Novosti | O nama | Kontakt | Linkovi | Želim se naručiti | Pitanja i odgovori

Dermatološke usluge
Spolno prenosive bolesti
Spolno, krvlju i kontaktom prenosive bolesti
Gonoreja
Hepatitis
Herpes
Sifilis
Vaginitisi
HIV i AIDS
HPV genotipizacija
 


Spolno prenosive bolesti

Sifilis

Sifilis je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje bljeda treponema. Treponema pallidum je izraziti tkivni parazit, a krvni i limfni optok joj služe samo za transport. Ulazna vrata infekcije su oštećenja sluznice i kože, najčešće sluznice genitala, a prenosi se gotovo uvijek spolnim putem, ali dovoljan je i samo jedan poljubac sa zaraženom osobom, koja ima ranicu u ustima. U zemljama zapadne Europe sifilis je devedesetih godina bio gotovo iskorijenjen .Zadnjih godina zamijećen je porast broja slučajeva sifilisa, mahom u razvijenim zemalja. Infekciji su naročito izloženi muškarci iz rizičnih skupina ponašanja, homo i biseksualci. Za porast i povratak bolesti zaslužan i tzv. sex turizam, popularan u bogatim zemljama. Poznata odredišta su jugoistočna Azija i neke zemlje istočne Europe, Poljska, Ukrajina, Rusija. Prema svom tijeku bolest se dijeli na tri stadija: primarni, sekundarni i tercijarni.

Primarni sifilis

Nakon inkubacije od oko 21 dan, nastaje primarna lezija na mjestu ulaska bljede treponeme u organizam . U početku je to papula, s vremenom se dno raspada i nastaje bezbolna ranica - ulcus durum, sa glatkim dnom lezije, traje oko mjesec dana, pa spontano nestane. Uz to je moguće povećanje regionalnih limfnih čvorova. Dijagnoza se postavlja prema nalazima kliničke slike, anamnestičkim podacima uz dokaz uzročnika i potizivne serološke testove na sifilis.

Sekundarni sifilis

Nastaje kao posljedica širenja bljede treponeme krvlju i limfom . Postoje promjene na koži (generalizirani limfadenitis i egzantem - simetrični makulozni osip na postraničnim dijelovima trupa, prsima i trbuhu. ) uz opće simptome. Mogući su i ponovljeni osipi. Nlazimo i promjene u sluznici usne šupljine - enantem. Makule erodiraju, pretvaraju se u mukozne plakove sive boje, koje su jako zarazne i prepune su uzročnika bolesti. Najčešće su smještene na tvrdom i mekom nepcu, bukalnoj sluznici i na jeziku. Usljed upale limfnog prstena ždrijela povećani su i krajnici -sifilitična angina. Bolesnici se žale na na umor, glavobolju, bolove u kostima, mišićima i zglobovima i visoku temperaturu.

Tercijarni - destruktivni sifilis

Nastaje 3 - 5 godina nakon neliječene primoinfekcije. Na koži nastaju tuberozni sifilidi - skupine čvorova crvenoosmeđe boje, i gume - veliki čvorovi dublje u koži, koji omekšaju i sadržaj kroz fistulu curi kroz kožu. Također nastaju promjene na žilama, kostima i živčanom sustavu.

Uz spolni način prijenosa sifilisa, moguć je i prijenos sa zaražene majke na dijete - sifilis konatalis Dijete se može roditi zdravo ali ako se majka inficira odmah nakon što zatrudni dijete se može roditi mrtvo. Zaražena majka može roditi živo dijete sa kliničkim znakovima bolesti pa govorimo o ranom konatalnom sifilisu. U kliničkoj slici kasnog konatalnog sifilisa pojavljuje se tzv. Hutchinsov trijas :Hutchinsonovi zubi (gornji sjekutići bačvasta oblika,sa konkavnom griznom plohom), parenhimatozni keratitis i gluhoća Kliničku Dijagnoza: serološka ,pretrage likvora i mikroskopiranje u tamnom polju.

Serološka dijagnostika: nespecifični - netreponemski testovi u kojima je antigen kardiolipin . Primjer je VDRL test koji postaje pozitivan za 4-6 tjedana.

Specifični- treponemski testovi - antigen je bljeda treponema ili njeni dijelovi. To su: test imobilizacije bljede treponeme, fluorescentni i hemaglutinacijski test.

Terapija: Lijek izbora je penicilin, a doze ovise o stadiju sifilisa.