod za oralnu medicinu i zamolite je za savjet što i kako dalje. Srdačan pozdrav!


Pozdrav! Imam 19 god.i prije 14 dana zapocela sam s uzimanjem Logesta. Prethodno sam napravila krvnu sliku i bilo je sve u redu. Medjutim, menstruacija mi jos uvijek traje. Prilicno je obilna i brine me je li to normalno, tim vise sto cu za koji dan popiti 21. pilulu i ponovno dobiti menstruaciju. Obratila sam se svojoj ginekologici i savjetovala mi je da taj dan popijem 2 pilule, da ce mi to mozda zaustaviti krvarenje. Ipak, krvarenje nije stalo. Je li to normalno i trebam li mozda prestati s Logestom? Hvala puno!

ODGOVOR  
Trebate se ponovo javiti liječnici koja vas vodi. Moguće je da vam treba promijeniti terapiju. Budite uporna, nemojte se bojati i nemate što čekati. Ponekad je produženo krvarenje privremeno ''normalna pojava'', ponekad nije. Nazovite je i nadam se da će vas ozbiljno saslušati i ako je potrebno promijeniti pripravak koji Vam možda ne odgovara.


Poštovana doktorice!Imam 21 godinu.Prije 2 mjeseca sam osjetila svrabež i crvenilo te se pojavio bijeli iscijedak iz rodnice sa bijelim grudicama. Ginekolog mi je prepisao kremu Plymicol i gel Higea.Simptomi su nestali i prije nekoliko dana su se ponovno pojavili.Mjesec dana pijem tablete Yasmin,ali jos nisam imala spolni odnos.O kakvoj se bolesti radi?Kako se liječi? Smijem li imati spolni odnos?Puno hvala!

ODGOVOR  
Dobili ste kremu za gljivice, koje u nekih osoba koje koriste hormonalnu kontracepciju postanu dosadan i ''vjerni'' pratilac, svaki mjesec, vraćajući se uvijek iznova.

Gljivice treba liječiti, porazgovarajte o tome sa ginekologom. Neke žene imaju problem sa gljivicama i kontracepcijom u tolikoj mjeri da se odluče ne uzimati tablete kako bi se riješile upornih gljivičnih infekcija. Potražite još koje stručno mišljenje, jer postoje žene koje se gljivica pokušavaju riješitit godinama. Spolni odnos uz neliječenu kandidijazu mogao bi Vam biti bolan i neugodan zbog vaginitisa, pa Vam savjetujem da poradite na brzom ozdravljenju jer biste mogli biti neugodno iznenađeni ako Vaš partner dobije od Vas gljivičnu upalu spolovila ( balanopostitis).


Molim vas pomoć i savjet. Imam 30 godina i trudna sam prvi put ,7. mj. trudnoće. Muž ima genitalni herpes koji mu se javlja povremeno, ali se nije liječio nego uzima samo virolex kremu nakon koje mu prištići i peckanje nestane. Prije tjedan dana primjetila sam sitne prištiće s unutarnje strane stidnih usana, te sam bila na pregledu kod dermatologa koji sumnja da imam gen. herpes te su me uputili učiniti serologiju na HSV (vadila sam krv). Ginekolog i dermatolog preporučili su prekid trudnoće ako nalaz bude pozitivan! Ja sam bila šokirana. Pitali su me i da li mi se to javlja prvi puta, međutim ja nisam sto posto sigurna jer sam povremeno imala gljivične infekcije, peckanja a mislim i ponekad prištiće ali nisam sigurna, nikad nisam provjerila jer su brzo prošli. Inače papa test od prije 7dana pokazuje upalu. Da li je genitalni herpes toliko riskantan da ću morati prekinuti trudnoću, koje su moguće posljedice na dijete ako ne pobacim? Koje preglede bi trebala još obaviti? Molim vas savjet!

ODGOVOR  
Genitalni herpes je bolest sa najmanje ''dva lica''. U trudnoći genitalni je herpes opasan zbog mogućeg prijenosa na novorođenče za vrijeme poroda. Ako je infekcija prvi put nastala u trudnoći ili pred kraj u vrijeme poroda visok je rizik od prijenosa herpesa na novorođenče . Tada se porođaj treba dovršiti carskim rezom. Ako se radi o recidivirajućoj infekciji koje je recidiv nastao za vrijeme trudnoće, rizik od prijenosa na novorođenče je relativno nizak. U vrijeme poroda trudnice s aktivnim herpesom važno je spriječiti infekciju u novorođenčeta . Savjetujem Vam kompletno suzdržavanje od spolnog odnosa za vrijeme trajanja trudnoće i osobito pazite na higijenu. Održavajte spolovilo čistim i suhim i nosite pamučni veš, dovoljno komotan.
Nije sve tako crno kako vam se čini. Za dokaz akutne bolesti - herpes genitalisa potrebno je u stadiju kada imate lokalno prisutne promjene na spolovilu napraviti test PCR na HSV 1,2 DNA. To je direktan i točan dokaz virusa herpesa. Javite mi kad nalazi iz krvi budu gotovi, što je pozitivno i u kojem titru IgM, IgG /HSV 1,2/ koji markeri, budući se u većine ljudi na ovoj našoj planeti nađe jedan ili oba pozitivna markera u krvi , koji su često samo znak da je osoba imala infekciju herpesom u prošlosti, a prema njihovim vrijednostima iz jednog vađenja krvi i samo jednog testiranja ne može se točno odrediti kada ste imali primoinfekciju niti koji Vam je ovo mogući recidiv po redu. Možete me i nazvati na telefon 01 2319-596. Rado ću Vas uputiti na konzultacije kolegama ginekolozima koji imaju višegodišnja iskustva s porađanjem trudnica s genitalnim herpesom, a koje su rodile normalnu zdravu novorođenčad.Srdačan pozdrav ! Dr. Dorić.


Srdačan pozdrav! Partner i ja imamo HPV visokog rizika (16) i meni se na papa testu pojavio zadnje Cin I, a nije isključen ni Cin II. pa me zanima što činiti i da li je moguće da se cin povuće? Inače to traje već 5 mjeseci i ja i partner se prilikom spolnog odnosa štitimo kondomom, pa me zanima da li ćemo uopće moći ikad imati spolne odnose bez kondoma ili ćemo ga uvijek morati koristiti? Očajna sam i bojim se da će to sve jednog dana utjecati na planiranje trudnoće! Unaprijed puno hvala na odgovoru!

ODGOVOR  
Razumijem Vaše dvojbe i strahove. Otiđite na kolposkopiju, ako već niste, kod specijaliste koji se bavi liječenjem i praćenjem HPV genitalnih infekcija (ako ga nemate mogu Vam preporučiti nekoga od ginekologa) . Stručnjak će procijeniti kako i na koji način će vas liječiti i pratiti do izlječenja. Kroz sljedećih pola godine savjetujem vam da se zaštitite od reinfekcije od partnera. Nije to zauvijek, jer se prema iskustvima iz prakse zna da dolazi do spontanog povlačenja infekcije i virusne latencije u većine muškaraca, kad se prekine ping-pong zaraza sa vas na njega i obrnuto. Srećom većina HPV infekcija u svom prirodnom tijeku ima svoju ''gausovu krivulju'' prolaznosti i nije opasna za trudnoću na način kako to može biti npr. klamidijska infekcija. Imate li potrebu za opširnijim razgovorom, možete me nazvati na 01 2319-596 da popričamo o tome detaljnije. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Lijep pozdrav, Imala sam spontani pobačaj, krvna grupa mi je 0- a kod supruga ab+, međutim nisam dobila nakon zahvata Rhogam injekciju zbog propusta liječnika. Zanima me kako će to utjecati na moju slijedeću trudnoću Unaprijed hvala.

ODGOVOR  
Obaveza je ginekologa koji vodi trudnoću već kod prvog pregleda, uz klasične hematološke i biokemijske pretrage krvi i urina, zatražiti od trudnice da obavi pretrage krvne grupe iz ABO sustava i Rh sustava (u narodu poznatog kao ''Rh faktora''), te testiranje na zarazne bolesti Hepatitis B i sifilis.

Dijete nasljeđuje Rh pozitivne gene od Rh D pozitivnog oca. Ako je majka Rh D negativna njen organizam stvara antitijela protiv Rh pozitivnih eritrocita djeteta . Kažemo da se majka ''senzibilizirala na dijete'' i nastupila je ''Rh imuna preosjetljivost ''. Kod takve situacije prvo dijete obično nije ugroženo imunološkom reakcijom majke, ali ako je Rh D neg. Majka već prije imala pobačaj ili više njih, u njenoj cirkulaciji već postoji dovoljno protutjela protiv Rh D pozitivnog djeteta, pa su moguća oštećenja zbog imune hemolize djetetovih eritrocita. Zbog rizika od nastupa ozbiljne i teške bolesti- fetalne eritroblastoze koja može za posljedicu imati teška oštećenja i smrtan ishod, Rh osjetljivost u žena-trudnica i rodilja može se i mora spriječiti davanjem zaštitne injekcije RhIg ili Rhogam-a, lijeka koji sadrži gotove imunoglobuline koji blokiraju nastanak majčinih protutjela protiv djeteta djelujući hisposenzibilizacijski. Rh D negativna majka razvija antitijela protiv Rh D pozitivnih eritrocita ako čak i male količine krvi fetusa prođu kroz placentu i uđu u krvotok majke. RhIg se može dati i u vrijeme trudnoće i uvijek kod Rh negativne žene kada postoji vjerojatnost da Rh pozitivna krv fetusa prijeđe u majčin krvotok: kod amniocenteze, nakon pobačaja, i nakon porođaja Rh negativne trudnice liječnici su dužni provesti testiranje na postojanje imunih protutjela u serumu metodom tzv. indirektnog Coombs testa. Tom pretragom se ustanovi da li je osoba razvila antitijela protiv Rh antigena ploda. U prvoj trudnoći majka se senzibilizira ali ne stvara dovoljno antitijela koji bi izazvali teške posljedice. U svakoj slijedećoj trudnoći raste rizik od težih posljedica i komplikacija uz razvoj bolesti ako je fetus Rh pozitivan, te ako niste primili zaštitnu injekciju, svaka Vaša sljedeća trudnoća zahtjeva pojačanu skrb jer se s obzirom na okolnosti smatra rizičnom. Ako liječnik ne postupi kako treba, dakle Rhogama kada za to postoje opravdane indikacije, smatra se to njegovom stručnom pogreškom i propustom.


Dobar dan!imam 19 god.još nkad nisam išla na pregled kod ginekologa.zadnjih godinu dana primjećujem da imam iscjedak nešto bijelo i sluzavo uglavnom to se događa tjedan prije menzesa i par dana poslje.dali je to normalno i jel se trebem zabrinit?prije dva mjeseca sam stupila u spolni odnos i znam da bi trebela otić na pregled a boim se.

ODGOVOR  
Pobjedite strah, otiđite na pregled ginekologu ili dermatovenerologu.. Iscjedak koji imate simptom je koji ne treba zanemariti, a već ste dovoljno odrasla da više ne odlažete prvi posjet ginekologu. Nije to ništa strašno. Strašno je biti u strahu i u neznanju što Vam se događa. S vremenom ćete se naviknuti da je pregled kod ginekologa samo pregled, a ne bauk. Trebate li preporuku, rado ću Vas uputiti na broj 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Draga doktorice! Imam 19 god. još nisam išla na pregled kod ginekologa,a stupila sam u spolni odnos.Htjela bih otići al imam neki strah,kako da taj strah pobjedim?i kako da kažem mami da bi htjela na pregled kod ginekologa bojim se da nebi saznala da sam imala spolni odnos........molim vas pomozite mi.

ODGOVOR  
Ima majki s kojima se može razgovarati bez straha. Nadam se da je i Vaša jedna od njih. Vjerujem da sa svojih 19 možete ocjeniti situaciju možete li joj sve reći i je li vrijeme zrelo za taj razgovor. Stvari su uvijek malo ''delikatne'' pa i onda kada mislimo da potpuno znamo osobu koja nam je roditelj. Nema univerzalnog recepta te ćete tu odluku - kako i kada- morati donijeti sama. Ako je racionalna i tolerantna bit će Vam lakše, ako nije, imat ćete probleme koje upravo želite izbjeći. Roditelji često ''planu'' od prevelikog straha da se djeci ne bi nešto loše dogodilo. Lako je biti ''pametan'' na ''tuđem terenu''. Ako niste spremna mami reći sve, kažite joj kako sa 19 godina želite saznati da je s Vama ginekološki sve u redu. Uvijek postoji prvi put, a ginekologu bi se trebalo otići i u ranijoj dobi, a ne zato jer ste spolno aktivna. Liječnik je dužan poštovati privatnost i liječničku tajnu i ne bi smio govoriti podatke o Vama koje ste povjerili samo njemu. Sa 19 godina dovoljno ste ''velika'' da ginekologu odete sama. Ako Vam je neugodno ići kod liječnika, otiđite liječnici, mada spol nije važan, važno je da je osoba dobar stručnjak i da ima dobar pristup. Za ostalo čujemo se! Dobro došla u svijet odraslih žena. . .



Stranica: << | 31 - 40 | 41 - 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60
| 61 - 70 | 71 - 80 | >>