Uvodna | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti
 


U Opatiji su od 8-11 svibnja istovremeno održana tri stručna skupa: 3. Hrvatski kongres patologa i sudskih medicinara, 3. Hrvatski kongres kliničke citologije, i 1. Hrvatski simpozij citotehnologije s međunarodnim sudjelovanjem .

Skupovima je prisustvovalo više od 300 sudionika iz zemlje i 20-tak uglednih predavača iz Europskih zemalja i SAD-a. Na otvorenju u nedjelju 8. svibnja okupljene su među prvima pozdravile predsjednica Hrvatskog društva za patologiju i sudsku medicinu, profesorica Nives Jonjić, predsjednica Hrvatskog društva za kliničku citologiju mr.sc. Ika Kardum-Skelin, te predsjednica Hrvatske udruge citotehnologa Veronika Anić.

Na održavanje sva tri skupa istovremeno na istom mjestu - tri srodna društva odlučila su se zbog kvalitetnije razmjene novih spoznaja, ideja, iskustava i tehnologija s ciljem što uspješnije buduće suradnje u primjeni istih u svakodnevnoj praksi.

Održana su brojna plenarna predavanja, simpoziji, seminari, usmena izlaganja i poster sekcije, te podjeljene nagrade za najbolje radove. Pokrovitelji kongresa bili su: predsjednik Republike Stjepan Mesić, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska liječnička komora i Sveučilište u Rijeci.

Na otvorenju, u velikoj dvorani Grand hotela Adriatic, prisutne su oduševile svojim glazbeno-folklornim umijećem pjevačice ženske klape ''Luka'', kojima su se oduševili i domaći, a posebno strani gosti. Sudionici kongresa patologije, ocjenili su vrlo kvalitetnim i zanimljivim pozvano predavanje o Seroznim (borderline) tumorima jajnika, koje je prisutnima održao direktor Odjela za ginekološku patologiju, sa Johns Hopkins Sveučilišta iz Baltimora, SAD, svjetski priznati stručnjak i konzultant, profesor Robert J. Kurman, koji je i član Odbora Svjetske zdravstvene organizacije za izradu najnovije klasifikacije tumora ovarija. Profesor Kurman ostao je suprugom produžiti boravak još tjedan dana u našoj zemlji. Oduševljeni prirodnim ljepotama, odlučili su se na turističko putovanje duž Jadranske obale od Opatije do Dubrovnika.

Većina sudionika pamtit će kongres i po lijepom izletu u Motovun, gdje su se mnogi počastili tatrufima i biskom, a većina kolegica tartufe su brižno ponijele supruzima kući na dar…


Radno predsjedništvo na jednom od simpozija: s lijeva, na desno: Dr. sc. Slavko Gašparov, Prof.sc. Nives Jonjić, Doc. dr.sc. Blaženka Grahovac
 


Izlet u Motovun: s lijeva na desno Nives Jonjić, Bahrija Lenz, Ika Kardum-Skelin, Blaženka Grahovac
 


Prof. R. J. Kurman sa suprugom Caroline i Dr. A. Dorić , na domjenku dobrodošlice - Grand hotel Adriatic, Opatija
 


Razgledanje povijesnih znamenitosti Motovunskog trga