Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti
 


U Parizu je od 23-26. travnja 2006. g. održan šesti kongres Europske organizacije za istraživanje genitalnih infekcija i neoplazija - EUROGIN - koja okuplja liječnike i znanstvenike iz Europe. Glavna tema bile su nove praktične smjernice i prioriteti u prevenciji, dijagnostici i terapiji u svrhu sprječavanja i liječenja genitalnih infekcija humanim papilomavirusima i globalna prevencija karcinoma vrata maternice.

Među poznatim ekspertima koji se bave znanstvenim istraživanjem, prevencijom, dijagnostikom i liječenjem genitalnih infekcija i neoplazija, iz područja ginekologije, citopatologije, onkologije, dermatologije, javnog zdravstva, imunologije i virlogije, skupu je prisustvovao i značajan broj naših liječnika iz Rijeke Splita i Zagreba.

Program ovogodišnjeg Eurogina bio je izvrstan u znanstveno-edukativnom ali i praktičnom smislu.


U Predahu predavanja na kongresu Eurogin 2006,
Palais des Congres

Dr. Anka Dorić,
VirogenaPlus, Zagreb
Mr. ph. Marijana Travaš, Phoenix farmacija, HR
Dr. Danijela
Mozetić-Vrdoljak, KBC Rijeka,
Dr. Snježana
Štemberger-Papić, KBC Rijeka
Dr. Vanja Kaliterna,
HZJZ , Split


Na brojnim simpozijima, pozvanim predavanjima i praktičnim tečajevima iz citopatologije, kolposkopije , te forumima i radionicama, sudionici su učili i izmjenjivali iskustva od ranojutarnjih do kasnih večernjih sati. Sjedilo se za vrijeme predavanja, simpozija i seminara i po stepenicama, a ukusni sendviči, voće i voda, koje su organizatori dijelili u lunch paketima, umjesto odlaska na skupe ručkove i večere, krijepili su slušatelje i za vrijeme predavanja najslavnijih znanstvenika koji se bave ginekološkom infektologijom i onkologijom.

Na ekspertnim koncenzus konferencijama date su najnovije znanstvene preporuke za provođenje probira ( screeining-a), hitne dijagnostičke metode i nove preventivne strategije u budućoj ''eri vakcine'' , kako je popularno nazvano vrijeme koje treba nastupiti već krajem ove godine, jer valja znati, nacionalne programe probira treba, ondje gdje već postoje, unaprijediti, a u zemljama u kojima ih još nema- osnivati i dosljedno provoditi , jer cjepivo je prvenstveno namijenjeno mladim generacijama djevojaka koje dolaze / a možda i mladića/, i koji još nisu inficirani virusom, prije njihova ulaska u spolnu aktivnost.

Gdje smo MI?

Prema epidemiološkim procjenama, samo u prvih godinu dana spolno aktivnog života prosječna Hrvatica u 20 postotnom je riziku od zaraze genitalnom HPV infekcijom, a koji je nezavisan o broju spolnih partnera. Svaki novi partner taj rizik povećava za slijedećih 15 posto! U Hrvatskoj se Nacionalni program probira na karcinom još uvijek ''porađa'', u praksi se radi oportunistički program probira, te od karcinoma cerviksa- drugog najčešćeg karcinoma u spolno aktivnih žena generativne dobi obolijeva kod nas godišnje oko 360 žena, a oko stotinu ih umre! Danas je poznato oko 180 HPV tipova i podvarijanti. Poznato je da se HPV pronađe DNA testiranjem u 99,7 posto svih karcinoma cerviksa, te da je nedijagnosticirana i neliječena dugogodišnja perzistentna infekcija onkogenim tipovima HPV osnovni ''okidač'' za mogući razvoj raka cerviksa. Također je poznato da je u više od 70 posto karcinoma cerviksa utvrđeno prisustvo dva najčešća onkogena HPV-a tipa - 16 i 18. Zaštiti se od HPV genitalne infekcije se na prvi pogled čini gotovo nemoguće. Ipak , to nije tako. Roditelji i nastavnici u školama , kao i liječnici, od obiteljskih do specijalista školske medicine, ginekologije, epidemiologa, dermatovenerologa i drugih specijalnosti, dužni su pravodobno i istinito informirati svoje pacjente o značenju i utjecaju HPV infekcija na život i zdravlje. Kako bi se smanjila izloženost mladih djevojaka zarazi, uz redovan odlazak na Papa test, HPV -DNA test (osobito ženama nakon tridesete gorine života) , te provođenja ostalih dijagnostičkih metoda (kolposkopija, peniskopija) kada se u prva dva testa dokaže prisustvo HR- HPV-DNA, osnova moderne primarne prevencije koja ima za cilj presresti i na vrijeme otkriti moguću prezistentnu infekciju i spriječiti ozbiljne neželjene i trajne posljedice je ( uz nade koje se polažu u cjepivo) i kasnije stupanje u spolni život (od 18. g. i više), korištenje kondoma i nerizično ponašanje, promicanje zdravlja i spolne kulture.

Što sa ženama koje su već inficirane?

Iako će cjepivo prvenstveno biti namijenjeno mladim ženskim osobama /djevojčicama i djevojkama/ prije započinjanja spolne aktivnosti, kako bi se smanjio rizik dobivanja infekcije u prvim godinama spolnog života kada je zbog nezrelosti spolnih sluznica i razvoja adekvatnog imunološkog odgovora na HPV infekciju za njih HPV najopasniji , ima smisla cijepiti i odrasle spolno aktivne žene koje su već inficirane nekim od ostalih HPV tipova. Tu su mišljenja svjetski poznatih stručnjaka, koja su se čula na Eurogin simpozijima! Naime, žene koje već imaju infekciju nekim tipom HPV-a , prema mišljenju stručnjaka iznesenom na Eurogin-u 2006. , mogu imati koristi ako se cijepe, kako bi se spriječila infekcija nekim od tipova kojima nisu inficirane . Gardasil, za HPV protiv 4 tipa virusa: 16, 18, 6 i 11 već u lipnju biti će na tržištu dostupno amerikankama, a Evropljanke će na njegovu dostupnost morati pričekati do kraja godine, ili ga nabaviti u Americi. Na našem tržištu očekuje se navodno početkom 2007.g. Osim njega uskoro će se pojaviti i dvovalentno profilaktičko cjepivo Cervarix, za zaštitu protiv HPV 16 i 18 virusnih tipova .

Testiranje muškaraca na HPV

HPV infekcije nisu samo infekcija vrata maternice, već od njih mogu oboljeti i partneri, te osim CIN-ova, perzistiraju li na sluznicama i koži genitalnih organa mogu uzrokovati i tzv penilne i analne intraepitelne neoplazije /PIN , AIN/, rečeno je na Euroginu. Testiranje na HPV u muškaraca stoga je samo pitanje dana, a u svijetu su pokrenuta i prva multicentrična klinička i epidemiolopška ispitivanja učinkovitosti cjepiva na smanjenje incidencije HPV genitalnih infekcija i muškaraca, kojima će se odskora pridružiti i Hrvatska. Više o tome čut će se i na 3. Hrvatskom kongresu dermatovenerologa, koji će se ovih dana održati u Splitu, a o kojemu ćete uskoro čitati na stranicama poliklinike VirogenaPlus.