Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Dermatološke usluge
Spolno prenosive bolesti
HIV i AIDS
Uvod
Kratka povijest AIDS-a
Crne epidemiološke statistike
Što je HIV - što je AIDS - osnovne karakteristike bolesti
Trudnoća i HIV infekcija
HPV genotipizacija
 


HIV i AIDS
Uvod


Tijekom posljednja dva desetljeća u svijetu raste broj žena oboljelih od AIDS-a, a većina se zarazi heteroseksualnim spolnim kontaktom.

Mada su spoznaje o HIV infekciji dostupne putem svih medija, ipak heteroseksualne osobe i dalje povezuju HIV infekciju uz homoseksualne i biseksualne oblike ponašanja.

Zavjera šutnje i društveno protivljenje da se otvoreno razgovara o pitanjima seksualnosti između djece, roditelja, supružnika, kućno nasilje i strah od napuštanja od velikog su značaja za održanje visokorizičnih spolnih ponašanja i postojanja zabluda u vezi sa osobnim rizikom, uz ignoriranje posljedica koje dopirnose pojavi i širenju svih vrsta spolno prenosivih bolesti.

Kao rezultat otpora društva u nestašici informacija od roditelja, učitelja i drugih osoba od povjerenja, mladima preostaju razne medijske (često neadekvatne, neprovjerene pa i opasne poruke). Uz strah od ''obilježenosti'' zdrav pogled na stvari ometaju i predrasude među kojima su najčešće da je: ''AIDS bolest koja se događa drugima, a ne meni'' da su: ''Zaraženi dobili ono što su zaslužili'' ili da: ''Osobe koje izgledaju zdravo nemaju HIV''.

Problematično je da zabrinutost pojedinaca za opasnost od zaraze opada s plasiranjem informacija o novim lijekovima. Takva zabluda osobito je prisutna u osoba visoko rizičnog ponašanja.

Gdje su zabrane i šutnje, nema dijaloga niti rješenja, što u startu sprječava prepoznavanje, liječenje i prevenciju spolnih bolesti.

Nemojte zbog neugodnosti ili straha ugroziti vlastito zdravlje i budućnost! Najvažnije jest doći do ispravne informacije i stručne pomoći.

AIDS otvara brojne tabu teme koje unose strah u razne oblasti života . Jedina ispravna akcija na strah u borbi protiv bolesti je znanje i razumno spolno-odgovorno, humano ponašanje.

U zemljama koje su prešle psihosocijalne barijere i uvele uspješnu prevenciju s pozitivnim rezultatima pada incidencije, istraživanja pokazuju smanjen broj intravenskih ovisnika među oboljelima, smanjenje ostalih oblika rizičnog ponašanja (čestih promjena partnera- promiskuiteta, seksa s nepoznatimpartnerima ''za jednu noć'' i seksa bez zaštite).

O AIDS-u treba govoriti stalno, a ne samo u crnim kronikama i prigodno, 1. prosinca, na Svjetski dan borbre protiv AIDS-a.

Kome još nije jasno da virusima (i bakterijama) ne treba putovnica i da je najbolji čuvar sebe i svojih bližnjih osobno čovjek sam?