Uvodna | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti
 


ODRŽN STRUČNO-ZNANSTVENI SKUP: ''Dijagnostika, terapija i prevencija spolno prenosivih HPV i HSV virusnih infekcija - interdisciplinrani pristup''.

U Zagrebačkom hotelu Aristos, 21. rujna 2004. godine održan je stručno znanstveni skup  ''Dijagnostika, terapija i prevencija spolno prenosivih HPV i HSV virusnih infekcija - interdisciplinrani pristup''.

Skup je rezultat pozitivnih nastojanja organizatora ( liječnika i znanstvenika iz Poliklinike VirogenaPlus, Centra za planiranje obitelji reprodukcijsko zdravlje i Zavoda za ginekološku onkologiju Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, Zavoda za patologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Zavoda za molekularnu dijagnostiku Instituta ''Ruđer Bošković'') da svakodnevnu praksu dijagnostike i terapije ovih infekcija  uskladimo sa europskim i svjetskim preporukama, i u smjeru razvoja modernih strategija dijagnostike, liječenja i prevencije HPV i HSV spolnih infekcija.

Skup je bio namijenjen ginekolozima, urolozima, dermatovenerolozima, otorinolaringolozima i stomatolozima, strukama koje se u svome radu  susreću sa  HPV i HSV infekcijama. Zbog proširenosti na sve dobne skupine u oba spola i mogućih ozbiljnih posljedica ove su bolesti od posebne važnosti za demografsku sliku  i zahtjevaju određenu  populacijsku zdravstvenu politiku (žena inficirana visokorizičnim tipom HPV-a ima do 150 puta veći rizik za razvoj raka cerviksa od nezaražene), istakla je tijekom predavanja mr. sc. dr. Lada Magdić, voditeljica Centra za planiranje obitelji i članica Vladinog Savjeta za populacijsku politiku Republike Hrvatske. Upozorila je  da je za porast spolnih bolesti velikim dijelom zaslužno neznanje i nedostatak osnovne spolne kulture i odgoja, te da su  zakazali roditelji,nastavnici ,liječnici i mediji. Neodgajanje, nekomuniciranje i psihofizička nezrelost mladih dovodi do  neodgovornog ponašanja, koje povećava mogućnost  dobivanja spolnih  bolesti , ne samo HPV-a , već i herpes virusnih infekcija, hepatitisa, AIDS- a i drugih.

Ostali predavači bili su  prim. dr. Mirjana Mustač-Gotovac, dr. sc. Zorka Mikloška, doc.dr.sc. Blaženka Grahovac, mr.sc. dr. Joško Zekan,  dr.med. Anka Dorić, ujedno moderatorica skupa.

Svi na skupu nazočni  složili  su se da je edukacija o spolno prenosivim bolestima od osobite važnosti za prevenciji raka vrata maternice, te da je Hrvatskoj potreban program probira za karcinom vrata maternice, koji  bi uključivao ginekološki pregled s papa-testom i HPV genotipizacijom, dakle  algoritam značajno pouzdaniji i konačno gledano jeftiniji  od samog papa-testa.

Puno posla čeka liječnike u Hrvatskoj u promicanju spolne kulture i edukacije,kao i  prevencije i terapije, riječi su iz predavanja  mr.sc. dr. Joško Zekana. On smatra da je u cijelom sustavu mjera najvažnija prevencija jer  je rak vrata maternice  po definiciji, spolno prenosiva bolest.   to više žena treba obuhvatiti redovitim ginekološkim pregledima u borbi protiv ''tihog ubojice'' humanog papiloma virusa   kako bismo smanjili broj žena koje umiru godišnje od karcinoma cerviksa  na razumnu mjeru približnu postotcima drugih zemalja EU. Dok se infekcija klamidijom obično povezuje s neplodnošću, zna se da je infekcija  HPV-om povezana s visokim rizikom od nastanka karcinoma vrata maternice (u 99,7 posto slučajeva!). U razvijenom svijetu osim papa-testa, obavezno se  radi  genotipizacija kojom se utvrđuje prisutnost i tip HPV-a.

Program masovnog screeninga s genotipizacijom kod nas bi tek trebao zaživjeti  kaže dr.Zekan. Takav program u Velikoj Britaniji je za 30 milijuna funti jeftiniji od onog u kojem se radi  samo papa-test (130 milijuna funti) i to stoga jer se intervali pregleda nakon urednog nalaza  genotipizacije,, produžuju s jedne na pet godina! Ako se žena u tom razdoblju i zarazi HPV-om, značajnih zdravstvenih promjena prema rezultatima svjetskih istraživanja, neće biti u idućh pet godina.  to se nas tiče najvažnije je uključiti što više žena u redovite preglede. U Hrvatskoj se pojavljuje do 19 novih slučajeva karcinoma cerviksa na 100.000 žena godišnje, a cilj je to prepoloviti na razinu kao u EU. Preduvjet je spolni odgoj u školama, dobra mreža ginekološke zaštite i kvalitetan pregled s papa-testom, HPV genotipizacijom i kolposkopijom. Bitno je da takav pregled bude dostupan svim ženama, ističu svi predavači, a složili su se i ostali sudionici skupa.

Preživljenje do pet godina, nakon otkrivanja i uz liječenje u prvom stadiju bolesti, je u više od 90 posto slučajeva, u drugom stadiju oko 70 posto, trećem do 50, a u četvrtom 40 posto. Pravi nacionalni program prevencije pretpostavlja do 95 posto žena pokrivenih primarnom ginekološkom zaštitom. U stvarnom životu na redovite kontrole dolazi ih 20 do 30 posto.Čak  i kad bi im svaki dan radili papa-testove, pojavnost karcinoma cerviksa nebi se bitno smanjila. Finkinje u prosjeku za života učine samo sedam papa-testova, Njemice 50, a pojavnost je karcinoma vrata maternice u Finskoj manja!

Važan je sadržaj pretrage, a ne broj pretraga, što je također dio edukativnog programa, vezano,osim uz reprodukcijsko i opće zdravlje, i za odnose među spolovima i obiteljske odnose - rekao je dr. Zekan.

Značaj skupa bio je prepoznat i od pokroviteljice, potpredsjednice Vlade RH i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednice Vladinog Savjeta za  populacijsku politiku gospođe Jadranke Kosor koja je u svom pozdravnom pismu obvezala sudionike i organizatore da izrade i dostave zaključke i prijedloge temeljem provedenih rasprava koji bi pomogli u planiranju mjera u sklopu Nacionalnog programa populacijske politike,  a za očuvanje reproduktivnog  i općeg zdravlja, rekavši:

Implementacija suvremenih dostignuća u prevenciji, dijagnostici i terapiji spolno prenosivih bolesti, u izravnoj je vezi sa zaštitom reproduktivng zdravlja i planiranjem obitelji. Stoga ovom području treba svakodnevno pridavati punu pozornost i o tome pravodobno informirati i senzibilizirati cjelokupnu javnost. Zaštita zdravlja žena posebno je područje Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova. S tim u vezi donesene su i programske zadaće koje se između ostaloga odnose na promicanje i osiguranje punog ostvarenja prava žena na najviše standarde tjelesnog i duševnog zdravlja, na promicanje znanja o prednostima planiranja obitelji, smanjenje smrtnosti novorođenčadi i male djece, te jačanje aktivnosti na obrazovanju o spolno prenosivim bolestima.

S tim u vezi, želim Vas zamoliti da mi, ukoliko je to moguće, dostavite donesene zaključke skupa, te moguće prijedloge koji će proisteći temeljem provedene rasprave, i koji nam, uvjerena sam, mogu pomoći u daljnjima planiranjima mjera populacijske politike.

U radnom dijelu simpozija posvećenom herpes infekcijama  sudionici skupa prigodnim su se predavanjem dr.sc. Zorke Mikloške, čiji tim na Institutu ''Ruđer Bošković'' u Zagrebu provodi prvi dio pretkliničke faze ispitivanja a rubriku : NOVOSTI cjepiva protiv infekcije herpes virusom tip 2, pridružili obilježavanju međunarodnog tjedna borbe protiv infekcija uzrokovanih Herpes simplex tipom 1 i 2 ( 10-16- listopad). Naime, preko 50% svjetskog stanovništva zaraženo je s jednim ili istovremeno s oba tipa ovog virusa.