Uvodna | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Spolno prenosive bolesti
 


STRUČNI SKUP HRVATSKOG UROLOŠKOG DRUŠTVA

Proslavljena 10. Godišnjica Poliklinike URO-CENTAR

U organizaciji Hrvatskog urološkog društva i Poliklinike URO-Centar, u subotu 7. svibnja održan je stručni sastanak društva, a povodom obilježavanja 10-te obljetnice rada Poliklinike Urocentar iz Zagreba. Tema sastanka bila je vrlo aktualna: Dijagnostika i liječenje lokaliziranog karcinoma prostate, osobito s toga jer je Europsko urološko društvo proglasilo 2005-tu godinu godinom bolesti prostate. Kao gosti- pozvani predavači nastupili su profesor Georg Bartsch iz Innsbrucka i profesor Gunter Janetschek iz Linza. Uvaženi specijalisti iz Austrije podijelili su sa našim kolegama urolozima svoja iskustva u izvođenju laparoskopske prostatektomije i radikalne operacije prostate. Njihovim izlaganjima pridružili su se i naši urolozi. Tako je ravnatelj poliklinike URO-Centar, prim. Dalibor Čičin Šain govorio je o aspektima primjene i interpretacije tumorskog PSA markera (prostata specifičnog antigena u krvi) i procjeni njegove povezanosti s karcinomom prostate, a u svom izlaganju iznio i najnovija saznanja o njegovoj pravilnoj interpretaciji. Danas se naime zna da je za bolje preživljenje kod pojave karcinoma prostate (slično ranoj detekciji karcinoma vrata maternice) ključna što ranija dijagnostika, jer samo rani stadiji ove bolesti imaju dobru prognozu. Saznanje o potrebi rane detekcije karcinoma prostate tek se u posljednjih par godina javlja u svijesti muškaraca u našoj zemlji, pa bolesnici još uvijek na žalost dolaze na kontrolu u često uznapredovalom stadiju bolesti, kada prognoza više nije tako dobra. U zemljama gdje je PSA uveden kao probirni marker na karcinom prostate, značajno je pala očekivana i opažena smrtnost od ove bolesti. Profesor Ivan Gilja sa Zavoda za urologiju KB 'Sv. Duh' iz Zagreba, svojim se predavanjem nadovezao na predavanje uvaženih gostiju iz inozemstva, govoreći o načinima kako izbjeći inkontinenciju urina nakon prostatektomije. Profesor Ognjen Kraus iz Klinike za urologiju KB 'Sestre Milosrdnice' govorio je o najnovijim saznanjima u identifikaciji živčanog snopa, ozljeda kojega rezultira drugom najčešćom postoperativnom komplikacijom radikalne prostatektomije, a to je impotencija. Među posljednjim predavačima istaknuto predavanje o prepoznavanju neurovaskularnog snopa i značaju vezikulektomije u radikalnoj prostatektomiji održao je profesor Ivo Krhen sa Klinike za urologiju KBC Zagreb.

Postoji i obiteljska sklonost, pa je vjerojatnost za karcinom prostate 3 puta veća ako je u obitelji netko bolovao od ove bolesti. Samo ove godine, u svijetu će umrijeti preko 200 000 muškaraca od uznapredovalog karcinoma prostate ili njime izazvanih komplikacija.

I dok slike uz tekst prikazuju atmosferu sa odličnog stručnog skupa, nakon kojeg su se gosti i predavači družili na također odličnom domjenku u prostorima Hrvatskog liječničkog društva u Zagrebu, nadajmo se da će nova saznanja pomoći kolegama liječnicima diljem Hrvatske da se još bolje oboružaju znanjem koje će primijeniti u praksi i time spasiti mnoge živote naših pacijenata.


Pozdravni govor ravnatelja Poliklinike URO-CENTAR, Prim. Dalibor Čičin-Šain, spec. urologije
 


Predavanje prof Bartscha: 'Local regional prostate cancer: diagnosis and treatment'
 


Uvaženi gosti i predavači iz Innsbrucka i Linza: prof. Georg. Bartsch i prof. Gunter Janetschek
 


Čestitke iz VirogenePlus slavljenicima: s lijeva na desno: prim D. Čičin Šain, prof. G. Janetschek, Dr. A. Dorić, prim. N. Kalauz