Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Dermatološke usluge
Spolno prenosive bolesti
Spolno, krvlju i kontaktom prenosive bolesti
Gonoreja
Hepatitis
Herpes
Sifilis
Vaginitisi
HIV i AIDS
HPV genotipizacija
 


Spolno prenosive bolesti

Herpes infekcije (labijalni i genitalni hrepes)

Oko 90 milijuna ljudi u svijetu inficirano je herpes simplex virusom tip 1, a 20-ak milijuna virusom tipa 2. Ranije se smatralo da je HSV1 uzročnik labijalnog herpesa (groznica na usnama) a da je HSV2 uzrokuje promjene na spolnim organima. Danas se zna da oba tipa mogu uzrokovati genitalni herpes.
Najnovije studije ukazuju da se infekcija s HSV1 obično događa u detinjstvu, zarazom djeteta od majke ili članova uže obitelji, uz nastanak promjena u ustima a kasniji recidivi su ’’groznice’’ na prelazu kože i sluznica (usne, nos) , dok je infekcija sa HSV2 vezana za aktivan spolni život.

Dijagnosticira se serološki (dokaz antitijela protiv virusa iz uzorka krvi) , ili kod akutne lezije na koži i sluznicama iz obriska mjehurića i kruste, metodama molekularne dijagnostike (PCR).

Prenosi se spolnim odnosom sa zaraženom osobom, koja je u akutnoj fazi ili prenosi virus bez vidljivih znakova bolesti. Primarna infekcija najeża je u adolescenata. Inkubacija je 2-14 dana, pojave se karakteristični mjehurići na koži i sluznici genitalija u žena i muškaraca, prisutna je bolna osjetljivost, pečenje pri mokrenju, pojačani iscjedak u žena i muškaraca, i opći simptomi: temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima. Simptomi prve infekcije obično su jači u žena. Mjehurići se za 2-4 dana zamute i pucaju, nastaju bolne ulceracije koje zarastaju uz nastanak krastica koje mogu krvariti. Mjehurići i kraste su zarazni i prepuni virusa. Promjene nestaju spontano za 6-15 dana, u osoba normalnog imuniteta.

Nakon primarne infekcije virus živčanim ograncima putuje u ganglijske nakupine stanica korjenova kralješnične moždine, odakle povremeno recidivira. Ponovne pojave herpesa može izazvati provocirajući čimbenik - menstruacija, trauma, stres, temperatura, izlaganje suncu itd. Simptomi i lezije su su nešto blaži, uz osjetljivost i neuralgijsku bol u slabinama i genitalnom području. Bolni recidivi većini oboljelih meliki su problem.

U prevenciji vrijede ista pravila kao i za ostale spolne bolesti. Antivirusnom terapijom ne može se potpuno iskorijeniti virus i zaražena osoba trajni je kliconoša.Lijekovi smanjuju broj recidiva i njihovo trajanje.

Kod recidiva, zaraženo mjesto treba održavati čistim i suhim,2-3 puta dnevno oprati se blagom otopinom hipermangana u toploj vodi i nježno obrisati. Leziju ne treba dirati niti krastice trgati prstima, jer se virus može autoinokulirati u oko ili drugdje. Spolne odnose za vrijeme trajanja bolesti treba izbjegavati.
Trudnica koja je zaražena ili ima recidive treba se savjetovati sa svojim ginekologom. On će ustanoviti ima li herpes i odlučiti o tijeku porođaja da bi se zaštitilo novorođenče.

Prema vremenu i mjestu nastanka razlikujemo slijedeće oblike herpes simplex bolesti:

Primarna infekcija
Infekcija u osoba koje su prvi puta u životu izložene HSV.
Rekurentna infekcija
Reaktivacija latentnog virusa koja rezultira sekundanom infekcijom
Inicijalna infekcija
Infekcija osoba virusom HSV-1 koje su već prethodno zaražene virusom HSV-2 (ili obrnuto)
Egzogena reinfekcija
Infekcija već zaražene osobe s drugom vrstom HSV
Herpes labialis
(orolabialni herpes). Uobičajeno nastaje u djece ispod 5 godina starosti, u primarnoj formi pojavljuje se kao gingivostomatitis (upala desni i sluznice usne šupljine), sa ili bez istovremene upale ždrijela.Predominantno se povezuje sa zarazom tipom HSV-1.
Genitalni herpes
Spolno prenosiva bolerst povezana uglavnom s infekcijom tipom HSV-2.
Neonatalna infekcija
Po život opasna sistemska infekcija kojom se novorođenče zarazi tijekom porođaja.
Keratoconjunctivitis herpetica
HSV infekcija konjunktive i oka koja može dovesti do sljepoće
Kožne herpes infekcije
Najčešće profesionalno nastale infekcije u zdravstvenih radnika direktnom inokulacvijom virusa iz kontaminiranog materijala kroz rezne ranice
CNS infekcije
Herpesni encefalitis je rijetka, ali ozbiljna i teška upala mozga, koja može dovesti do smrti.