Uvodna | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti
 


Stručni skup u Rijeci

U organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora - podružnice Rijeka i Zavoda za patologiju i patološku anatomiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 10. prosinca 2004.g. održan je u predavaonici Zavoda za patologiju, Cambierieva 17, stručni sastanak liječnika na temu : HPV infekcija - epidemiologija, dijagnostika, terapija i prevencija.

Na sastanku se govorilo o epidemiološkim pokazateljima i patogenezi HPV infekcije, utjecaju na reprodukcijsko zdravlje, modernim postupcima citološke , patohistološke i molekularne dijagnostike i suvremenim algoritmima liječenja HPV infekcije.

Redom su prezentirali slijedeći predavači :

Dr. med. Anka Dorić, voditeljica dijagnostike Poliklinike VirogenaPlus iz Zagreba, govorila je o epidemiološkim pokazateljima HPV infekcije u svijetu i kod nas.

Mr sc. dr. Lada Magdić, voditeljica Centra za planiranje obitelji i reprodukcijsko zdravlje Zavoda za humanu reprodukciju, Klinike za ženske bolesti i porode KBC Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu govorila je utjecaju virusne etiologije na reprodukcijsko zdravlje i upoznala prisutne sa stanjem demografske slike Hrvatske

Mr sc. dr. Danijela Vrdoljak -Mozetič, sa Odjela za citologiju KBC Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prikazala je modernu klasifikaciju cervikovaginalne citologije -Bethesda sustav

Prof. dr.sc. Maja Krašević , sa Zavoda za patologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci iznijela je u svojoj prezentaciji najsvježije rezultate istraživanja koja su posljednjih godinu dana provedena na Zavodu, a upućuju na izuzetno visoku povezanost HPV infekcije i malignih lezija vrata maternice

Doc. dr.sc. Blaženka Grahovac, sa Zavoda za patologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci dala je uvid u prednosti molekularnih PCR metoda dokazivanja i genotipizacije HPV-a.

Mr sc. dr.Joško Zekan, sa Zavoda za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zaokružio je cjelinu svojim predavanjem o kliničkom značaju i najnovijim terapijskim smjernicama u liječenju i praćenju HPV-infekcija, uz edukativne videosnimke iz ginekološko-onkološke prakse.

Nakon izlaganja prisutni slušači, među kojima je bilo specijalista ginekologije, dermatovenerologije, otorinolaringologije, obiteljske medicine i ostalih struka, izmjenili su iskustva iz prakse i razgovarali o potrebi kreiranja i provođenja pilot studije za probir na ca-cerviksa, donošenju preventivno-dijagnostičkih smjernica i primjeni suvremenih terapijskih algoritama za liječenje premalignih promjena čiji je glavni uzročnik HPV.

Skup su uspješno pripremile i vodile Doc. dr.sc. Blaženka Grahovac i Prof. dr.sc. Maja Krašević, sa Zavoda za patologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.