Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti


Stranica 9

Poštovani, imam 22 god. Ja sam ginekološki u potpunosti zdrava, no dečko s kojim sam u vezi ima kronični prostatitis, već 4 god. , uzrokovan klamidijom. Bez obzira na terapiju infekcija se uvjek vraća. Nismo imali spolni odnos. On ima smetnje mokrenja i erekcije. Mogu li očekivati, s vašeg stručnog stajališta, ikakav pomak prema njegovu kakvom takvom ozdravljenju i normalnom spolnom funkcioniranju? Traje li to ipak predugo? Unaprijed hvala.

ODGOVOR
Na žalost, ne mogu Vam ovako bez uvida u njegovu medicinsku dokumentaciju, povijest bolesti i opće stanje njegovog zdravlja i imuniteta dati tako ozbiljan odgovor kakav od mene tražite. Kronični prostatitis u muškaraca mlađih od 50 godina izazvan klamidijskom infekcijom koja se kakao kažete opetovano ponavlja nije baš optimistična dijagnoza ukoliko se liječenju ne pristupi izuzetno ozbiljno, a 50% tozdravljenja je u čovjeku samom, što zavisi od načina života, općeg stanja , stanja imuniteta, psihe i koječega drugog. Ne znam koliko je njemu godina, ali 4 godine stvarno jest dug period i u tom stanju definitivno nešto nije kako valja. Što , trebalo bi vidjeti…srdačan pozdrav. Dr. Dorić


Poštovana,prije točno 90 dana imao sam rizični seksualni kontakt(bez zaštite) sa partnericom,molio bih Vas da mi odgovorite da li bi test na Hiv i Hbv koji bih sada napravio bio 100% siguran u otkrivanju postojanja virusa u krvi ili ako ne 100% da li bi neke vrijednosti bile povećane koje bi ukazivale na postojanje virusa. Koristili bi se standardni testovi(Elisa,Western blot),a ne PCR metoda.Unaprijed,hvala.

ODGOVOR
Poštovani, već sam bezbroj puta napisala, da nema na svijetu 100% sigurnog testa , standardni testovi koje navodite dovoljno su specifični i osjetljivi za 3 mjeseca, ali nitko vam neće garantirati 100%- tnu siogurnost na način koji želite. Neki biokemijski parametri /hepatogram, sedimentacija, CRP, leukogram, hematološka krvna slika mogu ali i ne mora biti promijenjeni i pokazivati abnormalne vrijednosti iz uzorka krvi, ali i ne moraju uopće pokazati neka značajna odstupanja po kojima bi se moglo posumnjati na određene bolesti.Što Vas zapravo muči i plaši? Nepouzdanost testova ili što? Javite mi se ako želite na broj 01 2319-596. Do slušanja, dr. Dorić


Unazad dvije godine od CIN I do CIN III i HPV sada. Kolposkopija-TZ vidljive u cijelosti ABE punktacijama i mozajkom od 1-5sati cirkularno,kondilomatozne promjene razbacane visoko između 11 i 1 sati.Uzeta biopsija -1.materijal je 5 bioptičkih uzoraka cerviksa iz područja zone transformacija promjera od 0,7-1 cm.Na površini se nalaze višeslojni pločasti epiteli poremećene stratifikacije i sazrijevanja s hiperkromazijom jezgara i mitozama u cijeloj debljini.Opisane promjene ulaze i u kripte. Nema znakova invazije strome.2.materijal je krv ,sluz, dijelovi urednog endocervisa te tračci višeslojnog pločastog epitela bez podložeće strome,s poremečajem stratifikacije,hiperkromatskim jezgrama i mitozama u čitavoj debljini. Nakon dvomjesečne terapije albotilima(14 kom jedan mjesec),dr.preporučuje operaciju.Papa pokazuje CIN II-III. HPV .Užasno se bojim,nisam rodila imam 27. g. Da li je potreban operativni zahvat ???

ODGOVOR
Niste sama, mnoge od nas slično bi se pa i gore osjećale u istoj situaciji. Ipak, vjerujem da ''stvari nisu tako crne'' kako Vam se to sada u strahu čini. Sve ovo što ste napisala trebao bi čim prije dobro proučiti dobar stručnjak ginekološke onkologije ! Postoje razne mogućnosti liječenja , zavisno od nalaza, Vašeg općeg stanja, imuniteta, i drugih bitnih čimbenika, a također postoje razne metode i vrste operativnih zahvata, zavisno o indikaciji . Nazovite me ako želite da vas uputim na konzultacije kolegama koji se svakodnevno u praksi susreću i uspješno liječe slučajeve HPV bolesti poput Vašeg. Broj savjetovališta je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Postovana doktorice, Za 2 mjeseca punim 18 godina.Menustruaciju sam dobila sa 12 godina koja je uvijek uredna 5/30 i nikada nisam imala nikavih problema.Imam momka sa kojim sam 4 godine i zadnje 2 godine smo spolno aktivni.On prije mene nije imao nikoga niti sam ja.Pazimo na higijenu i koristimo zastitu.Zadnju menustruaciju sam dobila 31.03. a prestala je 6.04..Taj dan sam imala spolni odnos bez zastite ali partner nije svrsio u meni. Isto se desilo 9.04.Mada nisam imala nikakvg simptoma danas sam kupila test za trudnocu koji je negativan.Medjutim pojavili su mi se hemoroidi od lijekova koje pijem za nadopunu zeljeza (ferum lek) i pojavio mi se gusti bijeli slatkastog mirisa iscjedak.Imam lagani svrab i sumnjam na gljivicnu infekciju (candida).Da li ima neki lijek koji mogu kupiti u apoteci bez recepta?Nabavila sam kremu Plimycol da li mogu njom da se mazem?Kako da smanjim iscjedak jer mi uzasno smeta?Da li postoji neki kucni recept?Inace patim od anemije te se lijecim tabletama za nadopunu zelj! eza i pijem ABC plus(vitamine i minerale).Molim Vas ne saljite me ginekologu jer imam jako stroge roditelje! Odgovorite sto prije,molim Vas.Unaprijed zahvalna.

ODGOVOR
Poštovana, gljivične upale rodnice vrlo su česte, a osobito u mladih djevojaka koje vole ugljikohidratnu hranu i slatkiše, te se kandidijaza ne smatra spolnom bolesti. Ipak kod vaginalne kandidijaze korisno je istodobno liječiti partnera iako samo 10-15% njih ima izražene simptome, ali se zbog ping- pong efekta, u partnera koji i nemaju vidiljivih znakova , gljivične infekcija ta infekcija može vraćati s njega na vas. Lokalno se eprimjenjuje Canesten, Plymicol, Rojazol, a sistemski npr . Diflucan. Neke od ovih lijekova možete dobiti samo na recept, pa otiđite liječniku opće medicine ili dermatovenerlogu na pregled, pa će Vam prepisati lijek. Unatoč strahu od ginekologa, porazmislite o redovnoj godišnjoj kontroli kod ginekologa. Kad budete punoljetna možete to obaviti samostalno, jer je bitno na vrijeme povesti računa o vlastitom spolnom zdravlju. Treba li vam savjet, slobodno me nazovite u savjetovalište - 01 2319-596, između 12 i 16 sati. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Nalaz brisa cerviksa bakteriološki anaerobno mi je negativan, dok je bris cerviksa bakteriološki aerobno pozitivan - enterococcus faecalis. Možete li mi reći je li to opasno i kako se to liječi? Utječe li to na plodnost? Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR
Ukoliko se kod vas ne radi o akutnoj upali vrata maternice, kod koje se obično nalazi žučkastozelenkasrt iscjedak, više od 20 leukocita u vidnom polju pod mikroskopom, veliki broj kolonija u mikrobiološkoj kulturi , te ostali znakovi upale, stanje bih prije opisala kao bakterijsku kolonizaciju nego kao bolest. Kod takvog stanja uvijek postoji izvjestan rizik da nesanirana tiha upala krene prema gornjem dijelu genitalnog sustava preko sluznice vrata cerviksa u maternicu , jajovode, i dublje u malu zdjelicu gdje u daleko manjem broju slučajeva može postati opasna za zdravlje pa i plodnost ako ostane neprepoznata i neliječena. S druge strane, i u 5-10% slučajeva u normalnom iscjetku vagine u žena se nalazi bakterija koju navodite da je pronađena u vašem brisu, pa će tek visoka koncentracija tih bakterija izazvati upalu (vaginitis) koja se može širiti na vrat i kanal vrata maternice ako postoje i dodatni ''uvjeti'' a to su lokalni i opći oslabljen imunitet,, te povišen pH rodnice koji pogoduje rastu bakterija.


Poštovana dr. Dorić, planiram trudnoću te bih stoga željela napraviti potrebne pretrage, koje vidim i vi sugerirate u svojim odgovorima na naša pitanja. Međutim, moja mi ih ginekologica odbija napraviti jer kaže da je to nepotrebno ukoliko je papa test uredan. Ja se pak s time ne slažem ,te Vas stoga molim da mi preporučite dobrog ginekologa u Istri ili Rijeci kome se mogu obratiti. Puno Vam hvala!!

ODGOVOR
Poštovana, možete me nazvati u savjetovalište, kako bih Vam mogla dati preporuke /adresue, telefon/ kome da se obratite. Naš broj je 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


Poštovana,molim da mi pojasnite nalaz urinokulture: kultivacija aerobna, u 1ml nađeno 5000 bakterija,vise vrsta Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR
Kako navodite da se radi o više vrsta bakterija u nalazu urinokulture, preporučam da ponovite pretragu iz novog, adekvatno uzetog uzorka, jer se vjerojatno radi o kontaminaciji urina koja obično nastaje kod nepravilnim načinom dobivenog uzorka. Nazovite me ako vam treba objasnitit kako se pravilno uzima uzorak za urinokulturu. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


kolika je cijena testa na trudnoću??

ODGOVOR
Navodno između 50 i 100 kuna, raspitajte se u ljekarnama, postoje razni testovi, raznih proizvođača, a i cijene se razlikuju od ljekarne do ljekarne.


Molim za odgovor!Imam 25 god.i odnose sa stalnim momkom pola god. Ustanovljeno mi je sa UZ da imam Polic.jajnike.Desni 3x3cm, lijevi 3x4.Rekao mi je dr. da pijem Diane 35 pa kada se udam ako ne mognem zatrudniti da radim hormonski status.Zabrinuta sam zbog te recenice ako ne mognem zatrudniti.Molim vas dal da pocnem piti te tablete.Planiram udaju i bebu za pola god.Menstruacioni ciklus 30-40 dana,nemam akne, imam pojacanu dlakavost i povecanu tjel.kilazu.Pocela sam polagano mrsati.Mnogo sam zabrinuta,pa ako mozete da mi kazete sta vi mislite o toj dg. i dal da pijem te tablete il mozda odmah vadim te hormone.Unaprijed hvala!

ODGOVOR
Poštovana, ono što vam savjetujem je pregled i konzultacije sa ginekološkim endokrinologom, ako Vam treba preporuka kome da se obratite javite mi se u savjetovalište. Važno je da takvu dijagnozu potvrdite ili isključite, odnosno da se ustanovi imate li jajnike koji su samo nalik policstičnim ili su uistinu policistično. To je značajna razlika. Ako imate dodatnih pitanja, javite mi telefonom na 01 2319-596. Srdačan pozdrav, dr. Dorić


dobar dan,molim vas za vase misljenje,u 29 nedelji trudnoce je bebi stalo srce,imala sam provociran porod,privatni ginekolog mi je rekao da je isuficijencija posteljice,a sa klinike i patohistoloski nalaz mi je rekao da je bila upala posteljice i plodovih ovoja posteljica je bila bijela sa leukocitima,vise nisam pametna na sta da mislim samo me zanima da li je infekcija koja kazu da je bila mogla, ubiti plod u 29 nedelji trudnoce, prije same trudnoce papa nalaz je bio uredan, unaprijed hvala

ODGOVOR
Na žalost uredan Papa test nije ''garancija'' da se kroz 9 mjeseci neće dogoditi kakva infekcija niti se njime takvo što može vidjeti. Njegova je osnovna namjena skrining na abnormalne stanice koje mogu ukazati na postojanje prekanceroznih promjena i karcinoma vrata maternice. Stoga Vam savjetujem da zamolite specijaliostu koji vas vodi da određenim dijagnostičkim pretragama i dokumentacijom temeljem kojih su dale izjavu. Kako to prelazi okvire moje stručnosti, savjetujem vam da se za odgovore na pitanja obratite kolegama koji se bave patologijom trudnoće. Treba li Vam preprouka kome da se obratite slobodno me nazovite.Srdačan pozdrav, dr. Dorić



Stranica: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 - 20 | 21 - 30 | >>