Uvodna | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti
 


U Opatiji je od 10. -13. travnja 2005.pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske, održan 7.Simpozij o spolno prenosivim bolestima i urogenitalnim infekcijama, ''Simpozij Slavka Schonwalda''.

Prof.dr.sc. Slavko Schönwald, bio je redovni profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dugogodišnji predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Među prvima je uočio važnost multidisciplinarnog pristupa problemu spolno prenosivih bolesti. Čitav svoj radni vijek bavio se urogenitalnim infekcijama, spolno prenosivim bolestima i antimikrobnom terapijom.
U znak zahvalnosti i počasti pokojnom prof. Schönwaldu, ovaj Simpozij od 2004. godine nosi njegovo ime.

Simpozij su organizirali: Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatski liječnički zbor i 13 stručnih društava, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Referentni centar za AIDS Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH.

Na skupu se raspravljalo o najnovijim spoznajama o prevenciji, dijagnostici i terapiji spolno prenosivih bolesti i urogenitalnih infekcija, u okviru predavanja i niže navedenih stručnih tematskih cjelina:

1. HIV / AIDS

2. Urogenitalne infekcije uzrokovane humanim papiloma virusima i herpes
    simpleks virusima

3. Hepatitis kao spolno prenosiva bolest

4. Bakterijske spolno prenosive bolesti

5. Povezanost spolno prenosivih bolesti i maligniteta

6. Sprječavanje spolno prenosivih bolesti

7. Infekcije donjeg genitalnog trakta žene

8. Zdjelična upalna bolest

9. Infekcije mokraćnog sustava

10. Prostatitis, epididimitis i orhitis

11. Bolničke urogenitalne infekcije