Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 61

 Poslije zadnjeg seksualnog odnosa bez zastite na glavicu penisa se pojavilo crvenilo i mali svrab,prvo sam pomislio gljivice ali me zanima sto vi mislite o tome???i poceo sam mazati nekom kremom i vec poslije tjedan dana mi je bolje...???da li da nastavim sa tretmanom i koliko?

ODGOVOR  
Najčešće se praktično događa to što ste rekli: gljivce /kandida/ ili prijelaz najčešće bakterijske vaginoze /gardnerele i slično/ i upala se preseli na vaše vanjsko spolovilo. Terapija je uglavnom lokalna, no najbolje je otići liječniku specijalisti na pregled. Nastavite s kremom 2 x dnevno do kraja pakiranja, ako se stanje ne riješi posjetite liječnika.


 Pozdrav! Nedavno sam radila briseve uretre i cerviksa na mikoplazme, ureaplazmu i klamidiju radi osjećaja žarenja nakon mokrenja,a prethodno je mikrobakteriološki urin bio sterilan. Nalaz na mikoplazmu i ureaplazmu je negativan, a na klamidiju još nije gotov. Prije nekih 4 godine u studentskoj poliklinici radili su testiranja na klamidiju i bio je negativan. S obzirom da imam stalnog dečka već 6 godina i znam da smo vjerni jedno drugome da li je moguće da se ovaj put radi o klamidiji? Vaginalan iscjedak mi je pojačan i žut ali ne osjećam niti pečenje niti svrab.Ginekologica kaže da je to kao normalno jer me u zadnje vrijeme srtalno muče raznorazne upale( sinusi, E. colli, grlo) zbog kojih često pijem antibiotike i već više od 5 godina koristm oralnu kontracepciju pa se poremetila flora rodnice.Briseve sam uzimala kod ginekologa, idućih par dana mokrenje je za mene predstavljalo strašnu bol i doslovno sam mokrila krv-da li je to normalno ili me ozljedila??? Doktorica opće prakse mi je rekla da joj se do tada nitko nije žalio da to toliko boli. Ako je i nalaz na klamidiju u redu, što dalje? Ponekad sam zbog toga toliko jadna da mi se plače. Da li je moguće da je sve to na psihičkoj bazi jer mi je par dana dobro pa onda opet pečenje.Hvala na strpljenju i odgovoru.

ODGOVOR  
Očigledno Vas ''muči'' recidivirajući uroinfekt. ''Sterilan'' nalaz urina ovdje ne ''drži vodu''. Otiđite urologu! E. coli je vrlo česta i nezgodna bakterija, često rezistentna na uobičajenu antibiotsku terapiju i treba biti vrlo dispcipliniran i uporan kako biste je se riješili. Vrlo je opasna ako ode iz mjehura prema bubrezima. Uz prikladan antibiotik, potrebno vam je pojačati imunitet, redovno mokriti svaka 2-4 sata, održavati adekvatnu higijenu, prehranu, tuširanje i ostalo što će Vam u detalje objasniti urolog. Pijte puno čaja bez šećera i bez teina, jer on dodatno dehidrira i ''krade'' tekućinu iz organizma, važno je da ispirete mjehur i mokraćnu cijev kontinuirano.


 Poštovani! Zovem se Ana, i imam 26 godina. Vec nekoliko godina imam problema s anemijom, i od zadnje godine dana vađenja krvi svakih 3 mjeseca, željezo se nije pomaklo, to su odstupanja od nekih 0.5 - 1 %. Trenutno je 2.7, a minimalna granica je 8. Očito je da tablete ne djeluju. Probala sam s sirupima na biljnoj bazi, prehrana je bogata željezom, ne znam više što napraviti, jer se konstantno osjećam malaksalo i nemoćno. Vidim da ovdje svi pitaju o ginekološkim stvarima, a ipak se nadam da ćete odgovoriti meni \"padobrancu\" na ovoj stranici. Eto, ja bih Vas molila odgovor ili bar da me uputite kod koga ići. Inače živim u Splitu, ali sam poslovno često u Zagrebu, tako da nije problem doći. Unaprijed se zahvaljujem i srdačan pozdrav!

ODGOVOR  
Ako vam terapija željezom nije pomogla, moguće je da niti nemate sideropeničnu anemiju zbog nedostatka željeza, već se neku drugu vrstu anemije ili poremećaj koji rezultira povećanom razgradnjom željeza. Problem trebate riješiti na vrijeme kako ne biste imala većih poteškoća kasnije u životu. Potreban Vam je specijalistički pregled i obrada kod hematologa. U Zagrebu na Rebru postoji Poslovni centar gdje se i privatno, u popodnevnim satima možete naručiti na pregled. Savjetujem vam pregled kod profesora Damira Nemeta ili docenta Igora Aurera, obojica su vrsni hematolozi. Brojevi telefona poslovnog centra su: 1 2422-036, 2422-038, 2422-039Fax + 385 (0)1 2422-037 e-mail: poslovni.centar@kbc-zagreb.hr, pa izložite svoj problem i naručite se na pregled, telefonom ili mailom. Javite mi što ste rješila. Srdačan pozdrav!


 ja sam vam vec postavljala pitanje i jako sam srecna sto ste mi brzo odgovorili.sada vas molim i za odgovor na sledece pitanje.u 16 nedelji sam trudnoce,imam esherihiju u mokraci,sekret mi je 6 grupa,osecam svrab i ponekad imam bolove u donjem delu stomaka ali nisu tako jaki,sta da radim

ODGOVOR  
Otiđite čim prije ginekologu i urologu zbog ešerihije koji će Vam prepisati terapiju koju smijete uzimati u trudnoći, i obavezno se kontrolirajte 1-2 x mjesečno. Mokrite što češće, pijete puno blagog čaja bez šećera i teina, i koji Vas ne zatvara.Nikakovo liječenje nemojte poduzimati na svoju ruku, već prema uputi specijaliste. Oni su tu da vas vode i svjetuju što smijete uzimati od lijekova i pomoćnih sredstava. Perite se svakodnevno tušem u ''Intima'' gelu , proizvođač dr. Džanić. Odličan je za trudnice, a ima ga po ljekarnama i drogerijama.


 Poštovanje i pozdrav! Zanima me koliko postotnom trikloroctenom kis. ili podofilinom se premazuju kondilomi i u kojim razmacima vremenski? Mogu li se iste otopine kupiti u ljekarni?

ODGOVOR  
Postoje gotovi pripravci npr. ''Condilox'' 3,5 ml otopina podofilotoxina mogu kupiti u ljekarnama, no ako promjene nisu ''svježe'' već duže traju, te su otopine slabe učinkovitosti. Zato vam ne savjetujem ''kućnu'' uporabu bilo čega prije nego Vas pregleda liječnik, koji će ustanoviti da li je bolest moguće izliječiti primjenom ''kućne terapije'' ili treba nešto jače, što se aplicira samo uz liječnički nadzor. Budući su moguće ružne posljedice takve ''self'' terapije, zbog prečeste i nestručne aplikacije kemijskih supstanci koje mogu izazvati ozbiljne nuspojave (opasnost od ružnih ožiljaka, infekcija i rana), najbolje je premazivanja kieslinama i potencijalno otrovnim citotoskičnim otopinama obavljati pod stručnim nadzorom liječnika. Otopine se pripravljaju u više varijanti jakosti, zavisno o broju i vrsti kondiloma, smještaju na sluznicama, njihovoj starosti i slično, pa koliko će otopina kiseline i podofilina biti jaka odlučuje specijalist prije pisanja magistralnog pripravka za farmaceuta koji istu priprema.


 Postovani zelim Vam dobar dan. Prije 2 dana operirao sam fimozu. Za sada je jos sve malo nateceno. Cuo sam da oporavak traje dosta dugo medjutim mene muci drugi problem. Sada kada mi je glavic spolovila vani uzasno me iritira do tolike mjere da ge nesmijem niti dotaknuti. Zanima me dali postoje kakve kreme,sprejevi ili slicno cime mogu potaknuti prilagodjavanje kozice glavica i smanjivanje osjetljivosti istog. Hvala Vam unaprijed na odgovoru.

ODGOVOR  
Budući smo se u međuvremenu čuli telefonom, nadam se da ste postupili po uputi i da Vam je bolje. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


 Poštovana,koristim microgynon vec godinu dana.Mozete li mi reci koliko su sigurne u zastiti od trudnoce? I da li trebam preci na neke novije kontracepcijske tbl. tipa logest ili yasmin?Da li su sigurnije od microgynon-a? Isto me zanima da li je potrebno praviti pauze u uzimanju npr. mjesec ili dva radi \"odmaranja\" organizma? Hvala unaprijed

ODGOVOR  
Hormonalne kontracepcijske tablete djelotvorne su najmanje 97% /naime nema 100% djelotvornog sredstva kontracepcije/ ako ih uzimate redovito i pravilno. Ako nemate nekih simptoma i nuspojava te ste se u prošlih godinu dana uzimajući ih osjećala ok, nije ih potrebno mijenjati niti praviti pauzu dok vam to ne predloži vaš liječnik specijalist kojemu odlazite na redovne prelgede i pretrage.


 Postovana, Molim Vas da mi objasnite nalaz markera na hepatits B HbsAg pozitivan i anti Hbc pozitivan. Nalazi jetre su uredni i nema drugih simptoma hepatitisa . Ovo su nalazi supruga pa me zanima koliko je to opasno i da li moze imati posljedice na trudnocu koju planiramo.

ODGOVOR  
Jesu li kod supruga testiranui i ostali markeri hepatitisa B ? Ako jesu, a samo ova dva su pozitivna, onda se može raditi o hepatitis B kliconoštvu ili kroničnom B hepatitisu u supruga, koji je s obzirom da nema simptoma niti općih, niti biokemijskih promjena jetrenih enzima govori da se radio o tzv. ''zdravom kliconoši'' te Vam savjetujem daljnju dijagnostiku za supruga kako biste vidjeli kakav je zapravo njegov zdravstveni status s obzirom na infekciju jetre i ima li uopće virusnu DNA u krvi. I Vi biste se trebala testirati i ako nemate potzitivan nalaz markera u krvi, cijepite se protiv hepatitisa B, a u budućnosti cijepite i dijete odmah po rođenju. Imate li kakvih nejasnoća, možete me nazvati na 01 2319-596. srdačan pozdrav, dr. Dorić


 Draga doktorice, U 11/2004 u 31 sedmici trudnoce imala sam eph gestozu, prijevremeni porod carskim rezom, beba je zivjela samo 3 dana. Trudnoca je bila pod kontrolom do tada je sve bio savrseno. Ginekolog mi je preporucio kompletnu internisticku pretragu i kontrolu tlaka. Svi nalazi su bili uredni i nije ustanovljen niti jedan problem. Na nalazu urinokulture jedan dan ( u sredini) konstatovana je Staphilococcus saprophyticus. Vec sljedeci dan urinokultura je bila sterilna. U 05/2005 ponovo sam radila sistematski pregled i opet je sve bilo ok. Papa nalaz je takoder bio uredan. Zanima me naime vase misljenje da li postoji jos neka vrsta pretraga koje bih trebala napraviti kako bih bila sigurna pri planiranju nove trudnoce. Unaprijed hvala.

ODGOVOR  
Budući se ne bavimo EPH gestozama, moja vam je preporuka da nazovete Polikliniku ''Vili'' u Zagrebu, i pitanje uputite cijenjenoj profesorici Višnji Latin ili nekome od njezinih kolega koji ondje rade, broj telefona 385 (0)148 46 060, sigurna sam da će Vam dati najbolji mogući odgovor i savjet u svezi buduće dijagnostike koju biste trebala obaviti prije slijedeće trudnoće.


 Lijep pozdrav! Molim Vas da mi kažete koliko je opasna bolest Epididymitis? dali se može preboljeti bez liječenja i koje su posljedice bolesti kod muškaraca? Kako se inače liječi?

ODGOVOR  
Epididymitis je latinski naziv za upalu pasjemenika u muškarca. Najčešće nastaje širenjem infekcije iz uretre prema sjemeniku uz pojavu jednostrane boli u predjelu mošnji uz povišenje temperature, osjetljivost ili oteklinu. Među najčešće zarazne uzročnike ove upale pripada klamidjska infekcija, ali moguća je infekcija i drugim bakterijama i virusima. Može se preboljeti bez liječenja, no moguće su ozbiljne posljedice ( širenje upale na druge organe i neplodnost). Liječi se etiološki, zavisno od uzroka. Kod bakterijske upale terapija je antibiotska prema antibiogramu.



Stranica: <<41 - 5051 - 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70
| 71 - 80 | 81 - 90 | >>